Πίνακας περιεχομένων

Η Μονογονεϊκή οικογένεια σήμερα

Η μονογονεϊκή οικογένεια δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Αναλόγως των εκάστοτε κοινωνικών συνθηκών αλλάζουν και οι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται οι μονογονεϊκές οικογένειες (κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, θάνατος, διαζύγιο, ρόλος της γυναίκας). Ωστόσο η μονογονεϊκή οικογένεια, με τη σημερινή της μορφή έχει διαφορετικές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις για τα μέλη της και φυσικά τα αίτια της δημιουργίας της είναι διαφορετικά ( Hanson, 1986 ; Χαρίτου, 2010). 

Ο συχνότερος τύπος μονογονεϊκής οικογένειας στην Ελλάδα είναι η οικογένεια που αποτελείται από τη μητέρα και τα παιδιά της, σε αντίθεση με τον αριθμό οικογενειών που αποτελούνται από τον πατέρα και τα παιδιά του ο οποίος έχει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια (Έλενα, Χριστιάνα & Νίκος, 2014).

Σήμερα οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιπροσωπεύουν το 3% περίπου όλων των ευρωπαϊκών οικογενειών με διάφορα ποσοστά ανά κράτος. Σχετικές έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι 1 στις 5 οικογένειες είναι μονογονεϊκή. (https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/ereyna-oi-dyskolies-poy-antimetopizoyn-simera-oi-monogoneikes-oikogeneies/ ).

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μονογονεϊκή οικογένεια

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μονογονείς είναι πολλά και επηρεάζουν τόσο τους ίδιους όσο και τα παιδιά. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται:

  • Οικονομικές υποχρεώσεις
  • Βασικές, καθημερινές ανάγκες
  • Επαγγελματική αποκατάσταση
  • Απουσία (φυσική, συναισθηματική, οικονομική) δεύτερου γονέα
  • Περιορισμός της κοινωνικής-προσωπικής ζωής

Ο μονογονιός, εκ των πραγμάτων καλείται να αναλάβει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των πρακτικών, οικονομικών και μορφωτικών αναγκών των παιδιών. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι η έλλειψη διαμοιρασμού ευθυνών και ο διπλός ρόλος που καλείται να παίξει ο μονογονιός όταν χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις ή να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα. 

Η ψυχολογικές συνέπειες, επίσης, μπορεί να είναι πολλές και να επηρεάζουν τόσο τον μονογονέα όσο και τα παιδιά. Μια μητέρα που ζει μόνη, πιθανόν να νιώθει μόνιμα κουρασμένη και οργισμένη. Ενδεχομένως να εκδηλώνει δυσφορία, θλίψη, αποθάρρυνση και να καταπιέζει μόνιμα τις δικές της ανάγκες για χάριν των παιδιών της.

Πώς να ζητάς βοήθεια από τον περίγυρο όντας μονογονεϊκή οικογένεια

Το να ζητάς βοήθεια δεν δηλώνει αδυναμία αλλά ότι είσαι διατεθειμένος/η να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου, όπως είναι το να σε φροντίζεις. Έχει οφέλη τόσο για σένα όσο και για τα παιδιά σου γιατί ακριβώς όταν είσαι εσύ καλά είναι και τα παιδιά! Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει ένα υποστηρικτικό δίκτυο από φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, τους οποίους μπορείς να εμπιστευτείς.

  1. Ζήτησε βοήθεια από φίλους και συγγενείς 

Είναι σημαντικό να αποφορτίζεσαι και να παίρνεις χρόνο. Εκτός αυτού, τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ότι υπάρχει γύρω τους ένα ευρύ υποστηρικτικό σύστημα και έτσι μειώνεται και το αίσθημα μοναξιάς και περιθωριοποίησης.

  1. Επικοινώνησε τις ανάγκες σου ανοιχτά

Συζήτησε ανοιχτά ότι έχεις ανάγκη από λίγο χρόνο για σένα, από αυτοφροντίδα. Μίλησε με σαφήνεια, αυθεντικότητα και χωρίς ντροπή για τα συναισθήματά σου και βρες εναλλακτικές λύσεις μαζί με τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου.

  1. Θέσε υγιή όρια στην επικοινωνία

Δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές που ζητάς βοήθεια. Είναι ανθρώπινη κατάσταση και σαν κοινωνικά όντα χρειαζόμαστε τους άλλους. Απόφυγε επικριτικά σχόλια και παρεμβάσεις που δεν εγκρίνεις και σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Σημαντική βοήθεια και πληροφορίες μπορείς να βρεις και να απευθυνθείς εδώ https://www.monogoneikioikogenia.com/

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριλίζα Χρυσικάκη είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχοθεραπεύτρια. Το όνειρό της είναι να διευκολύνει την προσωπική διαδικασία ανάπτυξης με σκοπό την εξερεύνηση και φροντίδα του εαυτού για κάθε άνθρωπο που το επιθυμεί.

Διαβάστε περισσότερα

Έλενα, Ρ., Χριστιάνα, Κ., & Νίκος, Μ. (2014). Η μεταβολή της δομής της οικογένειας στην Ευρώπη και η αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών. Cyprus Nursing Chronicles, 15(3).

Hanson, S. M. (1986). Healthy single parent families. Family Relations, 125-132.

Χαρίτου, Ε. Ε. (2010). Η μονογονεϊκή οικογένεια στην Ελλάδα: ιδιομορφίες, προβλήματα, μέτρα κοινωνικής αντιμετώπισης.

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/ereyna-oi-dyskolies-poy-antimetopizoyn-simera-oi-monogoneikes-oikogeneies/ 

https://www.monogoneikioikogenia.com/