Το πρώτο lockdown ίσως μας βρήκε κάπως απροετοίμαστους και λίγο μουδιασμένους. Και ως γονείς και ως επαγγελματίες και ως συντρόφους. Κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου, κάτι μεταξύ ξεκούρασης και ξεσκαρταρίσματος, κάτι μεταξύ του αρχικού “καιρό είχα να απολαύσω τα παιδιά μου” και του μεταγενέστερου “σας αγαπάω, σας εκτιμάω, αλλά καιρός να αραιώνουμε!”.
Και ανοίξανε οι πύλες, και πήγαμε στις δουλειές μας, και κάναμε καλοκαίρι και να ‘μαστε πάλι εδώ. Αλλιώς αυτή τη φορά… Ίσως όμως μπορούμε για αρχή να αντλήσουμε από όσα μας δίδαξε το πρώτο lockdown προκειμένου να βρούμε μια ροή – ένα βήμα τη φορά.

Οριοθετήστε χώρο και χρόνο
Αυτό που χωροταξικά και χρονικά καθοριζόταν με τους τέσσερις τοίχους του γραφείου/σχολείου και τον χρονικό περιορισμό του εκάστοτε ωραρίου, τώρα καλούμαστε να το προσδιορίσουμε εμείς μέσα σε ένα διαμέρισμα και ένα διάχυτο 24ωρο. Δημιουργήστε έναν σταθερό χώρο και/ή σημείο εργασίας τόσο για την τηλεργασία σας όσο και για τα τηλεμαθήματα των μεγαλύτερων παιδιών (μακριά σας) ή τον χώρο παιχνιδιού των μικρότερων παιδιών (κοντά σας). Ακόμη κι αν αυτό είναι η εσοχή μεταξύ μπάνιου και υπνοδωματίου ή το κενό πίσω από τον καναπέ και όχι απαραίτητα το οβάλ γραφείο. Είναι δικό σας, διεκδικήστε το!
Ακολουθήστε το σταθερό ωράριο των τηλεμαθημάτων και αξιοποιήστε αυτή την ώρα για την εργασία σας ή “χτίστε” το νέο σας σπαστό, εργασιακό ωράριο βάσει των ημερήσιων ύπνων των μικρότερων παιδιών. Ευελιξία και τροποποίηση περιβάλλοντος, οι νέοι καλύτεροί σας φίλοι! Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει δουλειά όταν όλοι οι υπόλοιποι κοιμούνται, από τις 06:00 το πρωί ή έως τις 06:00 το πρωί. Βρείτε αυτό που ταιριάζει στον δικό σας βιορυθμό και τη δική σας οικογένεια, με σεβασμό στον εαυτό σας και τις αντοχές του.
Επικοινωνήστε και εναλλάξτε βάρδιες με τον/τη σύντροφο
Ίσως υπάρχουν δύο σύντροφοι στο σπίτι, ίσως και οι δύο εργάζονται – πλέον μέσα στο ίδιο σπίτι. Επικοινωνήστε μεταξύ σας. Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη δημιουργώντας τον χώρο και το ωράριο που σας εξυπηρετεί, βάσει των εκατέρωθεν επαγγελματικών υποχρεώσεων, των εργασιών του σπιτιού και της φροντίδας και της εποπτείας των παιδιών. Ένας-ένας τη φορά. Όλοι θα πάρουμε. Και μην ξεχνάτε να συναντιέστε κάπου κάπου και μεταξύ σας. Αν χρειάζεται, βάλτε το κι αυτό στο πρόγραμμα, δεν είναι ντροπή.
Επικεντρωθείτε στα απαραίτητα
Ίσως δεν καταφέρετε να βγάλετε το γνωστό 8ωρο στο νέο 24ωρο. Ίσως όμως και να μην χρειάζεται. Αυτό που χρειάζεται είναι να επικεντρωθείτε και να διεκπεραιώσετε τα διαδικαστικά απαραίτητα. Μικροί και συγκεκριμένοι στόχοι προσφέρουν μια αίσθηση ικανοποίησης που σπανίζει αυτή την περίοδο, ενώ δίνουν ώθηση για περισσότερα. Αθροιστικά δε, ολοκληρώνουν τον τελικό στόχο. Το ‘χετε!
Θέστε προτεραιότητες
Ποια είναι τα 3 απολύτως απαραίτητα που πρέπει να γίνουν σήμερα; Όχι, τι χρειάζεται να γίνει γενικά. Αξιοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας και δοκιμάστε εφαρμογές τύπου any.do, jira κ.λπ. για να καταχωρίσετε και να οργανώσετε π.χ. λίστα εβδομαδιαίου σούπερ μάρκετ, online αγορές, τηλεφωνικά ραντεβού, μαστοριλίκια, meeting της δουλειάς ή μαθήματα των παιδιών. Βάλτε προτεραιότητες και μην ξεχνάτε τον κανόνα των δύο λεπτών: εάν η επόμενη δουλειά μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα δύο λεπτά, απλά κάντε την! Μην την αναβάλετε. Μην την καταχωρείτε σε λίστα. Ό,τι περισσέψει είναι χρόνος που κερδίσατε με το σπαθί σας. Απολαύστε τον.
Ας μην αγγίξετε την τελειότητα
Όχι, τώρα τουλάχιστον
Ίσως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να αποδείξετε στον εαυτό σας και τους γύρω (συντρόφους, παιδιά, συνεργάτες, κ.λπ.) ότι μπορείτε να είστε ο/η σύντροφος και/ή γονέας και/ή υπάλληλος του μήνα. Η βασική ιδέα είναι να την παλέψουμε όλοι μαζί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και σιγά σιγά να βρούμε έναν ρυθμό για όσο κρατήσει αυτή η “νέα κανονικότητα”. Παραμείνετε ειλικρινής με τον εργοδότη και/ή τους πελάτες σας και με την οικογένειά σας για το τι μπορεί και δεν μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο και τηρήστε το. Η αίσθηση ασφάλειας που προκύπτει από τέτοιου είδους συνέπεια είναι πολύτιμη για όλους μας σε αυτή τη φάση. Και για εσάς.
Αναθέστε, αναθέστε, αναθέστε
Σε κάποια στιγμή της επαγγελματικής μου καριέρας μια συνάδελφος μου είπε “Ε, ανάθεσε κάτι και σε κανέναν άλλο επιτέλους!” Και είχε δίκιο. Γιατί; Γιατί όταν αυτό γίνεται αποτελεσματικά και ο μάνατζερ εξελίσσεται και υφιστάμενοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες και αναπτύσσονται. Ανεξαρτήτως του πόσο χρονών είναι τα παιδιά σας, σίγουρα μπορούν να κάνουν κάτι μέσα στο σπίτι. Ακόμη και το να ταιριάξουν ζευγαράκια από κάλτσες. Παρατηρήστε τι μπορεί να κάνει ο καθένας, αναθέστε, επιθεωρήστε, δώστε τα εύσημα και επαναλάβετε με τις όποιες διορθώσεις απαιτούνται για την αποτελεσματικότητα του θέματος. Α! Και αποδεχθείτε ότι αυτά που θα αναθέσετε δεν θα γίνουν τόσο “τέλεια” όσο θα τα κάνατε εσείς βεβαίως βεβαίως. Κι αυτό είναι ΟΚ, ε;
Βελτιστοποιήστε τις ρουτίνες σας
Τα παιδιά χρειάζονται ρουτίνα. Οι εργοδότες/πελάτες χρειάζονται ρουτίνα. Εσείς χρειάζεστε ρουτίνα. Που σημαίνει όσο το δυνατόν πιο σταθερό ωράριο ύπνου, γευμάτων, εργασιών. Βρείτε τον τρόπο που λειτουργεί για εσάς ώστε να τηρείτε αυτά τα ωράρια. Ελαχιστοποιήστε τις αποσπάσεις, π.χ. κλείστε τα social media ή το κινητό όταν έχετε ένα αυστηρό 2ωρο για δουλειά στη διάθεσή σας. Κλείνουν, αλήθεια, το έχω δοκιμάσει! Ορίστε ώρα για γυμναστική, ώρα για χαλάρωση με φίλους, ώρα για παιχνίδι με τα παιδιά, εκτός από δουλειά και μαθήματα. Δημιουργήστε ή διατηρήστε τον θεσμό του οικογενειακού συμβουλίου. Με τις νέες αλλαγές, θα χρειαστείτε νέες ρουτίνες που για να είναι λειτουργικές θα πρέπει να καλύπτουν τις νέες ανάγκες. Ποιες είναι αυτές; Ανακαλύψτε ποιες είναι οι ανάγκες μεγάλων και μικρών και πώς μπορείτε να συνεργαστείτε μεταξύ σας! Εξηγήστε και ακούστε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Απολαύστε τα παιδιά και την οικογένειά σας
Δοκιμάστε νέα πράγματα με τα παιδιά σας! Είμαστε κοινωνικά όντα και εξελισσόμαστε μέσω του αγγίγματος. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και η απομόνωση δεν βοηθάνε, ωστόσο οι αγκαλιές και το χουχούλιασμα με τα παιδιά που μας περιβάλλουν είναι βάλσαμο για όλους μας αυτή την περίοδο. Η ώρα με τα παιδιά σας δεν χρειάζεται να είναι ατελείωτη. Χρειάζεται όμως να είναι σταθερά εκεί, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σας. Προγραμματίστε έστω μισή ώρα την ημέρα, όπου τα κινητά κλείνουν –ή ακόμη καλύτερα χτυπάνε και δεν τα απαντάτε– γιατί αυτή είναι η δική σας ώρα με τα παιδιά, όπως πριν λίγο ήταν η δική σας ώρα με τη δουλειά. Γεμίστε το συναισθηματικό τους ποτηράκι, το χρειάζονται κι αυτά κι εσείς. Παίξτε, μαγειρέψτε, χορέψτε, κάντε γυμναστική, ζωγραφίστε, παίξτε επιτραπέζια, διαβάστε, ράψτε, φυτέψτε, πλέξτε, παίξτε μποξ, δείτε ταινίες, δημιουργήστε εμπειρίες και όνειρα. Αυτά δεν κλείνονται ποτέ και πουθενά.
Μείνετε ασφαλείς!
Και εντός (για την ώρα).

Μαριαλένα Κατσούρα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μαριαλένα Κατσούρα. Άρχισε να γνωρίζει τον χώρο της συμβουλευτικής πριν από 10 χρόνια, όταν επέστρεψε Ελλάδα μετά από τις σπουδές της σε Γερμανία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο και την απασχόλησή της στο μεταφραστικό τμήμα τριών διαφορετικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά, ασχολήθηκε βιωματικά με τη συμβουλευτική γονέων στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Αποτελεσματικού Γονέα & Δασκάλου (Gordon’s PET/ΤΕΤ), μεταφράζοντας παράλληλα σχετικά βιβλία για την Gordon Hellas (Ages & Stages, Consent for Kids κ.λπ.), και στη συνέχεια μεταπήδησε και επαγγελματικά πλέον στη συμβουλευτική ενηλίκων γενικότερα. Εκπαιδεύτηκε στην προσωποκεντρική συμβουλευτική και τη συνοδεία focusing ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Συνεχίζοντας στην προσέγγιση του ενήλικου παιδιού, εκπαιδεύτηκε στη συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία ζεύγους (EFT) και τον Κύκλο της Ασφάλειας για Γονείς (CoS®- P™) που βασίζονται μεταξύ άλλων στη θεωρεία του δεσμού (attachment). Συνεχίζει να εκπαιδεύεται στους εκάστοτε τομείς ενδιαφέροντος (π.χ. αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά, τραυματοθεραπεία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε ζευγάρια κ.λπ.) ακολουθώντας τη ροή. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε περισσότερα