Περιγραφή
Πόσες φορές αναρωτιόμαστε ποια είναι η σωστή ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού μας;
Ένας διάλογος που φωτίζει τα σκοτεινά σημεία της επικοινωνίας των βρεφών με τον γονιό και δίνει το επιστημονικό πλαίσιο πίσω από την πολυσημία του κλάματος και της επιρροής του σε ασφαλείς ή μη συναισθηματικούς δεσμούς.
Ποιες επαγγελματίες μιλούν για την ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού;
Ένας διάλογος ανάμεσα στην Ελένη Κοντογιάννη & τη Μαριάννα Αντωνακάκη που φωτίζει μία από τις πιο μπερδεμένες και παρεξηγημένες πλευρές της γονεϊκότητας… αυτή της ανταπόκρισης!
Τι μας επηρεάζει ως νέους γονείς;
Όταν γινόμαστε νέοι γονείς τα συναισθήματα που μας δημιουργεί ο ερχομός του μωρού είναι πρωτόγνωρα. Κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για αυτό που πρόκειται να συμβεί και να βιώσουμε. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα: χαράς, συγκίνησης, κούρασης και αρκετές φορές αγωνίας για το άγνωστο. Ένα μικρό πλάσμα γεννιέται και είναι απόλυτα εξαρτημένο από εμάς και φυσικά δεν μπορεί να μας επικοινωνήσει τι χρειάζεται.
Τι μας αγχώνει περισσότερο;
Με το άκουσμα του πρώτου κλάματος πολλές φορές αγχωνόμαστε με το τι πρέπει να κάνουμε και αν αυτό που κάνουμε τελικά είναι το σωστό. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με μια έντονη κοινωνική ανάγκη που μας έχει ‘’φορεθεί’ να γίνουν τα παιδιά μας από μικρή ηλικία ανεξάρτητα και να μην τα κακομάθουμε μας έχουν οδηγήσει στο να αναρωτιόμαστε συνεχώς τι είναι τελικά αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, να ανταποκρινόμαστε άμεσα και με ποιον τρόπο;
Συναισθηματικός Δεσμός & Ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού
Μαριάννα: Ξεκινώντας από τα δικά μας… Θυμόμαστε κι οι δύο πώς ήταν όταν ήμασταν εμείς νεογέννητες μαμάδες, έτσι δεν είναι; Και το πιο βασικό είναι πως πολλοί γονείς ακόμη και στη δική μας γενιά αγνοούν τον επιστημονικό συσχετισμό ανάμεσα στη σύνδεσή τους με το μωρό τους με τη δημιουργία ασφαλούς ή μη συναισθηματικού δεσμού, που είναι και ο θεμέλιος λίθος για τη σωματική, διανοητική, συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξή του στη ζωή… Εσύ θα μας τα πεις αυτά Έλενα που είναι η ειδικότητά σου.
Έλενα: Η φύση γνώριζε. Οι γονείς κι οι επιστήμονες δεν γνώριζαν από πάντα τον συναισθηματικό δεσμό των ανθρώπων αλλά αναγνώριζαν τη σύνδεση η οποία εμφανίζεται στα άλλα θηλαστικά αμέσως μετά τη γέννα. Το μωρό που γεννιόταν χρειαζόταν σύνδεση με τη μητέρα για να επιβιώσει και την επικοινωνούσε μέσω του κλάματος. Τα περισσότερα θηλαστικά μένουν αρκετό χρόνο κοντά στις μητέρες τους. Ο άνθρωπος σε σχέση με τα άλλα θηλαστικά γεννιέται πιο υποανάπτυκτος, αφού όταν γεννιέται έχει αναπτύξει μόλις το 25% του εγκεφάλου του, γι’ αυτό και χρειάζεται και περισσότερο χρόνο προσκόλλησης στον κύριο φροντιστή του.
Η θεωρία του συναισθηματικού δεσμού: Η θεωρία της προσκόλλησης (attachment theory) δημιουργήθηκε από τον ψυχίατρο John Bowlby και την ψυχολόγο Mary Ainsworth.
Διάβασε τη συνέχεια στο e-Book…
Γράφουν οι:

Μαριάννα Αντωνακάκη, ΜΑ
MindsetMaps™ Partner, Δημιουργός του NowLetsPlay®, Παιγνιοθεραπεύτρια, Υπ. Ερευνήτρια Ψυχολόγος
H Μαριάννα Αντωνακάκη θεωρώντας πως η εκπαίδευση είναι μια δια βίου διαδικασία που προσεγγίζεται συνολικά στο πώς επιδρά στην εξέλιξη του ανθρώπου, ξεκίνησε τις σπουδαστικές της διαδρομές με στόχο να μη σταματήσει όσο ζει...
Διαβάστε περισσότερα
Έλενα Κοντογιάννη
Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα