Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Οριοθέτηση και οφέλη για τα παιδιά

Επεισόδιο 2

Οριοθέτηση και προκλήσεις για τους γονείς

Επεισόδιο 3

Συνέπειες έλλειψης ορίων στην παιδική και στην ενήλικη ζωή

Προσπαθείς να βάλεις όρια στο παιδί σου και δεν τα καταφέρνεις; Ανησυχείς μήπως γίνεις «κακός» γονιός για το παιδί σου αν του βάλεις όρια; Πιστεύεις ότι στερείς από το παιδί σου χαρά και ελευθερία αν του βάλεις όρια; Αν περνούν αυτές οι σκέψεις από το μυαλό σου, ηρέμησε… είναι απόλυτα φυσιολογικό! Και ναι μπορείς να βάλεις με συνειδητό τρόπο υγιή όρια στα παιδιά σου και… στους άλλους!

Τι είναι τα όρια;

Τα όρια, και γενικότερα η οριοθέτηση, είναι μια συνθήκη ισορροπίας που εξελίσσεται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Ξεκινά βιωματικά με την εμπειρία του ίδιου μας του σώματος και ολοκληρώνεται με την αντίληψη του εαυτού μας μέσα στην κοινωνία.

Γιατί μοιάζει περίπλοκο;

Υπάρχουν σημαντικά και διαφορετικά επίπεδα ορίων και αυτό δημιουργεί μια φυσιολογική πολυπλοκότητα για αρκετούς ανθρώπους όταν χρειαστεί να θέσουν τα όριά τους κυρίως όταν αυτή η ανάγκη εμφανίζεται στο πλαίσιο σχέσεων αγάπης και εμπιστοσύνης, όπως οι σχέσεις μεταξύ παιδιών και γονιών.

Τι σημαίνει το να θέσεις υγιή όρια συνειδητά;

Η υγιής οριοθέτηση στη σχέση γονιού-παιδιού είναι σαν μια ρυθμισμένη ζυγαριά που καταφέρνει να ισορροπεί και όταν αλλάζουν τα βάρη από τη μία ή την άλλη πλευρά. Δηλαδή όταν νιώθω καλά με το παιδί μου και με το εαυτό μου, σημαίνει ότι βρίσκομαι σε μια κατάσταση ισορροπίας όπου και οι δυο παραμένουμε ευχαριστημένοι. Όταν αυτή η ισορροπία αλλάξει με ειδοποιούν οι αισθήσεις μου και τα συναισθήματα μου ότι κάτι δεν είναι το ίδιο καλά με πριν και χρειάζεται επαναπροσδιορισμό!

Όρια λοιπόν σημαίνει να γνωρίζω που τελειώνω εγώ και που αρχίζεις εσύ. Όταν αυτά τα όρια γίνουν προτεραιότητα της γονεϊκότητάς μας, τότε προάγεται ο σεβασμός, η κατανόηση και η ευχαρίστηση!

Πώς μπορείς να θέσεις υγιή όρια συνειδητά και να τα τηρήσεις;

Σε αυτή την πρωτότυπη σειρά του Project Parenting θα συζητήσουμε για τα όρια, θα δώσουμε πρακτικές συμβουλές, ιδέες και επιλογές με στόχο:

  • Να κατανοήσουμε τι είναι τα όρια
  • Να μιλήσουμε για τα είδη των ορίων που υπάρχουν.
  • Να συνειδητοποιήσουμε ότι η οριοθέτηση κάποιες φορές φέρνει συγκρούσεις και γιατί.
  • Να αναγνωρίσουμε τι πραγματικά μας δυσκολεύει στην διαδικασία της οριοθέτησης.
  • Να αναγνωρίσουμε ποια όρια χρειάζεται πραγματικά η οικογένειά μας.
  • Να απελευθερωθούμε από τα όρια που η κοινωνία επιβάλει στην γονεϊκότητά μας.
  • Να ξεκαθαρίσουμε τα οφέλη της οριοθέτησης και για το παιδί και για τον γονέα.
  • Να προσεγγίσουμε τις συναισθηματικές προεκτάσεις που υποβόσκουν στην αναγνώριση και στην θέσπιση των ορίων.
  • Να μοιραστούμε πρακτικές επιλογές και ιδέες για εφαρμογή ορίων με αγάπη!
Πάρε την προσφορά!
Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method). Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος & Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD. Με κίνητρο την ανάγκη της να υποστηρίξεις τα παιδιά στην ανακάλυψη και την αποδοχή της πραγματικής τους φύσης, ξεκίνησε να μελετά τον εγκέφαλο, τις διεργασίες γνωστικής ανάπτυξης, τη σύνδεση νου-καρδιάς, τον γονεϊκό ρόλο και τις οικογενειακές δυναμικές. Aπό αυτήν τη σκοπιά, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στον καθένα που επιθυμεί να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να αγκαλιάσει τη ζωή. Παράλληλα με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες διδάσκει σε διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου και παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες πρώτης παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα
Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα