“Μπορώ να συμβάλλω στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού μου;”

“Πώς θα μπορούσα να το βοηθήσω στα στάδια κατάκτησης της μητρικής γλώσσας;”

Αυτά και πληθώρα άλλων ερωτημάτων σας απασχολούν καθημερινά έχοντας την επιθυμία να προσφέρετε ένα γόνιμο περιβάλλον στο παιδί σας με σκοπό να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί στον κόσμο της λεκτικής επικοινωνίας.

Γλωσσική ανάπτυξη Μωρό προσπαθεί να μιλήσει

8 τρόποι για να ενισχύσετε τις λεκτικές ικανότητες του βρέφους σας:

1. Ανταποκρινόμαστε σε κάθε φωνούλα και κλάμα του μωρού. Τα μωρά δείχνουν την ευχαρίστηση και τη δυσαρέσκειά τους μέσα από τους ήχους του γέλιου και του κλάματος.

2. Δημιουργούμε συζητήσεις με το μωράκι μας σε διάφορες στιγμές της ημέρας (π.χ. όταν το αλλάζουμε, όταν το ταΐζουμε, όταν το πάμε βόλτα). Του εξηγούμε κάθε φορά τι κάνουμε, όπου και να είμαστε.

Συμβουλή: Το μωρό ανταποκρίνεται καλύτερα στη ζεστή και τρυφερή φωνή. Το τρυφερό άγγιγμα και η ζεστή φωνή του γονέα παίζουν μεγάλο ρόλο από τον πρώτο κιόλας μήνα.

Γλωσσική ανάπτυξη Γονείς τραγουδούν στο μωρό τους

3. Του τραγουδάμε. Μπορεί να είναι ένα τραγουδάκι για καληνύχτα, ένα παιδικό τραγουδάκι ή κάτι της επιλογής μας. Όταν το μωράκι μας είναι αναστατωμένο, ένας τρόπος για να το ηρεμήσουμε είναι να του τραγουδάμε ένα συγκεκριμένο τραγούδι που το ευχαριστεί. Κάθε φορά που θα το ακούει θα νιώθει ασφάλεια, άνεση και ηρεμία, γιατί θα του είναι οικείο.

4. Μπορούμε να παίξουμε με τους ήχους των ζώων (π.χ. πώς κάνει η γατούλα, το σκυλάκι). Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε μία εισαγωγή στον κόσμο των ζώων, με αποτέλεσμα το μωρό να μάθει να συνδυάζει τον ήχο που ακούει με το ανάλογο ζωάκι.

5. Του διαβάζουμε ιστοριούλες. Το μωράκι σας ήδη λατρεύει τη φωνή σας, επομένως θα χαρεί πολύ να σας ακούει να του διαβάζετε. Προτιμήστε βιβλία με χρωματιστές εικόνες. Καλό είναι τα χρώματα να κάνουν έντονη αντίθεση μεταξύ τους.

Γλωσσική ανάπτυξη παιδί διαβάζει

6. Κάνουμε διάφορα παιχνίδια με τα χέρια μας (π.χ. χτυπάμε παλαμάκια, παίζουμε κου-κου…τζα!). Επίσης, κάνουμε κινήσεις ανάλογες με αυτά που λέμε (π.χ. κουνάμε το χέρι όταν χαιρετάμε και λέμε “Γεια”).

7. Δημιουργούμε οπτική επαφή όταν του μιλάμε. Το αφήνουμε να μας βλέπει (π.χ. να βλέπει το πρόσωπό μας, τις κινήσεις μας). Θα πρέπει να υπάρχει άμεση επαφή με το μωρό μας.

Γλωσσική ανάπτυξη μωρό αγκαλιά με τη μαμά

8. Τέλος, είναι καλό από τους πρώτους κιόλας μήνες να εμπλουτίζουμε τους ήχους και τις λέξεις που χρησιμοποιούμε με τους ανθρώπους, τα ζωάκια και τα αντικείμενα στα οποία απευθύνονται οι λέξεις μας.
Για την ακρίβεια, δείχνουμε αυτά που ονομάζουμε. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον παππού και τη γιαγιά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες τους (ή να ζωγραφίσουμε) και να τους ονομάζουμε (π.χ. παππούς, γιαγιά) κάθε φορά που μιλάμε για εκείνους. Με αυτόν τον τρόπο τα μωρά αποκτούν πλούσιες γλωσσικές εμπειρίες.

? Συμβουλή: Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν έχει τόση σημασία η ποσότητα των λέξεων, όσο το ύφος με το οποίο λέμε κάτι (π.χ. ο ρυθμός της φωνής μας, πόσο χαλαροί είμαστε όταν μιλάμε στο μωράκι μας). Επομένως, όταν μιλάμε ήρεμα, παιχνιδιάρικα και τρυφερά, συμβάλλουμε στην υγιή συναισθηματική κατάσταση του μωρού.

Από την Ιωάννα Κυράτσου, Γλωσσολόγο & Καθηγήτρια Αγγλικών
joannakyratsou@gmail.com