Περιγραφή

Το καλοκαίρι είναι μια όμορφη περίοδος για να εστιάσουμε σε εμάς. Στο μέσα μας. Στη σύνδεση με τον/την εαυτό/ή μας. Στην αυτοφροντίδα μας. Γιατί το να είσαι γονιός δεν σου αφαιρεί το δικαίωμα να φροντίζεις το “εγώ” σου, αντίθετα είναι απαραίτητο! Για αυτό οι επαγγελματίες του Project Parenting δημιούργησαν ένα eBook για εσένα, για την προσωπική σου ανάπτυξη και άνθιση. Βρες διαφορετικούς τρόπους για να ανακαλύψεις λίγα παραπάνω για εσένα και να χαλαρώσεις ουσιαστικά. Άλλωστε ειδικά αυτό το καλοκαίρι το χρειάζεσαι και σου αξίζει.

«Οι άνθρωποι έχουν δύο βασικές ανάγκες.
Τη Σύνδεση και την Αυθεντικότητα.
Όταν η Αυθεντικότητα απειλεί την Σύνδεση…
η Σύνδεση κατανικά την Αυθεντικότητα»

Dr. Gabor Mate

Αυτοφροντίδα από τη Φωτεινή Μελετάκη

Μελετώντας τη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού, δύσκολα πλέον οι γονείς/φροντιστές παραβλέπουμε την πρωταρχική ανάγκη του παιδιού για προσκόλληση, ενώ αναγνωρίζοντας την εξίσου σημαντική ανάγκη για την αποδοχή άνευ όρων, δίνουμε έναν αγώνα που πολλές φορές καταλήγει σε μάχη για να πλεύσουμε ανάμεσα και στα δύο!

Η δική μας εμπειρία

Αν προσθέσουμε τις ελλείψεις μας στη θετικά βιωμένη δική μας εμπειρία σαν παιδιά, οι μνήμες γίνονται βαρίδια.. Ήταν προτιμότερο να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των άλλων και να διασφαλιστεί η Σύνδεση παρά να νιώθουμε όπως νιώθουμε, να εκφράζουμε αυτό που αισθανόμαστε και να επιμείνουμε στην Αυθεντικότητά μας, αν οι άλλοι δεν μπορούν να μας διαχειριστούν – ή ακόμη πιο δύσκολα, αν κινδυνεύουμε οι σημαντικοί μας άλλοι να μας απορρίψουν.

Το δικό μας “σήμερα”

Συνυπολογίζοντας τις συνθήκες ζωής που επικρατούν και βλέποντας γύρω μας όλο και περισσότερους ανθρώπους να θέλουμε να αποδράσουμε από τη ζωή που κάνουμε, μας είναι ξεκάθαρο πως η πραγματική ζωή δεν μπορεί να χωράει σε 52 Σαββατοκύριακα και κάποιες μέρες άδειας. Και μας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο όταν κάπου εκεί ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες, να σου και ξεπετιόνται τελευταία σανίδες σωτηρίας με μεγάλα φωτάκια και επιγραφές που σου μιλάνε για «Αυτοφροντίδα».

Αυτοφροντίδα να βρούμε λοιπόν στιγμές που φροντίζουμε τον εαυτό μας

Και να αρχίσουμε να μετράμε και πάλι τις στιγμές μας, και να τις βάζουμε στη ζυγαριά: «στιγμές αυτοφροντίδας» – «άλλες στιγμές». Και πόσες θα βγουν οι μεν, πόσες οι δε άραγε; Κι αν στην ζυγαριά, μες τη μέρα καταφέρω να έχω μια εμπειρία αυτοφροντίδας; Δεν ακούγεται να έχω έλλειμμα; Κι αν έχω μια την εβδομάδα; Χμ… Κι αν έχουν πολλές στιγμές από τη ζωή μου στοιχεία αυτοφροντίδας, απόλαυσης και χαράς; Γίνεται; Πώς γίνεται; Μήπως να το αφήσω τελείως το σπορ; Είχαμε και στο χωριό μας αυτοφροντίδα! Δεν βαριέσαι, τα παιδιά να είναι καλά! 

Αχ.. το να είμαστε γονείς και σύντροφοι δεν μας αφαιρεί την εαυτή/τον εαυτό μας! 

Μας τον συμπληρώνει και μας τον εξελίσσει! Μας δίνει αυτή τη δεύτερη σπουδαία ευκαιρία να ικανοποιήσουμε αυτές τις δυο πρωταρχικές ανάγκες με έναν τρόπο υγιή και επανορθωτικό! Όχι, αυτοφροντίδα δεν είναι η αποσύνδεσή μας μέσα από την εμπορική / καταναλωτική έννοιά της. Είναι το δικό μας, το προσωπικό μας re-parenting. Είναι η επιλογή να χτίσουμε μια ζωή από την οποία δεν χρειάζεται να δραπετεύουμε συνεχώς. Είναι να είμαστε Συνδεδεμένοι με υγιείς σχέσεις, σε υγιείς κοινότητες που θα μπορούν να αγκαλιάσουν τη μοναδικότητα και την Αυθεντικότητα τη δική μας και όλων. 

Αν τελικά η φροντίδα ήταν η λύση σε πολλά από τα προβλήματα που εξαρχής προσπαθούμε να λύσουμε, τι λες; Αξίζει τον κόπο;

Συναισθηματικός Δεσμός

Γράφουν οι:

Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Εκπαίδευση Bachelor: Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2007 Εκπαιδευμένη από τον Σύλλογο Βοηθό Μητρότητας Ελλάδας (Greek Doula Assocciation),2016-2017 Εισηγήτρια Περιγεννητικής και Μεταγεννητικής Yoga απο το...

Διαβάστε περισσότερα
Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα
Χρυσάνθη Κωστάρα

Χρυσάνθη Κωστάρα

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Η Χρυσάνθη Κωστάρα είναι Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ενδυνάμωσης & Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχει 15ετή εμπειρία γύρω από θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και έχει ιδρύσει την ατομική επιχείρηση “Find Your Bliss Συμβουλευτική”. Όραμα της είναι να ενεργοποιεί και να δίνει δημιουργική κατεύθυνση στη δυναμική που βρίσκεται μέσα μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κάνει εξατομικευμένες συμβουλευτικές συνεδρίες, εργαστήρια, ομάδες, ομιλίες και συνεργασίες με επιχειρήσεις για θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Μπείτε στο προφίλ της Χρυσάνθης και διαβάστε περισσότερα γι' αυτήν!

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Πριμικύρη

Αφροδίτη Πριμικύρη

Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Αφροδίτη Πριμικύρη, πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία από το ΕΚΠΑ, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ και πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια & σύμβουλος σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού είναι μέλος της ομάδας μας, υπηρετώντας τις ιδέες της Σύνδεσης, της Αυτογνωσίας, του Μοιράσματος και της Συνάντησης των ανθρώπων, οι οποίες σε όλα τα επίπεδα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας!

Διαβάστε περισσότερα
Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ, Ψυχολόγο Ψυχοπαιδαγωγική και Οικογενειακή Σύμβουλο, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method).

Διαβάστε περισσότερα
Mαρία Καρακωστάνογλου

Mαρία Καρακωστάνογλου

Brain Gym - Εξειδικευμένη Κινησιολογία

Διαβάστε περισσότερα
Μαρία Λιάτη

Μαρία Λιάτη

Theta Healer®, Ομοιοπαθητικός, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Mαρία Λιάτη Ψυχοθεραπεύτρια, Ομοιοπαθητικός και Theta Healer, με σπουδές και προϋπηρεσία σε όλα τα παραπάνω. Έχει εργασιακή εμπειρία σαν Ψυχοθεραπεύτρια και εξειδικεύεται στις συντροφικές σχέσεις, στις αγχώδεις διαταρχές, στις διατροφικές διαταραχές και άλλα! Μπείτε στο προφίλ της και διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία!

Διαβάστε περισσότερα
Κωνσταντίνα Κατσανά

Κωνσταντίνα Κατσανά

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Εκπαίδευση Πτυχίο: Τμήμα Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2014 Μεταπτυχιακό: Εφαρμοσμένη Διατροφή & Διαιτολογία, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2017 Εργασιακή Εμπειρία Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ελεύθερος Επαγγελματίας...

Διαβάστε περισσότερα
Λίλλυ Βελισσαρίου

Λίλλυ Βελισσαρίου

Δασκάλα Pilates, Καλλιτέχνης

Η Λίλλυ Βελισαρίου δασκάλα Pilates με περισσότερο από 15 χρόνια εμπειρίας στον χώρο.

Διαβάστε περισσότερα