🖍 Τι σημαίνει να λαμβάνεις τη διάγνωση ΔΕΠΥ του παιδιού σου;
🖍Τι είναι ΔΕΠΥ; Σε ποιες ηλικίες είναι πιο εμφανής και τι πρέπει να προσέχουμε; Υπάρχουν διαφορές στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε αγόρι και σε κορίτσι;
🖍 Χαρακτηριστικά παιδιού με ΔΕΠΥ
🖍 Πώς μπορώ να βοηθήσω ως γονέας;
🖍 Υπάρχει θεραπεία;
🖍 Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης
🖍 Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στο σχολείο;

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ στα παιδιά;

Η απροσεξία, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα είναι κλασικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Για πολλούς, όταν σκέφτονται τη ΔΕΠΥ, σκέφτονται την απροσεξία, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα. Αλλά δεν έχουν όλα τα άτομα με ΔΕΠΥ όμοια συμπτώματα και όχι και τους τρεις τύπους της ΔΕΠΥ ταυτόχρονα. Ακόμα και σε αυτές τις κατηγορίες, τα συμπτώματα ποικίλλουν.

Τι σημαίνει να είσαι γονιός που έχει λάβει διάγνωση ΔΕΠΥ του παιδιού σου;

Το να είσαι γονιός ενός παιδιού με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι περπατάς στο σκοτάδι. Γυρίζεις στις μύτες των ποδιών σου, αβέβαιος για το τι θα αντιμετωπίσεις. Μερικές φορές μπορεί να πεις ή να κάνεις κάτι και να προκαλέσεις μικρή ή και μεγάλη συναισθηματική έκρηξη στο παιδί. Είναι κάτι που προσπαθείς να αποφύγεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, βλέπεις το παιδί σου να είναι ένα ευγενικό, γενναιόδωρο και πολύ αγαπητό παιδί. Ένας συνδυασμός αντιθέσεων.

Και… τι σημαίνει να είσαι παιδί με διάγνωση ΔΕΠΥ;

Κάποια στιγμή, όλοι υποθέσαμε ότι το παιδί με ΔΕΠΥ είναι ο ταραχοποιός της τάξης, το παιδί που δεν θα μπορεί να καθίσει ήσυχο και ουσιαστικά δεν έχει αυτοέλεγχο. Ότι μουρμουρίζει λέξεις ή χαμηλούς ήχους όταν μιλά ο δάσκαλος ή ότι τρέχει γρήγορα, απρόσεκτα και χωρίς κάποιο σκοπό όταν είναι στην παιδική χαρά.

  1. Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (adhdhellas.org)
  2. Το Υπερκινητικό Παιδί – Jean Charles Nayebi – Εκδ. Πατάκη
  3. www.helpguide.org/articles/add-adhd
Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό
Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Εκπαιδευτικός, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Γαλουχίας

Εκπαίδευση Πτυχίο: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, 2012 Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2012 Πιστοποιήσεις: Εκπαιδεύτρια Γαλουχίας, UC San Diego California,...

Διαβάστε περισσότερα