Ακούμε συνέχεια πως η τροφή μας είναι το φάρμακό μας, αλλά: Θα μπορούσε κάποιος που τρέφεται 100% καθαρά (αν υπάρχει κάτι τέτοιο) να έχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών, να έχει φουσκώματα, καούρες, διάρροια/δυσκοιλιότητα, αυτοάνοσα, έντονες μεταβολές διάθεσης, κούραση…; Άρα είμαστε ότι τρώμε;

Μια υποθετική καθαρή διατροφή μπορεί να αποτελείται από:

  • Άφθονα λαχανικά
  • Φρούτα
  • Ωμούς ξηρούς καρπούς/σπόρους
  • Ακατέργαστα σιτηρά (χωρίς γλουτένη)
  • Όσπρια
  • Ελευθέρας βοσκής κρέας/ψάρι/αυγά

και να αποκλείει (μερικά από τα βασικά, πιθανά αλλεργιογόνα):

  • Ζάχαρη
  • Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη
  • Γαλακτοκομικά
  • Σόγια

Θα πίστευε λοιπόν κάποιος πως με μια τόσο «καλή διατροφή» όλα θα πηγαίνουν καλά!

Τελικά, είμαστε ότι τρώμε;

Ας δούμε πολύ συνοπτικά την πορεία του φαγητού μέσα στο σώμα – στο πεπτικό σύστημα:

  1. Στόμα – μάσηση της τροφής
  2. Οισοφάγος – μεταφορά της μασημένης τροφής
  3. Στομάχι – επεξεργασία και περαιτέρω άλεση της τροφής
  4. Λεπτό έντερο – κύρια απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
  5. Παχύ έντερο – προετοιμασία για αποβολή τροφής που δεν απορροφήθηκε
  6. Πρωκτός – αποβολή

Όσο καλά και να τρέφεται κάποιος, αν το φαγητό που καταναλώνει δεν απορροφάται και δεν αναγνωρίζεται από το σώμα όπως θα έπρεπε, ουσιαστικά προκαλεί περισσότερο φόρτο στις διαδικασίες του σώματος.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε:

  • Μη επαρκή μάσηση της τροφής
  • Μειωμένα γαστρικά υγρά στο στομάχι
  • Καταστροφή των λαχνών του λεπτού εντέρου
  • Μειωμένη παραγωγή ενζύμων από το πάγκρεας
  • Φλεγμονή στο παχύ έντερο

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό αποτελούν:

  • Το στρες
  • Η ποιότητα του ύπνου
  • Οι σχέσεις (τοξικές – αγάπη)
  • Η φυσική δραστηριότητα

Δεν έχει να κάνει λοιπόν μόνο με το τι τρώμε, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί αυτό που τρώμε.

Το να τρως «καθαρά» δεν αρκεί πάντα. Μάθε να ακούς το σώμα σου!