Το καλοκαίρι έχει το άρωμα της ανεμελιάς! Η μυρωδιά της θάλασσας, η ζεστασιά του ήλιου, το τιτίβισμα των πουλιών και το άκουσμα των τζιτζικιών συνοδεύουν τις καλοκαιρινές μας στιγμές. Οι περισσότεροι άνθρωποι με γλυκύτητα έχουμε την ενθύμηση των παιδικών μας καλοκαιρινών στιγμών.

Το σώμα επιτρέπεται να φλερτάρει με τα στοιχεία της φύσης και απελευθερώνεται, το μυαλό αφήνει πίσω της έγνοιες της καθημερινότητας και χαλαρώνει, τα συναισθήματα απλώνονται σαν ουράνιο τόξο και έτσι από χρονιά σε χρονιά και από γενιά σε γενιά το καλοκαίρι σηματοδοτεί την αισιοδοξία και μεταλαμπαδεύει τη χαρά του!

Και ξαφνικά γονείς! Τα παιδικά καλοκαίρια έγιναν εφηβικά, μετά εργένικα, έπειτα συντροφικά και τώρα πια οικογενειακά! Οι προσδοκίες των καλοκαιρινών στιγμών κατρακυλούν στη γήινη πραγματικότητα με τις κακοτράχαλες ευθύνες και υποχρεώσεις. Η αλλαγή ρόλων είναι ήδη στο παρόν και πια το παιδί είναι κάποιος άλλος άνθρωπος στην ίδια οικογένεια και το άλλοτε παιδί είναι πια ο γονιός.

Ανάμικτα συναισθήματα και ισχυρές συναισθηματικές διαπραγματεύσεις μπορεί να αναδυθούν καθώς ο ευτυχής γονιός μέσα μας συγκρούεται με τον ενήλικα που αποζητά την ελευθερία του.

Ελευθερία στο καλοκαίρι … απόλαυση για την οικογένεια!

Και τώρα, τι κάνουμε;

‘Ίσως η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό μας είναι υπομονή….

Η αλήθεια είναι ότι τα χρόνια περνούν γρήγορα και τα οικογενειακά καλοκαίρια είναι πραγματικά μετρημένα, όμως αντέχεται τοοοόση υπομονή ή τελικά όντως  χρειάζεται να κάνουμε υπομονή;

Ας πάρουμε μια ανάσα και με νηφαλιότητα να σκεφτούμε τι πραγματικά θέλουμε από τις καλοκαιρινές μας στιγμές και τότε ξεπηδά με διαύγεια η σοφή απάντηση, να περνάμε όλοι καλά!!! Υπέροχη ιδέα, αλλά ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας, τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε για να τα καταφέρουμε; Σε αυτό το σημείο υπάρχει πολύς χώρος για ιδέες προς δράση.

Ελευθερία στο καλοκαίρι … απόλαυση για την οικογένεια!

Ας δούμε κάποιες προτάσεις

Μερικές τέτοιες ιδέες είναι να προσδιοριστεί πόσο συχνά μπορεί να καταναλώνονται τα παγωτά από τα παιδιά, να γίνουν συμφωνίες για το πότε θα περάσουμε ποιοτικό χρόνο παιχνιδιού και πότε θα κάνει ο γονιός κάτι δικό του που επιλέγει, ακόμη και να επικοινωνηθούν ποια είναι τα χωροταξικά σύνορα που τα παιδιά μέσα στα οποία μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε ένα περιβάλλον όπως η παραλία.

Για να μπορούν οι καλοκαιρινές μας στιγμές να έχουν ελευθερία αλλά και απόλαυση χρειάζεται να σεβόμαστε τις ανάγκες και τα θέλω όλων των μελών της οικογένειας, ξεκινώντας πρώτα από τον ίδιο μας τον εαυτό! Ναι ακριβώς από τον ίδιο μας τον εαυτό, χωρίς αυτοθυσίες ας γίνουμε εμείς οι ίδιοι οι γονείς το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας. Βέβαια, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι σεβασμός δεν σημαίνει απαραίτητα και ικανοποίηση σε κάθε αίτημα που αναδύεται.

Είναι σημαντικό λοιπόν η σκυτάλη των αποφάσεων να βρεθεί στα χέρια των γονέων οι οποίοι πρώτα θα συναποφασίσουν πώς μπορούν να φροντίσουν από κοινού να βρεθεί ο προσωπικός χώρος και ο χρόνος για τον καθένα ξεχωριστά αλλά και για το ίδιο το ζευγάρι, έπειτα να βρεθούν οι ομόφωνες κατευθυντήριες γραμμές για τα θέλω και χρειάζομαι των παιδιών.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία η οικογένεια ζυμώνεται μεταξύ της, προκύπτουν διαπραγματεύσεις, δημιουργούνται σαφή όρια και ο σεβασμός ξεπηδά με περισσότερη ευκολία.

Η ελευθερία χωράει καλύτερα όταν ξέρει τα σύνορά της και η απόλαυση του καλοκαιριού και φέτος ξεκινάει!

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα