Πώς μπορώ να βοηθήσω την οικογένεια μου να διαχειριστεί όλες αυτές τις αλλαγές στην καθημερινότητα μας;

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, το άγχος και η ανασφάλεια των γονέων έχουν αυξηθεί. Οι καθημερινές απαιτήσεις έρχονται να πιέσουν ακόμη περισσότερο μια ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα και οι γονείς καλούνται να αναπτύξουν νέες δεξιότητες που θα τους διευκολύνουν στην διαχείριση του διαβάσματος και του ελεύθερου χρόνου των παιδιών τους. Αλήθεια, πώς μπορούν να χωρέσουν όλα αυτά στον ήδη υπερφορτωμένο εγκέφαλο μας, στην ήδη κλονισμένη ψυχοσυναισθηματική μας ισορροπία και στον οικογενειακό μας προγραμματισμό;

Είναι γεγονός πως στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης επικρατούν προσεγγίσεις με έντονο το στοιχείο της θετικής τοξικότητας, σε βαθμό που μάς κάνουν πολλές φορές να αναρωτιόμαστε «γιατί εμείς δεν μπορούμε να καταφέρουμε να σκεφτούμε θετικά και να φτιάξουμε την διάθεσή μας μέσα σε μια τέτοια πραγματικότητα;», «πώς γίνεται να ξεφύγουμε από τις παγίδες της καθημερινότητας ενώ τα πάντα γύρω μας ηχούν αρνητικά;»

Πώς μπορώ να βοηθήσω την οικογένεια μου να διαχειριστεί όλες αυτές τις αλλαγές στην καθημερινότητα μας;

Πώς βοηθά η Ηχοθεραπευτική Μέθοδος Tomatis;

Η Ηχοθεραπευτική Μέθοδος Tomatis® έρχεται, στο σημείο αυτό, να δώσει μια νέα πνοή στην ατομική και οικογενειακή ψυχοσυναισθηματική ανάταση. Όχι, δεν πρόκειται για κάτι μαγικό. Πρόκειται για μία επιστημονική μέθοδο, με την εφαρμογή της οποίας μπορούν να επουλωθούν οι τραυματικές εμπειρίες που έχουν «απομνημονευθεί», σε επίπεδο κυτταρικής μνήμης, από την στιγμή της σύλληψής μας έως σήμερα. Ό,τι έχουμε βιώσει στην ζωή μας έχει καταγραφεί, υπό μορφή ασυνείδητης «αμυντικής θωράκισης», στο νευρικό μας σύστημα και έχει διαμορφώσει ένα παγιωμένο τρόπο σκέψης και θεώρησης της πραγματικότητας, έχει εδραιώσει στάσεις και συμπεριφορές, έχει επηρεάσει τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων και έχει αποδυναμώσει το ψυχονοητικό μας δυναμικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Με απλά λόγια, τα μέχρι τώρα βιώματά μας μάς ωθούν, τις περισσότερες φορές, να υπερβούμε τα όρια της αντοχής μας, σε σημείο που είναι εξαιρετικά αναγκαία μία διαδικασία «επαναπρογραμματισμού». Με τον όρο αυτό, εννοούμε την διαδικασία αποβολής των άσχημων και τραυματικών καταγραφών από το νευρικό μας σύστημα και την ταυτόχρονη εγγραφή νέων εντυπώσεων, ικανών να μας βοηθήσουν στην εφαρμογή των όσων θετικών ακούμε και μαθαίνουμε.

Πώς μπορώ να βοηθήσω την οικογένεια μου να διαχειριστεί όλες αυτές τις αλλαγές στην καθημερινότητα μας;

Τι είναι η μέθοδος Tomatis;

Όμως, τί είναι αυτή η Μέθοδος Tomatis® και πώς μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της εγκεφαλική λειτουργίας και κατ’ επέκταση της καθημερινότητάς μας;

Η Μέθοδος πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της, τον Dr. Alfred Tomatis (1920-2001), Γάλλο Ιατρό, ΩΡΛ, φωνίατρο, νευροεπιστήμονα και ερευνητή. Ο Dr. Tomatis ανέπτυξε την μέθοδο της Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας, η οποία αποτελεί μια διαγνωστική και ηχοθεραπευτική διαδικασία που βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να ακροάται, να αντιλαμβάνεται και να επικοινωνεί.

Ένα άτομο μπορεί να ακούει καλά αλλά να έχει κακή ακρόαση

Ο όρος Διαταραχή Ακουστικής Επεξεργασίας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον κόσμο της ιατροπαιδαγωγικής, αλλά αποτελεί την βάση πολλών δυσκολιών στην επικοινωνία, στην μάθηση, στον λόγο, στην κίνηση, στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση και στην διαχείριση της καθημερινότητας γενικότερα. Η διαταραχή αυτή δεν μπορεί να διαγνωστεί από τον γιατρό ΩΡΛ αλλά από Ειδικό της Ακρόασης, όπως ονομάζονται απλά οι Σύμβουλοι που έχουν εκπαιδευτεί στην Μέθοδο Tomatis®.

H Διαταραχή Ακουστικής Επεξεργασίας επηρεάζει την ακρόαση του ατόμου. Λέμε, λοιπόν, πως η ακρόαση διαταράσσεται, όταν το άτομο δεν καταφέρνει να αναλύσει σωστά το αισθητήριο μήνυμα που λαμβάνει το αυτί του. Τέτοιου είδους παραδείγματα έχουμε πολλά στην καθημερινότητά μας, όταν, παραδείγματος χάριν, οι γονείς μιλούν στα παιδιά τους και αυτά δεν ανταποκρίνονται άμεσα, όταν υπάρχει διάσπαση προσοχής στο σχολείο και σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση και νοητική εγρήγορση, όταν γενικά βλέπουμε πως δεν κατανοούμε ο ένας τον άλλον ή «άλλο λέει ο ένας, άλλο καταλαβαίνει ο άλλος».

Πώς μπορώ να βοηθήσω την οικογένεια μου να διαχειριστεί όλες αυτές τις αλλαγές στην καθημερινότητα μας;

Η Διαταραχή αυτή επηρεάζει την εγκεφαλική φόρτιση, καθώς το αυτί μας έχει αναπτύξει νευροαισθητηριακές άμυνες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους φορτίζοντες ήχους υψηλών συχνοτήτων να διεγείρουν τα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα. Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε πως το αυτί είναι υπεύθυνο για το 80% της εγκεφαλικής μας φόρτισης και είναι επίσης υπεύθυνο για την ισορροπία, τον ρυθμό και τον συντονισμό των κινήσεων, για την ασφάλεια και την επιβίωσή μας.

Κατανοούμε, λοιπόν, πως οποιαδήποτε διαταραχή στο ακουστικό μας σύστημα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική ανάπτυξη και ευεξία. Δουλεύοντας πάνω στην δεκτικότητα και την ενσωμάτωση του ήχου μέσα στο αυτί, η Μέθοδος Tomatis® βοηθά στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου, καθιστώντας τον ικανό να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που τον διαταράσσουν.

Το Ηχοθεραπευτικο-παιδαγωγικό πρόγραμμα Τomatis®

1. Αρχική Συμβουλευτική

Κατά την πρώτη φάση της ανίχνευσης των δυσκολιών διεξάγεται το τεστ Ψυχο-Ακουστικής Διερεύνησης, το κατ’ εξοχήν διαγνωστικό εργαλείο της Μεθόδου Tomatis®. Από την διαδικασία αυτή, βλέπουμε την ικανότητα του ατόμου να ακροάται, διαπιστώνουμε δηλαδή την δυναμική που έχει το αυτί και κατ’ επέκταση το νευρικό σύστημα, στο να δέχεται, να αναλύει και να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα που φτάνουν σε αυτό. Το εν λόγω τεστ είναι μοναδικό και στο αποτέλεσμά του απεικονίζεται η δυνατότητα που έχει το άτομο στην διαχείριση της καθημερινότητας του σε όλους τους τομείς (σωματικό, ψυχονοητικό, γνωστικό, κινητικό, συναισθηματικό).

2. Οι Συνεδρίες Ακρόασης

Σύμφωνα με την αρχική διάγνωση, σχεδιάζεται από τον Σύμβουλο το κατάλληλο ηχητικό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται και στο σπίτι με ειδικό εξοπλισμό.

Στόχος της Μεθόδου Tomatis® είναι να εκπαιδεύσει το αυτί και να διεγείρει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Μία σειρά από ηχητικές συνεδρίες μουσικής Μozart και Γρηγοριανών ύμνων (ηχοθεραπευτικοί κύκλοι), τακτικά διαστήματα παύσης για ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων και συχνά τεστ αξιολόγησης της ακρόασης, αποτελούν τους πυλώνες της ηχοθεραπευτικής προσέγγισης.

Τα αποτελέσματα της Μεθόδου Tomatis®

έχουν διάρκεια και επιφέρουν μόνιμες αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία του εκπαιδευόμενου. Η Μέθοδος δύναται να εφαρμοστεί μελλοντικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντάς του την ώθηση που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει σε δύσκολες περιόδους, στις οποίες απαιτείται περισσότερη ενέργεια στην διαχείριση καταστάσεων έντονου στρες και άγχους.

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως η πιο αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας απαιτεί έναν εγκέφαλο ικανό να λαμβάνει και να αναλύει επαρκώς τα μηνύματα, ένα μεταιχμιακό σύστημα (κέντρο συναισθημάτων) αρκετά ισορροπημένο και ένα σώμα με αρμονικά διοχετευμένη ενέργεια, ώστε να μπορεί να εκτελεί και να κινείται στον χώρο με αυτοπεποίθηση και επαρκή αποθέματα εσωτερικής δύναμης για την διαχείριση των αποτυχιών και των πτώσεων. Η επέμβαση, λοιπόν, πρέπει να γίνει εκ των έσω, γιατί όσα διαβάζουμε, ακούμε και βλέπουμε μπορεί να μας αρέσουν και να ακούγονται σωστά. Πώς όμως τα δέχεται ο εγκέφαλος του καθενός, πως τα αναλύει το αυτί και πάνω σε ποιο ψυχοσυναισθηματικό υπόβαθρο ακουμπούν;

Σε περίπτωση που πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε την οικογένειά σας να συντονιστεί στις συχνότητες της θετικής σκέψης, της ενεργητικότητας και της δημιουργικότητας, της αρμονίας και της ψυχοσωματικής υγείας, δεν έχετε παρά να εκπαιδεύσετε το αυτί σας και το ακουστικο-νευρικό σας σύστημα με την Μέθοδο Tomatis®. Οι Σύμβουλοι στο κέντρο μας κατέχουν την ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης (Επίπεδο 4) και η εμπειρία τους μετρά πλέον 10 χρόνια. Βρίσκονται στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την Μέθοδο Tomatis® και την πρακτική της αποτελεσματικότητα στην οικογενειακή αγωγή.

Από την Ελένη Ντέτσικα, Ακουστικο-Ψυχοπαιδαγωγός Tomatis
elenintetsika@gmail.com
https://www.facebook.com/eleni.ntetsika