Εάν είσαι ή έχεις στη ζωή σου μια γυναίκα με ΔΕΠΥ, γνωρίζεις ότι η καθημερινή ζωή μπορεί να είναι μια διαρκής πηγή άγχους. Πολλές από τις γυναίκες με ΔΕΠΥ ντρέπονται που αργούν συχνά, ντρέπονται που δεν μπορούν να οργανώνουν το σπίτι και τις δουλειές τους, αγχώνονται που βγαίνουν συνήθως εκτός προθεσμιών.

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα με ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται στη ζωή τους, αναπτύσσουν ικανότητες και αυτοεκτίμηση, καθώς και την ποιότητα των κοινωνικών και προσωπικών τους σχέσεων.

γυναίκα με ΔΕΠΥ

Τύποι ΔΕΠΥ και συμπτώματα στις γυναίκες

Η ΔΕΠΥ είναι νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα εκτέλεσης μερικών ή περισσοτέρων λειτουργιών:

 • διατήρηση προσοχής
 • εστίαση ή συγκέντρωση για παρατεταμένο χρόνο
 • διατήρηση οργάνωσης
 • διαχείριση χρονοδιαγραμμάτων
 • διαχείριση μνήμης
 • δυσκολία σε υποχρεωτική ακινησία καθήμενη σε ένα μέρος για αρκετή ώρα
 • διαχείριση παρορμήσεων
 • αγχώδεις διαταραχές
 • κατάθλιψη
 • διαταραχές προσωπικότητας
γυναίκα με ΔΕΠΥ

Πώς γίνεται η διάγνωση σε μια γυναίκα με ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ εμφανίζεται διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους. Το φύλο και οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν ποια συμπτώματα είναι κυρίαρχα.

Οι «κανόνες» του θηλυκού φύλου μπορεί να αναγκάσουν τα κορίτσια να καλύψουν και να κρύψουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Τα στερεότυπα γύρω από την τακτοποίηση, την οργάνωση, τη συμμόρφωση και τις κοινωνικές συμπεριφορές μπορεί να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αρνηθούν προσωπικές δυσκολίες τους ή να καταβάλλουν διαρκώς κόπο και ενέργεια ώστε να αντισταθμίζουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στο πλαίσιο μιας τάξης, σε οικογενειακή δομή ή και σε επαγγελματικό περιβάλλον.

Πώς το φύλο επηρεάζει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ;

Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

ΔΕΠΥ και ορμόνες

Και στα δύο φύλα, οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών μπορεί να επηρεάσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Ανεξάρτητα από το φύλο που τους έχει οριστεί κατά τη γέννηση, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν μεταβολές στα συμπτώματα περίπου στην εφηβεία, όπου οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν τις σωματικές αλλαγές και τη συμπεριφορά.

Τα επίπεδα ορμονών στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να εντείνουν τα συμπτώματα. Επίσης, η συμπτωματική απροσεξία μπορεί να αυξηθεί μετά τη φάση της ωορρηξίας του εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων στον εμμηνορροϊκό κύκλο μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ, ειδικά την παρορμητικότητα.

γυναίκα με ΔΕΠΥ

Επιλογές θεραπείας

Δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία για τη ΔΕΠΥ. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που συμβάλλουν στην μείωση επιρροής της στα άτομα που ζουν με αυτήν.

1. Φαρμακευτική αγωγή

Κατόπιν διάγνωσης από έμπειρο επαγγελματία υγείας ή ψυχικής υγείας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και φυσικά όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

2. Ψυχοθεραπεία

Συστήνεται σε γυναίκες να μιλούν με θεραπευτές για οτιδήποτε παρατηρούν και τις προβληματίζει που θα μπορούσε να είναι ως αποτέλεσμα της ΔΕΠΥ.

3. Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν συμπεριφορές και σκέψεις που επιδεινώνουν τα συμπτώματα ή διαταράσσουν την εκτελεστική λειτουργία. Η θεραπεία βοηθά να αναπτυχθούν δεξιότητες αντιμετώπισης και να γίνονται προσαρμογές ως προς τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

γυναίκα με ΔΕΠΥ

Με την πάροδο του χρόνου, ο τρόπος αυτός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης που έχει η ΔΕΠΥ στην καθημερινή ζωή.

4. Εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων

Η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι γυναίκες που δεν έχουν ακόμη διάγνωση ή που την έλαβαν πολύ αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να δυσκολεύονται αρκετά στο θέμα προσαρμογών τους.

Για αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση των ατόμων με ΔΕΠΥ στις κοινωνικές δεξιότητες μπορεί να συμβάλλει στην ομαλότερη ένταξη τους και την καλλιέργεια των σχέσεων τους.

5. Εκπαίδευση σχετικά με τη ΔΕΠΥ

Η εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με τη ΔΕΠΥ μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν να:

 • αισθάνονται ντροπή και να κατηγορούν τον εαυτό τους
 • αναπτύσσουν αντιδράσεις που μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Εν κατακλείδι…

Οι γυναίκες συχνά υποδιαγιγνώσκονται ή υποβάλλονται σε λάθος διάγνωση όταν πρόκειται για τη ΔΕΠΥ. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι έχουν καταφέρει σε ένα βαθμό να αντισταθμίζουν ή να συγκαλύπτουν τα συμπτώματά τους. Ειδάλλως, μπορεί για μεγάλο διάστημα γονείς, δάσκαλοι και επαγγελματίες υγείας να μην έχουν αναγνωρίσει ήπια συμπτώματα απροσεξίας τόσο εύκολα σε σύγκριση με άλλα πιο έντονα και πιο εμφανή συμπτώματα.

Καθώς περισσότερη έρευνα επικεντρώνεται στις βιωματικές εμπειρίες γυναικών με ΔΕΠΥ, οι γυναίκες μπορούν να προσβλέπουν σε λύσεις που λειτουργούν πιο αποτελεσματικά για εκείνες.

Κωνσταντίνα Φρατζεσκάκη
Τηλέφωνο: 6947079314
Email: k.frantzeska@gmail.com
Ιστοσελίδα: https://alittlesprout.gr/

Females with ADHD: An expert consensus statement taking a lifespan approach providing guidance for the identification and treatment of attention-deficit/ hyperactivity disorder in girls and women, Published online, 2020 Aug. 12. doi: 10.1186/s12888-020-02707-9

Gail Saltz M.D. , The Power of Different: The Link Between Disorder and Genius

Reproductive Steroids and ADHD Symptoms Across the Menstrual Cycle, Published online 2017 Nov 28. doi: 10.1016/j.psyneuen.2017.11.015

Social Skills Training and ADHD-What Works?, PMID: 29082428, DOI: 10.1007/s11920-017-0850-2, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29082428/

Terry Matlen, Psychotherapist, Queen of Distraction: How Women with ADHD Can Conquer Chaos, Find Focus, and Get It All Done