Έχετε έτοιμη τη Λίστα Καλοκαιρινών Εξορμήσεων, γεμάτη με πολλές διασκεδαστικές οικογενειακές στιγμές; Κυριαρχούν όμως γκρίνια και παράπονα… Ή ακόμα χειρότερα. Απόλυτη άρνηση. Πάνε τα σχέδια για καλοκαιρινές εξορμήσεις με γεμάτο πρόγραμμα και διασκέδαση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά σας δεν θέλουν πάντα να κάνουν πεζοπορία, να επισκεφτούν μια βιβλιοθήκη/μουσείο ή να πάνε μαζί σας στη θάλασσα.

Καλοκαιρινές Εξορμήσεις

Όμως οι καλοκαιρινές εξορμήσεις μπορούν να προσφέρουν:

  • πολύ αναγκαία σύνδεση
  • ενίσχυση του οικογενειακού δεσμού
  • άφθονες ευκαιρίες νέων γνώσεων
  • σωματική άσκηση που ενισχύει λειτουργικά τον εγκέφαλο…

Οπότε, ποιες είναι λοιπόν μερικές επιλογές όταν τα παιδιά σας δεν θέλουν να συμμετέχουν σε όλες τις εκπληκτικές δραστηριότητες που έχετε σκεφτεί;

Προγραμματίστε τις καλοκαιρινές εξορμήσεις μαζί με το παιδί

Αφήστε το παιδί σας – δεδομένης της ηλικίας και των εμπειριών του – να σχεδιάσει μια ολόκληρη εξόρμηση. Αυτή είναι μια υπέροχη ιδέα για πολλούς λόγους. Το παιδί σας θα αισθανθεί ότι η γνώμη του ακούγεται, προσφέροντας του ακόμα μια μεγάλη τόνωση αυτοπεποίθησης.

Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, ο προγραμματισμός μιας εκδρομής (ή το να σας βοηθήσουν στον προγραμματισμό της) μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε αρκετές δεξιότητες. Θα χρειαστεί λίγη προνοητικότητα, λίγη έρευνα στο Διαδίκτυο και εξάσκηση στην πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων.

Καλοκαιρινές Εξορμήσεις

Ορίστε συγκεκριμένες επιλογές για καλοκαιρινές εξορμήσεις

Προσπαθήστε να εξαλείψετε τους περισπασμούς, και ορίστε συγκεκριμένες επιλογές. Εάν η ευκαιρία τους είναι να διαλέξουν ελεύθερα ανάμεσα σε μια εκδρομή ή να μείνουν σπίτι για βιντεοπαιχνίδια, πολλά παιδιά θα επιλέξουν το να μείνουν σπίτι. Όμως, ο περιορισμός και καθορισμός συγκεκριμένων επιλογών μπορεί απλώς να τους βοηθήσει να επωφεληθούν αποδράσεις εκτός σπιτιού.

Αλλαγές στο πρόγραμμα με τις καλοκαιρινές εξορμήσεις

Μια μικρή αλλαγή θα μπορούσε να σημειώσει μεγάλη διαφορά στην προθυμία του παιδιού σας.

Ίσως η μεταφορά προγραμματισμού μιας εξόδου σας από μια μέρα σε κάποια άλλη, ίσως να επιλέξετε ένα άλλο πάρκο, παραλία,camping αντί του συνηθισμένου, ίσως πηγαίνοντας μια ώρα/μέρα αργότερα κάπου ή επιστρέφοντας σπίτι μια ώρα/μέρα νωρίτερα.

Δοκιμάστε καλοκαιρινές εξορμήσεις και χωρίς τα παιδιά

Αφήστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι. Προφανώς, αυτό λειτουργεί μόνο εάν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να φροντίζουν τον εαυτό τους και τα εμπιστεύεστε να μείνουν σπίτι με ασφάλεια με κάποιον άλλον φροντιστή/οικείο οικογενειακό πρόσωπο.

Είναι εντάξει αν μια εξόρμηση καταλήξει να είστε μόνο εσείς και ο σύζυγός σας! Κατανοώ ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο σχεδιάζουμε εκδρομές είναι η σύνδεση με τα παιδιά μας, αλλά μερικές φορές χρειάζεται να επανασυνδεθείτε μεταξύ σας.

Καλοκαιρινές Εξορμήσεις

Μην παραιτηθείτε από την πρώτη ήττα!

Και πάντα υπάρχει, αν στην αρχή δεν τα καταφέρετε, η ευκαιρία να προσπαθήστε ξανά. Μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε ξανά το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αναζητήστε άλλες ευκαιρίες ή απλώς δοκιμάστε την ίδια ευκαιρία, το συντομότερο δυνατό.

Το άρθρο απευθύνεται σε γονείς παιδιών 8-9+ ετών.

Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Εκπαιδευτικός, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Γαλουχίας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη. Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Γαλουχίας, Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός. Επιθυμεί να είναι κοντά σε νέες οικογένειες από την έλευση του νέου μέλους & την αρχή του ταξιδιού, παρέχοντας ενημέρωση & πρακτική υποστήριξη σε όλη αυτή την πορεία εξέλιξης του παιδιού στα πρώτα χρόνια ζωής του.

Διαβάστε περισσότερα