Πίνακας περιεχομένων

Πολλές φορές, ειδικά όταν είναι νεογέννητα, τα μωρά μπορεί να κλαίνε, όπως μας φαίνεται, ασταμάτητα. Αν και θεωρητικά είναι αναμενόμενο, αυτό δεν το κάνει πιο εύκολο για τους νέους γονείς. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε σαν γονείς μεθόδους διαχείρισης αυτών των καταστάσεων.

Γιατί κλαίνε τα μωρά «συνέχεια» ;

Τα μωρά όταν γεννιούνται και ακούμε το πρώτο τους κλάμα μας προσφέρουν μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας. Αυτό το πρώτο κλάμα μας ενημερώνει ότι το μωρό είναι καλά και ανοίγουν τα πνευμόνια του καθώς προσαρμόζεται στην εξωμήτρια ζωή. Εν ολίγοις, αυτό το κλάμα είναι πολύ καλό και θέλουμε να το ακούσουμε. 

Όσο προχωρούν οι μέρες και συνεχίζεται αυτή η εξωμήτρια προσαρμογή, το μωρό μας χρησιμοποιεί το κλάμα ως μέθοδο επικοινωνίας με τους γονείς του. Το μωρό δεν μπορεί να μιλήσει, έτσι το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που έχει. Συνήθως το κλάμα αυξάνεται στις πρώτες 2 εβδομάδες ενώ φτάνει στην ακμή του γύρω στις 6-8 εβδομάδες μετά από τη γέννα (NHS,2020).

Πώς διαχειριζόμαστε το κλάμα του νεογέννητου και τι σημαίνει;

Κυριότεροι λόγοι που κλαίει ένα μωρό

 • Πεινάει
 • Πονάει ή νιώθει άβολα
 • Θέλει αλλαγή πάνας
 • Θέλει να νιώσει ασφάλεια

Το μωρό που πεινάει, αν και θα κλάψει αν έχει αργήσει να φάει, συνήθως πριν φτάσει στο σημείο να κλάψει δείχνει άλλα σημάδια ότι πεινάει. Αυτά θα αναφερθούν αναλυτικότερα σε άλλο άρθρο για το τάισμα και τον θηλασμό αλλά κάποια σημάδια πείνας είναι να βάζει τα χέρια στο στόμα, να ανοιγοκλείνει το στόμα και να βγάζει τη γλώσσα.

Ένα μωρό που πονάει η νιώθει άβολα θα κλάψει για να σας ενημερώσει. Ένα μωρό μπορεί να πονάει γιατί έχει κολικούς (δείτε το σχετικό άρθρο Colic – Hera Family Care ), μπορεί να ζεσταίνεται ή να κρυώνει αν δεν φοράει κατάλληλα ρούχα ή μπορεί να έχει υποβληθεί σε κάποια εξέταση (όπως είναι μια αιματολογική εξέταση ή να του έχει δοθεί κάποια ένεση). Επίσης, το μωρό μπορεί να κλαίει επειδή είναι άρρωστο. Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας έχει κάτι σοβαρό επικοινωνήστε άμεσα με μια μαία ή έναν παιδίατρο.

Μπορεί επίσης να κλαίει αν έχει κάνει κένωση ή έχει μείνει πολύ ώρα με βρεγμένη πάνα, κάτι που είναι εξαιρετικά άβολο για ένα νεογέννητο.

Τέλος, θυμηθείτε ότι το μωρό σας έχει συνηθίσει να είναι στο ζεστό περιβάλλον της μήτρας και να ακούει την καρδιά σας και τη φωνή σας κάθε στιγμή. Τώρα βρίσκεται σε ένα κρύο περιβάλλον όπου πρέπει να τα κάνει όλα μόνο του. Άσε δε που είναι όλο σκόνες! Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν να αναζητά τη γνωστή ζεστασιά της αγκαλιάς.

Πώς διαχειριζόμαστε το κλάμα του νεογέννητου και τι σημαίνει;

Πώς μπορώ σαν γονέας να διαχειριστώ το κλάμα;

Υπάρχουν κάποιες εύκολες τεχνικές που μπορούν να αξιοποιηθούν για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει:

 • Μιλήστε ή τραγουδήστε στο μωρό σας
 • Κρατήστε το δέρμα με δέρμα για να ακούει την καρδιά σας
 • Κάντε του μασάζ ή ένα ζεστό μπάνιο
 • Περπατήστε με το μωρό σας

Σε αυτές τις καταστάσεις, ενώ σίγουρα μπορεί να προκαλέσει άγχος το κλάμα του μωρού, είναι πολύ σημαντική η ψυχραιμία. Το μωρό καταλαβαίνει από τον χτύπο της καρδιάς του γονέα του ότι κάτι δεν πάει καλά. Εν ολίγοις, νιώθει το άγχος σας και δεν μπορεί εύκολα να ηρεμήσει. 

Πώς διαχειριζόμαστε το κλάμα του νεογέννητου και τι σημαίνει;

Μέθοδοι χαλάρωσης γονέων

Είναι σημαντικό να υπάρχουν εργαλεία που διαθέτουν οι γονείς ώστε να μπορούν να διαχειριστούν ένα μωρό που κλαίει πολύ. Είναι πολύ φυσιολογικό αυτό να γίνει κουραστικό, όσο και να μην φταίει κανείς για το κλάμα του μωρού. Έτσι, όταν βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν αντοχές καλό είναι να:

 • Αφήσουμε το μωρό σε ένα ασφαλές μέρος, όπως την κούνια ή το κρεβατάκι και να πάρουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, έστω και 10 λεπτά
 • Βάλτε μια μουσική
 • Κάντε ένα ντους
 • Φωνάξτε κάποιο έμπιστο άτομο να σας βοηθήσει για λίγο μέχρι να ηρεμήσετε

(NHS,2020)

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι ως γονείς πρέπει να γνωρίζετε τα όριά σας και αν είστε δυο με τη γονεϊκή ιδιότητα οφείλετε να έχετε συνεργασία και κατανόηση ο ένας για τον άλλον. Στις περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών καλό είναι, όσο είναι εφικτό, να υπάρχει ένα περιβάλλον υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί πριν από τη γέννα. 

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε ποτέ

Ποτέ δεν :

 • Φωνάζουμε στο μωρό
 • Πιάνουμε το μωρό απότομα
 • Κουνάμε το μωρό

Οι παραπάνω καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα όπως:

 • Εγκεφαλικά Τραύματα
 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Σωματικές αναπηρίες
 • Θάνατος

Γνωρίζουμε ότι κανείς δεν επιδιώκει να κάνει κακό στο παιδί του. Ωστόσο, η κούραση και η αϋπνία μπορούν πολλές φορές να επηρεάσουν πολύ αρνητικά έναν νέο γονέα (NHS,2020).

Πώς διαχειριζόμαστε το κλάμα του νεογέννητου και τι σημαίνει;

Πλάνο κλάματος

Το πλάνο αυτό είναι απλά ένας μικρός οδηγός για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το κλάμα με τη βοήθεια του οδηγού της ICONcope.

ΤΑ ΜΩΡΑ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ. Ποιο είναι το πλάνο μου;

Τι μεθόδους μπορώ να δοκιμάσω; Θυμηθείτε, τα μωρά κλαίνε γιατί πεινάνε, πονάνε, θέλουν αλλαγή πάνας ή ασφάλεια και φροντίδα

 1. Σε ποιους μπορώ να τηλεφωνήσω εάν το μωρό μου δεν σταματά να κλαίει; Προσθέστε τηλέφωνα επικοινωνίας
 2. Τι θα κάνω αν χρειάζομαι λίγα λεπτά για τον εαυτό μου; Γράψτε τεχνικές που σας βοηθούν να ηρεμήσετε
 3. Θυμηθείτε: Αν νιώθετε στρεσαρισμένοι, μπορείτε να απομακρυνθείτε για λίγο, αρκεί το μωρό σας να είναι ασφαλές. Επιστρέψτε σε λίγα λεπτά για να ελέγξετε ότι όλα είναι καλά
Μαρίτσα Κλαρκ

Μαρίτσα Κλαρκ

Ανεξάρτητη Μαία MSc

H Μαρίτσα Κλαρκ είναι Μαία MSc και ιδρύτρια της πρωτοποριακής υπηρεσίας Hera Family Care. Το όνειρό της ήταν πάντα να μπορεί να προσφέρει ποιοτική μαιευτική φροντίδα και ενημέρωση στα ζευγάρια και τις οικογένειες της Ρόδου και των γύρω νησιών αλλά με τη δυνατότητα διαδικτυακής εκμάθησης μπορεί να φτάσει ακόμη πιο πέρα. Η ενδυνάμωση επιτυγχάνεται με την ενημέρωση και το πάθος της για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και για την ευημερία στην γονεϊκότητα την έχει φέρει κοντά μας.

Διαβάστε περισσότερα

 • NHS, I. (2020). Infant crying and how to cope [Information Leaflet]. https://iconcope.org/resources/
 • NHS, I. (2020). Coping with Crying: My Personal ICON Plan [Photograph]. ICONcope. https://iconcope.org/resources/