Πίνακας περιεχομένων

Άλλο ένα οικογενειακό τραπέζι πλησιάζει και σε κάποιους από εσάς μπορεί να δημιουργείται η αίσθηση ότι δε θέλετε να πάτε… Όχι, επειδή δε θα περάσεις καλά. Αλλά γιατί κάποιοι συγγενείς – φίλοι – γνωστοί που έχεις ξαναβρεθεί μαζί τους, έχουν την τάση να σχολιάζουν το βάρος σου, σε οποιαδήποτε μορφή! Είτε θετικά, είτε αρνητικά.  Και έτσι μπορεί να σκέφτεσαι «Τι θα πουν πάλι φέτος;» ή «Πόσο πολύ θα ήθελα να με αφήσουν ήσυχο/η με το βάρος μου;».. Έτσι, δεν είναι;

Και όλα αυτά διότι, παρά την πρόοδο που έχει αρχίσει να γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα σχόλια για το σώμα φαίνεται πως εξακολουθούμε να ζούμε σε μια κοινωνία που κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να τους απασχολεί…το φαίνεσθαι. 

Ίσως, λοιπόν να μην υπάρχει η δυνατότητα να ελέγξεις τα σχόλια των άλλων, όμως αυτό που μπορεί να ελέγξεις είναι το πως θα αποκριθείς και θα απαντήσεις αυτή τη φορά…αλλιώς! Έτσι, λοιπόν στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσω να σου δώσω κάποιες ιδέες να «δεις» αλλιώς τα σχόλια των συγγενών και να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Πώς να διαχειριστείς τα σχόλια για το βάρος σου στο φετινό οικογενειακό τραπέζι;

Η θετική πρόθεση των σχολίων

Ξέρω ότι αν και η πρόθεσή τους (τις περισσότερες φορές) είναι θετική, στη (δική σου) πραγματικότητα μπορεί να περιορίζουν, να αγχώνουν, να στρεσάρουν, να δυσκολεύουν να τεθεί ένα όριο ή ακόμα να (σε) κάνουν να αισθάνεσαι ανασφάλεια, περιορισμό, τύψεις και ενοχές, εκείνη ή και τις επόμενες στιγμές. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι να απαντήσεις σε αυτές και να “σπάσεις” το μοτίβο των παραπάνω συναισθηματικών – και όχι μόνο – καταστάσεων.

Ευκαιρία για…εκπαίδευση

Τι κι αν αυτό το σχόλιο σου δίνει την ευκαιρία να συζητήσεις και να εκπαιδεύσεις το άτομο απέναντί σου σχετικά με το πως μπορεί να επιδρά ένα τέτοιο σχόλιο; Κι αν αναρωτιέσαι τώρα «Πώς θα το κάνω αυτό;», είναι πολύ απλό. 

Μοιράζοντας την εμπειρία σου ανοιχτά, για το πως δηλαδή σε κάνει να αισθάνεσαι ένα τέτοιο σχόλιο, μπορείς να του μάθεις πως δεν είναι σωστό να ασχολείται με το τρόπο ζωής σου, το σώμα σου ή το βάρος σου, καθώς επίσης και ότι αυτό σε επηρεάζει αρνητικά.

Για παράδειγμα, αν σχολιάσει «Έχεις παχύνει παρόλο που ξεκίνησες γυμναστήριο», μπορείς να απαντήσεις:

 1. «Γνωρίζω ότι η πρόθεσή σου είναι ενθαρρυντική και καλοπροαίρετη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα με κάνει να αισθάνομαι άβολα και ότι δεν τα καταφέρνω, επηρεάζοντας πολύ τη διάθεσή μου αυτή τη στιγμή και σχετικά με το στόχο μου.»
 2. «Κατανοώ ότι το σχόλιό σου σχετίζεται με το γεγονός ότι γυμναστήριο και αδυνάτισμα πάνε μαζί. Στην πραγματικότητα είναι κάτι που το συζητάω με το διατροφολόγο μου για το τι συμβαίνει.»

Θυμήσου ότι ακόμα κι αν δεν ενστερνιστεί την άποψή σου, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υποστήριξες τον εαυτό σου.

Κλείσιμο συζήτησης

Δεν είναι απαραίτητο να απαντάς σε όλα τα σχόλια και ούτε φυσικά, να συνεχίζεις να συζητάς μαζί του/της, επειδή διάλεξε εκείνος/η το θέμα της συζήτησης. Ειδικά, μάλιστα αν αφορά το σώμα σου και την πορεία που χτίζεις – έχτιζες – ή αγωνίζεσαι να ξεκινήσεις. 

Μερικές ιδέες για να κλείσεις τη συζήτηση είναι:

 • «Μπορεί να σου φανεί λίγο περίεργο τώρα, όμως η συζήτηση για το σώμα μου δε μου φαίνεται καθόλου ενδιαφέρουσα. Πώς θα σου φαινόταν αν συζητάγαμε για (ένα άλλο θέμα);
 • «Γνωρίζω ότι η πρόθεσή σου είναι θετική. Ωστόσο, θα ήθελα να συζητήσουμε για κάτι άλλο και όχι για το σώμα μου.»
 • «Όσο σε ακούω να σχολιάζεις και να με ρωτάς διάφορα για το σώμα μου, τόσο αναρωτιέμαι αν αυτό είναι το μόνο σημαντικό θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή.»

Extra tip: Ο τόνος της φωνής σου μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα. Δοκίμασε την τονικότητα που κάνεις κάθε φορά που θέτεις τα όριά σου ή που θα ήθελες στο πως να θέτεις τα όρια.

Πώς να διαχειριστείς τα σχόλια για το βάρος σου στο φετινό οικογενειακό τραπέζι;

Χιούμορ…ως μέσο προστασίας

Έχεις ακούσει ότι τα πιο σημαντικά λόγια λέγονται στην πλάκα; Μα, θα προσθέσω και με την αίσθηση του χιούμορ. Και αυτό γιατί όταν κάνουμε χιούμορ εκκρίνονται κάποιες συγκεκριμένες ορμόνες στον οργανισμό μας, οι οποίες χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα. 

Από την άλλη πλευρά, το χιούμορ με τη μορφή του σαρκασμού, πολλές φορές είναι και αυτό που αποτελεί μέσο αυτό-προστασίας.. Έτσι, δεν είναι; Στα φετινά λοιπόν, σχόλια θυμήσου να βάλεις αρκετή δόση χιούμορ!

Αναπλαισίωση

Αν διαλέξεις να πιστεύεις ότι σε κάθετι που ζούμε, υπάρχει πάντα κάτι θετικό, τότε ακόμα και σε αυτά τα σχόλια, ναι υπάρχει κάτι θετικό. Αναρωτήσου λοιπόν, εκείνη τη στιγμή μέσα σου «Τι θετικό υπάρχει εδώ για να μάθω;». 

Ξέρεις οι απαντήσεις που θα έρθουν, μπορεί και να σε ξαφνιάσουν, να σε λυτρώσουν, να σε χαλαρώσουν, να σου ανοίξουν ένα νέο μονοπάτι για εσένα και τη σχέση σου με το σώμα σου. Και βασικά, κάποια μαθήματα μπορεί να είναι πραγματικά μία κινητήριος δύναμη. Αυτό που εννοώ είναι ότι κάθε τι που ακούμε και το πως θα το κατανοήσουμε εξαρτάται από τον τρόπο που θα το «δούμε». 

Πώς να διαχειριστείς τα σχόλια για το βάρος σου στο φετινό οικογενειακό τραπέζι;

Ιδέες απαντήσεων στις πιο γνωστές ατάκες

 • «Έλα τώρα που θα προσέξεις τη δίαιτα τώρα το Πάσχα»

Απάντηση Νο.1: Η φροντίδα της διατροφής και του εαυτού μου είναι μία συνεχής διαδικασία που συνεχίζω να την προσέχω σε Πάσχα, Χριστούγεννα και γιορτές.

Απάντηση Νο.2: Μπορεί να το θεωρείς στέρηση μέσα στο Πάσχα, αλλά εγώ το ονομάζω αυτοφροντίδα.

 • «Ε, φάε και λίγο από αυτό, φρεσκότατο είναι πάλι θα μείνει.»

Απάντηση Νο.1: Το θέμα εδώ δεν είναι αν θα μείνει, αλλά το πόσο τελικά θέλω να φάω.

Απάντηση Νο.2: Αν όλοι τρώγαμε στο φόβο μη μείνει το φαγητό, τότε αναρωτιέμαι τελικά αν θα είχε εξελιχθεί τόσο η επιστήμη της διατήρησης και συντήρησης των τροφίμων.

 • «Φάε κανένα γλυκό. Δε θα πάθεις κάτι.»

Απάντηση Νο.1: Πώς ξέρεις πως η κατανάλωση του γλυκού δε θα με επηρεάσει κάπως;

Απάντηση Νο.2: Μπορεί να σου φανεί περίεργο τώρα, αλλά αν κοιτάξεις τη μεγάλη εικόνα θα δεις ότι δεν είναι απαραίτητο. Περνάω ήδη όμορφα και χωρίς γλυκό.

 • «Φάε τώρα και ξεκινάς τη δίαιτα από Δευτέρα»

Απάντηση Νο.1: Αν φάω τώρα όσο λες, τότε δε συνειδητοποιείς πως πραγματικά μπορεί να επηρεάσει τη ψυχολογία μου πριν φτάσει η Δευτέρα.

Απάντηση Νο.2: Αυτή είναι μία αρκετά περιοριστική σκέψη για να την πιστεύουμε τόσο έντονα το 2023 και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να οδηγήσει μόνο σε φαύλο κύκλο.

Πώς να διαχειριστείς τα σχόλια για το βάρος σου στο φετινό οικογενειακό τραπέζι;

Οι παραπάνω ιδέες έχουν δημιουργηθεί για να μετα-κινήσουν λίγο τη σκέψη, τόσο τη δική σου, όσο και αυτών που την δέχονται. Μα, πρώτα από όλα να μετα-κινήσουν τη δική σου! Είναι σημαντικό να ειπωθούν με χιούμορ (ναι!) και με θετική πρόθεση. Το χιούμορ θα βοηθήσει να “περαστεί” με πιο ομαλό τρόπο.. Και ξέρω ότι ξέρεις, ότι μέσα σε αυτές τις απαντήσεις – αποκρίσεις μπορείς να δεις και να πεις τη δική σου αλήθεια! Έτσι δεν είναι;

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις φράσεις;

Η αλήθεια είναι ότι οι παραπάνω ιδέες – θέσεις φράσεων μπορούν να επικοινωνηθούν σε μορφή κατάφασης, ερώτησης ή άρνησης ανάλογα με το ύφος της περίπτωσης που ταιριάζει και φυσικά, με ποιον άνθρωπο έχουμε απέναντί μας. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και με τι είναι πιο εύστοχο κατά την κρίση σου να χρησιμοποιήσεις τη συγκεκριμένη στιγμή. 

Έτσι, λοιπόν αν θα λέγαμε ότι υπάρχει κάτι σημαντικό να θυμάσαι είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να απαντήσεις με αυτούς τους τρόπους και να αποφύγεις οποιαδήποτε σύγκρουση ή να φανείς επιθετικός/ή είναι να δουλέψεις εσωτερικά ή εξωτερικά κάποια παραδείγματα και φυσικά να τα προσαρμόσεις στο δικό σου στυλ, έχοντας δημιουργήσει θετικό κλίμα αποδοχής από την άλλη πλευρά.

Θυμήσου ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, υπάρχει μόνο η κατάλληλη χρήση της φράσης με την κατάλληλη τονικότητα την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Πώς να διαχειριστείς τα σχόλια για το βάρος σου στο φετινό οικογενειακό τραπέζι;

Perception is projection

Ξέρεις ένας από τους μεγαλύτερους ψυχολόγους, o Carl Jung είχε εισάγει την έννοια ότι ό,τι βλέπουμε στους άλλους είναι αυτό που υπάρχει μέσα μας. Αν λοιπόν, κάποιος σχολιάζει το σώμα, τη σχέση σου με τη διατροφή, το παρελθόν σου κ.α., τότε αυτό που αξίζει να θυμηθείς εκείνη τη στιγμή είναι ότι αυτό το σχόλιο ΔΕΝ αφορά εσένα. Αφορά εκείνον, δηλαδή τον πομπό. 

Πρόκειται λοιπόν, για σκέψεις, ανασφάλεια, επικριτικό ύφος που έχει για την εικόνα που έχει εκείνος για το σώμα του, τη σχέση του με τη διατροφή, το παρελθόν του κτλ. Εσύ απλά βρίσκεσαι εκεί ως ένας απλός δέκτης αυτής της οπτικής που έχει για τον εαυτό του. Επομένως, πάρε μια ανάσα και βγάλε τον εαυτό σου από το επίκεντρο.

Τι να κρατήσεις;

Κράτησε την όμορφή σου διάθεση για φέτος και συνέχισε το δικό σου ταξίδι. Ξέρεις, πολλοί άνθρωποι θα ανέβουν και θα κατέβουν στο τρένο… Όμως σε αυτή την περίπτωση, σημασία έχει εσύ που διαλέγεις να πας με το τρένο σου.. Καθώς, το ταξίδι είναι μοναχά δικό σου!

Ελένη Τσαχάκη

Ελένη Τσαχάκη

M.Sc – Diet & NLP Wellbeing Coach – NLP Master Practitioner, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των συνεργατών μας την Ελένη Τσαχάκη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M.Sc. και NLP Wellbeing Coach & Master Practitioner. Αποτελεί NLP Wellbeing Ambassador και το όνειρό της είναι να προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για να αισθάνεται και να κατανοεί ο καθένας μας το δικό του υγιές σώμα, απελευθερώντας από περιοριστικές πεποιθήσεις για τον εαυτό, το σώμα και τη διατροφή. Με αυτό τον τρόπο, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τη ζωή που αγαπά!

Διαβάστε περισσότερα

 • Karen Fernanda Muñoz Obino, Caroline Aguiar Pereira, Rafaela Siviero Caron-Lienert, Coaching and barriers to weight loss: an integrative review, Review Diabetes Metab Syndr Obes. 2016 Dec 23;10:1-11.
 • Verzijl, C.L., Ahlich, E., Schlauch, R.C. and Rancourt, D., 2018. The role of craving in emotional and uncontrolled eating. Appetite, 123, pp.146-151.
 • Katterman, S.N., Kleinman, B.M., Hood, M.M., Nackers, L.M. and Corsica, J.A., 2014. Mindfulness meditation as an intervention for binge eating, emotional eating, and weight loss: a systematic review. Eating behaviors, 15(2), pp.197-204.
 • Lattimore, P., 2020. Mindfulness-based emotional eating awareness training: taking the emotional out of eating. Eating and Weight Disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 25(3), pp.649-657.
 • “The Wellness Workbook, How to achieve Enduring Health and Vitality, 3rd Edition”, John Travis, 2004
 • “BELIEFS, Pathways to Health & Well-being”, Robert Dilts, Tim Hallbom, Suzi Smit, 1991