Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί σήμερα τους νέους γονείς είναι η ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού τους. Γιατί κλαίει και αν πρέπει να ανταποκρινόμαστε άμεσα. Η άμεση ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού το κακομαθαίνει ή αυξάνει τη σύνδεση γονιού και βρέφους; Τι κατανοεί σε κάθε ηλικία το μωρό μας και πώς μπορούμε να ανταποκρινόμαστε ανάλογα την ηλικία;
Τι συμβαίνει στον άνθρωπο;
Οι άνθρωποι ανήκουμε σε ένα από τα τέσσερα είδη θηλαστικών, στα θηλαστικά που μεταφέρουν, όπως οι πίθηκοι και τα μαρσιποφόρα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν γεννιόμαστε είμαστε αναπτυξιακά ανώριμοι και έχουμε ανάγκη την συνεχόμενη εγγύτητα από τη μητέρα για να έχουμε υγιή νευρολογική και συναισθηματική ανάπτυξη.
Παρατηρώντας και καταγράφοντας τη δραστηριότητα νεογέννητων ανακάλυψαν πως η φυσιολογική συμπεριφορά των νεογνών οργανώνεται σε έξι διαφορετικές καταστάσεις συνείδησης.

Δύο καταστάσεις ύπνου:
- ήρεμο
- δραστήριο

Και τρεις καταστάσεις εγρήγορσης:
- ήρεμη εγρήγορση
- δραστήρια
- και κλάμα.
Η άλλη κατάσταση, ο λήθαργος είναι η μετάβαση ανάμεσα στον ύπνο και την εγρήγορση.
Κατανοώντας λοιπόν ότι είμαστε μετά τη γέννηση υπερβολικά ανώριμοι αναπτυξιακά και αναγνωρίζοντας τις καταστάσεις ενός βρέφους μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας του για προστασία και επαφή.
Το κλάμα ως επικοινωνία
Τα μωρά μέχρι να αναπτύξουν λεκτική επικοινωνία με το κλάμα τους επικοινωνούν την πείνα τους, την κούραση, την ανάγκη για αγκαλιά, τη δυσφορία, το αίσθημα ζέστης ή κρύου, στην έκπληξη από θορύβους, τον φόβο, τις αλλεργίες ή κάποιο πρόβλημα υγείας.
Εκεί πρέπει να είμαστε εμείς να ανταποκριθούμε άμεσα για να κατανοήσουμε τι χρειάζεται το μωρό μας. Ανταποκρινόμενοι με ευαισθησία στο μωρό σας, του διδάσκετε ότι είναι αγαπητό και ότι μπορεί να είναι ασφαλές. Η ανταπόκριση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Μωρά που έχουν αφεθεί να κλαίνε έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνουν κορτιζόλη στο αίμα τους, την ορμόνη του στρες, και αργότερα ως ενήλικες είναι πιο αγχώδεις. Εμείς είμαστε οι συναισθηματικοί ρυθμιστές για ένα βρέφος έως ότου να είναι αναπτυξιακά ικανό να ρυθμίσει τα συναισθήματά του.
Tantrums και ξεσπάσματα
Εξίσου σημαντική είναι και η ανταπόκριση στα ξεσπάσματα του νηπίου. Ένα νήπιο δεν μπορεί να διαχειριστεί πάνω από ένα συναίσθημα τη φορά. Για αυτό όταν του παίρνουν ένα παιχνίδι από το χέρι καταρρέει κυριολεκτικά και ξεσπάει σε κλάματα. Δεν έχει καμία πρόθεση να σας χειριστεί.
Φυσικά σε αυτές όμως τις ηλικίες που αναπτύσσεται και η λεκτική επικοινωνία ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους έτσι ώστε αρχικά να αναγνωρίζουν τι τους συμβαίνει. Η ανταπόκριση και τα όρια που πρέπει να μπουν σε αυτή την ηλικία πάλι πρέπει να συνοδεύονται από ευαισθησία. Αφήνουμε ένα παιδί να κλάψει και να βιώσει μια ματαίωση όντας δίπλα του και ακόμα αν μας επιτρέπει αγκαλιάζοντάς το. Μόνο έτσι θα μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, να τα εκφράζει και να τα διαχειρίζεται σωστά.

Έλενα Κοντογιάννη
Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.
Διαβάστε περισσότεραΈνας μοναδικός δεσμός (Μ. ΚΛΑΟΥΣ-Τ.ΚΕΝΕΛ-Φ.ΚΛΑΟΥΣ)