Πίνακας περιεχομένων

Πώς γίνεται η επανεισαγωγή αλλεργιογόνων στην διατροφή της θηλάζουσας μητέρας; Η αποχή των γαλακτοκομικών (ή άλλων τροφίμων) από τη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας είναι ένα απαραίτητο στάδιο, όταν το βρέφος μας δείξει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης σε αυτά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου και του αλλεργιολόγου, απορρίψατε τις φανερές, πιθανόν και τις κρυφές, πηγές γάλακτος ή σόγιας ή σιτηρών κι άλλα. Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, όμως, προτείνεται η δοκιμή επανεισαγωγής των τροφίμων αυτών για να αξιολογηθεί εάν η αλλεργία συνεχίζει να υφίσταται ή όχι.

Γενικές πληροφορίες

Μία από τις πιο γνωστές αλλεργικές αντιδράσεις σε αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη είναι αυτή στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος (cow milk protein allergy – CMPA). Είναι σχετικά συχνή και μπορεί να επηρεάσει το 2-7,5% των βρεφών στο πρώτο έτος της ζωής τους. Περίπου το 50% των βρεφών θα ξεπεράσει τη CMPA πριν φτάσουν το έτος ενώ τα περισσότερα δεν θα έχουν συμπτώματα πριν ξεκινήσουν το σχολείο. 

Μέρος της διάγνωσης των αλλεργιών είναι η αποχή τους από τη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας με ακολουθούμενη καλυτέρευση των συμπτωμάτων στο βρέφος. Το χρονικό διάστημα της αποχής προτείνεται από τον ειδικό υγείας μας και μπορεί να είναι από 14 ημέρες έως και 6 μήνες. Στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρξει επανεισαγωγή των τροφών.

Επανεισαγωγή αλλεργιογόνων στην διατροφή της θηλάζουσας μητέρας

Συμβουλές για τη διαδικασία επανεισαγωγής αλλεργιογόνων

Η επανεισαγωγή αλλεργιογόνων σε μια μητέρα που θηλάζει, είναι σημαντικό να γίνεται σταδιακά και υπό ιατρική επίβλεψη για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης στο βρέφος. 

Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες: Ξεκινήστε με την επανεισαγωγή μιας πολύ μικρής ποσότητας του αλλεργιογόνου, όπως μερικές μπουκιές ή γουλιές, και σταδιακά αυξήστε την ποσότητα με την πάροδο του χρόνου.

Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή: Εισαγάγετε το αλλεργιογόνο όταν το βρέφος είναι υγιές και δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να περιπλέκουν την αξιολόγηση. Εάν το μωρό σας βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή, παραδείγματος χάριν λαμβάνει αντιβίωση, η οδηγία μπορεί να αλλάζει.

Παρατηρήστε προσεκτικά: Μετά την επανεισαγωγή του αλλεργιογόνου, παρακολουθήστε προσεκτικά το βρέφος για τυχόν σημάδια αλλεργικής αντίδρασης, όπως εξάνθημα, κνίδωση, έμετος, διάρροια ή δυσκολία στην αναπνοή. Εάν το βρέφος εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Αναμονή μεταξύ των εισαγωγών: Αφήστε τουλάχιστον μερικές ημέρες μεταξύ κάθε επανεισαγωγής του αλλεργιογόνου για να αξιολογήσετε την αντίδραση του βρέφους. Καλό είναι η δόση να παραμείνει μικρή για λίγες ημέρες και το χρονικό διάστημα της κατανάλωσης να μην ξεπερνά τις 72 ώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να χρειαστεί μία εβδομάδα για να εμφανιστεί. 

Ένα αλλεργιογόνο τη φορά: Εάν υποπτεύεστε πως το βρέφος σας έχει αλλεργία σε παραπάνω από μία ομάδα τροφίμων, προτιμήστε να εστιάσετε σε ένα αλλεργιογόνο έως ότου θεωρηθεί ασφαλές.

Ζητήστε ιατρική συμβουλή: Συμβουλευτείτε τον αλλεργιολόγο, παιδίατρο και διαιτολόγο για να βεβαιωθείτε ότι η επανεισαγωγή των αλλεργιογόνων γίνεται με ασφάλεια και υπό την κατάλληλη επίβλεψη.

Επανεισαγωγή αλλεργιογόνων στην διατροφή της θηλάζουσας μητέρας

Σημάδια αλλεργικής αντίδρασης και αντιμετώπιση

Ωστόσο, εάν το βρέφος εμφανίσει σημάδια αλλεργικής αντίδρασης κατά την επανεισαγωγή, μπορεί να χρειαστεί να εξαλειφθεί ξανά το αλλεργιογόνο από τη διατροφή της μητέρας και να αναζητηθεί περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση για να καθοριστεί η καλύτερη πορεία δράσης.

Πολλές θηλάζουσες μητέρες έρχονται αντιμέτωπες με την ανάγκη να απορρίψουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή ολοκληρες ομάδες αυτών και είναι σημαντικό να έχουν τις σωστές πληροφορίες και την κατάλληλη στήριξη από το ιατρικό αλλά και οικογενειακό τους περιβάλλον. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουν πως η αποχή από πιθανά αλλεργιογόνα είναι πιθανό να μην διαρκέσει όσο και ο θηλασμός αλλά μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Όμως, ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία βελτίωση, είναι γνωστό πως εάν η μητέρα ακολουθεί έναν καλό τρόπο ζωής και μία ισορροπημένη διατροφή θα λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από άλλες πηγές και σίγουρα θα παρέχει στο μωρό της το ιδανικό γάλα για αυτό.

Σοφία Εμμανουήλ

Σοφία Εμμανουήλ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Σοφία Εμμανουήλ είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος. Έχει ιδρύσει το διαιτολογικό γραφείο Nourish Yourself και την διαδικτυακή πλατφόρμα Nourish Yourself As A Mother. Σκοπός της είναι να βοηθήσει διατροφικά έγκυες, μανούλες που θηλάζουν βρέφη με αλλεργίες, καθώς και γονείς που τώρα ξεκινούν το ταξίδι τους στις στερεές τροφές με τα βρέφη τους, να τρέφονται σωστά, απλά, ολοκληρωμένα και θρεπτικά.

Διαβάστε περισσότερα

  1. https://www.refhelp-borders.scot.nhs.uk/dmdocuments/rechallenge%20leaflet.pdf
  2. Netting, M. J., Campbell, D. E., Koplin, J. J., Beck, K. M., McWilliam, V. L., Dharmage, S. C., … & Allen, K. J. (2019). An Australian Consensus‐driven Approach to the Diagnosis and Management of Infants with Cow’s Milk Protein Allergy. The Medical Journal of Australia, 211(6), 268-276. doi: 10.5694/mja2.50222
  3. Perkin, M. R., Logan, K., Tseng, A., Raji, B., Ayis, S., Peacock, J. L., … & Brough, H. A. (2020). Randomized trial of introduction of allergenic foods in breast-fed infants. New England Journal of Medicine, 382(14), 1305-1317. doi: 10.1056/NEJMoa1916588
  4. Savage J, Sicherer S, Wood R, et al. Clinical Practice Guidelines for the Prevention of Peanut Allergy in the United States: Report of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases–Sponsored Expert Panel. J Allergy Clin Immunol. 2019;143(4):1636-43. doi: 10.1016/j.jaci.2019.02.001.
  5. Muraro A, Werfel T, Hoffmann-Sommergruber K, et al. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines: Diagnosis and management of food allergy. Allergy. 2020;75(6):1493-1530. doi: 10.1111/all.14295.
  6. Greenhawt M, Shaker M, Stukus D, et al. Allergen Immunotherapy and Risk of Anaphylaxis: A Systematic Review and Meta-analysis. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019;7(4):1377-87.e10. doi: 10.1016/j.jaip.2019.01.055.