Υπάρχει μια παραλία που βλέπει στον Σαρωνικό και θα μπορούσες να τη χαρακτηρίσεις οικογενειακή. Στην παραλία αυτή πάνε όλοι όσοι έχουν εξοχικά στη γύρω περιοχή. Άρα έρχονται οικογένειες με τα παιδιά τους και με φίλους τους αλλά και οι γιαγιάδες με τους παππούδες. Να κάνω μια διευκρίνηση εδώ, οι γιαγιάδες και οι παππούδες δεν έρχονται μαζί με τις οικογένειες των παιδιών τους. Απλά το κοινό σημείο συνάντησης είναι η λεγόμενη οικογενειακή παραλία!

Ξέρετε τι μαγικό συμβαίνει λοιπόν όταν συναντιούνται;

Θα σας πω, είναι αυτόνομοι! Απλό και όμως θαυματουργό!

Η στενή οικογένεια που συμπεριλαμβάνει όσους ζουν στο ίδιο σπίτι συνυπάρχει σε αρμονία με τη διευρυμένη οικογένεια, σαν να λέμε δεν πέφτει ο ένας πάνω στον χώρο του άλλο και υπάρχει σεβασμός!

Συμβαίνει και κάτι άλλο καταπληκτικό.

Ο καθένας πάει και κάθεται στην παραλία με το στυλ του, τους φίλους του ή γνωστούς του, τις δραστηριότητές του, σαν να λέμε είναι περισσότερο ο εαυτός του και έτσι καμιά κόρη δεν ακούγεται να φωνάζει στη μητέρα της και καμιά γιαγιά να κυνηγάει το εγγόνι της να φάει. 

Αντιθέτως, γιαγιάδες και παππούδες πλατσουρίζουν με τα εγγόνια τους, μαμάδες και μπαμπάδες κάνουν παρέα με τα παιδιά τους χωρίς αυτά να είναι κρεμασμένα πάνω τους και παιδιά παίζουν ανέμελα με άλλα παιδιά που συναντούν ξανά και ξανά μιας και είπαμε ότι η παραλία είναι οικογενειακή. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και απολαμβάνουν την πλαισιωμένη ελευθερία τους μιας και η παραλία είναι ορισμένου χώρου, κοινώς μικρή!

Σε αυτή την παραλία βλέπω μια μικρογραφία του πώς η ζωή μιας οικογένειας θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευχάριστη… 

Και τολμώ να πω και απολαυστική εάν:

  1. Ο καθένας έπαιρνε τον χώρο που χρειάζεται να έχει και άπλωνε τα όριά του.
  2. Παραμέναμε ο εαυτός μας σε κάθε φάση της ζωής μας.
  3. Διατηρούσαμε ανεπτυγμένο κοινωνικό δίκτυο και ασφαλή πρόσωπα πέρα από τους γονείς μας.
  4. Επιτρέπαμε να ζούμε με περισσότερο ελεύθεροι ώστε να αναπτύσσουμε ικανότητες και προσωπικές δεξιότητες. Βέβαια, προϋπόθεση για την ελευθερία είναι η σαφής οριοθέτηση.
  5. Είχαμε την ευκαιρία να νιώσουμε την πείνα μας αντί να δρούμε προληπτικά για να μην συμβεί να πεινάσουμε.
  6. Συνυπήρχαμε χωρίς συγκρούσεις και επιβολές της πρεσβύτερης γνώσης πάνω στη νέα γνώση που τώρα χτίζουν οι νέοι γονείς και αμφισβήτηση της πρεσβύτερης γνώσης από τη νεότερη γνώση.
  7. Ήμασταν αυτόνομοι. Με άλλα λόγια, δρω για μένα και όχι μέσα από εμένα για εσένα.

Αυτή η οικογενειακή παράλια ξέρει να διδάσκει εμπειρίες στους ανθρώπους, αν σου αρέσει φτιάξε και εσύ τη δική σου και κάνε τη ζωή σου! 

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα