Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Εισαγωγή

Επεισόδιο 2

Ο φαύλος κύκλος της δίαιτας: Υπερβολικό φαγητό & οι ενοχές στη δίαιτα

Επεισόδιο 3

Υπερβολικό φαγητό

Επεισόδιο 4

Ενοχές μετά το υπερβολικό φαγητό

Επεισόδιο 5

Ο ρόλος της δίαιτας

Επεισόδιο 6

5 tips για να αναγνωρίσεις αν είσαι στον φαύλο κύκλο της στέρησης

Συχνά το υπερβολικό φαγητό αποτελεί ένα «φλέγον» θέμα που απασχολεί όλους τους μήνες του χρόνου. Και μαζί με αυτό, συχνά δίπλα του έρχονται και στέκονται οι ενοχές για αυτό. Τι συμβαίνει και πάνε πάντα μαζί αυτά; Αποτελούν ένα μοτίβο;

Τι είναι ο φαύλος κύκλος της δίαιτας – στέρησης;

Ο φαύλος κύκλος της δίαιτας αποτελεί μια «παγίδα» που δημιουργεί ο νους μας και συχνά αρκετοί άνθρωποι που τους απασχολεί η σχέση με το σώμα τους, ενδεχομένως μπορεί να πέσουν σε αυτή.

Ο φαύλος κύκλος της δίαιτας είναι ένα μοτίβο συμπεριφορών που επαναλαμβάνονται και έρχεται το ένα στάδιο μετά το άλλο, με απόλυτη ακρίβεια. Μάλιστα, αυτό το μοτίβο συμπεριφορών ξεκινάει να ενεργοποιείται συνήθως από κάποιο ερέθισμα (εσωτερικό ή εξωτερικό).

Σε αυτό το κύκλο, οι άνθρωποι παραμένουν κολλημένοι και «εξαρτημένοι» σε διάφορες μορφές δίαιτας, μείωσης και αύξησης βάρους. Μπορεί να το έχεις ακούσει και ως φαινόμενο “γιο-γιο“.

Σε ποιο στάδιο εμφανίζεται το υπερβολικό φαγητό;

Το υπερβολικό φαγητό εμφανίζεται στο 4ο στάδιο του φαύλου κύκλου της δίαιτας. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από το στάδιο της στέρησης του αγαπημένου φαγητού ή τρόφιμου και το στάδιο της «μη ευέλικτης διατροφής», έρχεται το στάδιο του «παραστρατήματος» που περιλαμβάνει το υπερβολικό φαγητό.

Η έλλειψη χρόνου και ψυχικής ενέργειας φυσικά, είναι μερικές από τις αφορμές που το άτομο «ξεγλιστρά και παραστρατεί». Αυτό είναι το σημείο που οδηγεί στην υποτροπή και συχνά αναπληρώνεται η «χαμένη ενέργεια» που έχει στερηθεί όλο αυτό τον καιρό.

Ακριβώς όμως, επειδή το έχει στερηθεί τόσο καιρό, δεν θα φάει τόσο όσο χρειάζεται για να χορτάσει, αλλά πολύ περισσότερο.

Σε ποιο στάδιο εμφανίζονται οι ενοχές από το υπερβολικό φαγητό;

Ακριβώς μετά το υπερβολικό φαγητό! Ο άνθρωπος αυτός αισθάνεται απαίσια για τον εαυτό του, ότι τα κατέστρεψε όλα όσα έκανε, ότι δεν είναι ικανός, ότι έχει αποτύχει…και πολλά ακόμα, χαλώντας πραγματικά, όλη του την ημέρα και την ενέργεια, έχοντας πάρα πολλές ενοχές.

Συνέπειες των ενοχών

Η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα οι ενοχές έρχονται ως αποτέλεσμα πράξεων και δράσεων για κάτι που πιστεύει ότι «δεν έχει κάνει καλά/σωστά».

Μόλις ηρεμήσει λίγο, χρησιμοποιεί λοιπόν, μία ακόμα νέα δέσμευση στον εαυτό του, ακόμα πιο σκληρή, ακόμα πιο στερητική που τον οδηγεί ευθύς αμέσως στην αρχή πάλι του φαύλου κύκλου.

Πώς μπορείς να βγεις από το μοτίβο αυτό;

Μέσα σε όλα αυτά τα στάδια του φαύλου κύκλου της δίαιτας, «ακούγεται» στην πραγματικότητα η σχέση που υπάρχει με το φαγητό, το τι σημαίνει το φαγητό για τον άνθρωπο, πώς έμαθε να το έχει στην καθημερινότητά του.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν τρόποι σκέψης, μα ακόμα περισσότερο πεποιθήσεις, ατομικές και κοινωνικές που χρειάζεται να δουλευτούν εσωτερικά για να μπορέσει να σπάσει το μοτίβο.

Και η αλήθεια είναι ότι…σπάει! Μπορείς να βγεις και να υπάρχει η ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και το σώμα, καθώς και αφοσίωση στη αυτό-φροντίδα, μα όχι δέσμευση.

Στο βίντεο θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σου για το πώς μπορείς να μειώσεις το μοτίβο με το υπερβολικό φαγητό – και τις ενοχές:

  • Τι είναι ο φαύλος κύκλος της δίαιτας;
  • Πότε κάποιος εισέρχεται στο φαύλο κύκλο της δίαιτας;
  • Σε ποιο στάδιο εμφανίζεται το υπερβολικό φαγητό και οι ενοχές;
  • Με ποιο τρόπο οι ενοχές «συντηρούν» το υπερβολικό φαγητό;
  • Σαμποτέρ στο φαύλο κύκλο της δίαιτας.
  • Πώς επηρεάζουν τη σχέση με το φαγητό, το σώμα και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό;

Στόχοι βίντεο:

  • Τι είναι το υπερβολικό φαγητό και οι ενοχές;
    • Τι είναι ο φαύλος κύκλος της δίαιτας;
    • Σε ποια στάδια εμφανίζονται το υπερβολικό φαγητό και οι ενοχές;
    • Πώς «παγιδεύομαι» στον φαύλο κύκλο της δίαιτας;
  • Υπερβολικό φαγητό – ενοχές: αλληλεξάρτηση
    • Υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ υπερβολικού φαγητού και ενοχών;
    • Ποιοι σαμποτέρ του νου μας συντηρούν αυτό το μοτίβο;
  • Υγιής σχέση με το φαγητό, το σώμα και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό
    • Είναι η δίαιτα τρόπος να βγεις από το μοτίβο;
    • Πώς να διακρίνεις το μοτίβο;
    • Η δίαιτα ως μεγαλύτερος «σαμποτέρ» της καθημερινότητάς μας

Karen Fernanda Muñoz Obino, Caroline Aguiar Pereira, Rafaela Siviero Caron-Lienert, Coaching and barriers to weight loss: an integrative review, Review Diabetes Metab Syndr Obes. 2016 Dec 23;10:1-11.

Verzijl, C.L., Ahlich, E., Schlauch, R.C. and Rancourt, D., 2018. The role of craving in emotional and uncontrolled eating. Appetite, 123, pp.146-151.

Katterman, S.N., Kleinman, B.M., Hood, M.M., Nackers, L.M. and Corsica, J.A., 2014. Mindfulness meditation as an intervention for binge eating, emotional eating, and weight loss: a systematic review. Eating behaviors, 15(2), pp.197-204.

Lattimore, P., 2020. Mindfulness-based emotional eating awareness training: taking the emotional out of eating. Eating and Weight Disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 25(3), pp.649-657.

“The Wellness Workbook, How to achieve Enduring Health and Vitality, 3rd Edition”, John Travis, 2004

“BELIEFS, Pathways to Health & Well-being”, Robert Dilts, Tim Hallbom, Suzi Smit, 1991

Γίνε μέλος σήμερα!
Ελένη Τσαχάκη

Ελένη Τσαχάκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc – Diet & NLP Wellbeing Coach – NLP Master Practitioner

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των συνεργατών μας την Ελένη Τσαχάκη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M.Sc. και NLP Wellbeing Coach & Master Practitioner. Αποτελεί NLP Wellbeing Ambassador και το όνειρό της είναι να προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για να αισθάνεται και να κατανοεί ο καθένας μας το δικό του υγιές σώμα, απελευθερώντας από περιοριστικές πεποιθήσεις για τον εαυτό, το σώμα και τη διατροφή. Με αυτό τον τρόπο, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τη ζωή που αγαπά!

Διαβάστε περισσότερα