Κάποιοι λένε ότι «χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί». Και για μερικούς, αυτό το «χωριό» περιλαμβάνει μέλη της οικογένειας που αποτελούν ισχυρή υποστήριξη για εσάς και το παιδί σας.

Παππούδες και γιαγιάδες, θείες, θείοι και ξαδέλφια… Μερικοί από εμάς είμαστε τυχεροί που έχουμε μέλη της οικογένειας κοντά μας που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Η προσφορά αυτής της υποστήριξης μπορεί να παρέχει πολλά οφέλη σε εσάς και την οικογένειά σας, αλλά είναι σημαντικό να έχετε έναν ανοιχτό και συνεχή διάλογο με τους οικείους σας για να βεβαιωθείτε ότι όλοι ακολουθείτε μια σχετικά κοινή γραμμή.

Διευρυμένη οικογένεια: Η σημασία της επικοινωνίας με τους τρίτους φροντιστές

Λάβετε υπόψη ότι τα μικρά παιδιά χρειάζονται και «ανθίζουν» όταν ακολουθούνται με συνέπεια οι ρουτίνες τους. Πριν ζητήσετε από άλλα μέλη της οικογένειας σας να φροντίσουν το παιδί σας, θα ωφελούσε μια ανοιχτή συζήτηση μαζί τους για το ποια μορφή βοήθειας θα θέλατε να λάβετε ως γονείς. Όσο περισσότερα πράγματα συζητούνται και ρυθμίζονται εκ των προτέρων, τόσο το καλύτερο. Η ανοιχτή επικοινωνία και οι σαφείς προσδοκίες θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι ο χρόνος του παιδιού σας με υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του είναι η θετική συνύπαρξη περισσότερων ανθρώπων που θα αγαπήσουν και θα αγαπηθούν. Εάν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα, συμπεριλάβετε και αυτά στη συζήτηση αυτή.

Κανείς δεν γνωρίζει τι να περιμένει όταν αποφασίζεται ένας νέος φροντιστής του παιδιού. Ακόμα κι αν είναι οικείο μέλος της οικογένειας. Αυτό μπορεί μερικές φορές να αγχώνει ή να μπερδεύει ένα παιδί. Συζητώντας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας για το πώς θα είναι η κατάσταση, μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να θέσετε προσδοκίες.

Διευρυμένη οικογένεια

Εάν το παιδί σας δεν έχει στενή σχέση με το μέλος της οικογένειας που θα το φροντίσει, καλύτερα να προγραμματίσετε μεταξύ τους μία ή δύο συναντήσεις για παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες εκ των προτέρων. Αυτό θα δείξει στο παιδί σας ότι είναι ένα ασφαλές, αξιόπιστο άτομο.

5 θέματα για να συζητήσετε εκ των προτέρων με το μέλος της οικογένειας που θα φροντίζει το παιδί σας:

Οικογένεια γιαγιά και εγγονή τρώνε Διευρυμένη οικογένεια

1. Φαγητό

Συζητήστε τι είδους φαγητά – και σε τι ποσότητες συνήθως – τρώει το παιδί σας. Η προσφορά αρχικά αγαπημένων γευμάτων και σνακ μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί πιο άνετα με το οικείο μέλος της οικογένειας.

Οικογένεια γιαγιά και εγγόνι ύπνος  Διευρυμένη οικογένεια
Διευρυμένη οικογένεια

2. Ύπνος

Μιλήστε για το πότε και για πόση ώρα το παιδί σας κοιμάται. Έτσι θα μπορεί να ακολουθηθεί το ίδιο πρόγραμμα ύπνου. Είναι επίσης χρήσιμο να ενημερώσετε το οικείο μέλος της οικογένειάς σας σε ποιες ενδείξεις να δώσει σημασία όταν το παιδί σας αρχίζει να νυστάζει (τρίβει τα μάτια του, ζητά να πιει γάλα, κλπ).

Διευρυμένη οικογένεια
Παππούδες με εγγόνια

3. Πειθαρχία

Ειδικά με τους παππούδες και γιαγιάδες, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις, ώστε να βρείτε τη «χρυσή τομή» σε θέματα πειθαρχίας του παιδιού σας. Το να μιλάτε και κυρίως να δείχνετε στα οικεία μέλη της οικογένειας πώς εσείς οι ίδιοι χειρίζεστε τη συμπεριφορά του παιδιού σας είναι πολύ σημαντικό για να διαμορφώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να αναπτύξει θετικές δεξιότητες με οποιονδήποτε και να βρίσκεται.

Οικογένεια γιαγιά και εγγονή παίζουν Διευρυμένη οικογένεια
Διευρυμένη οικογένεια

4. Ρουτίνες

Εάν έχετε έναν συγκεκριμένο τρόπο να βάζετε το παιδί σας για ύπνο (διαβάζοντας ένα βιβλίο, τραγουδώντας ένα τραγούδι κλπ.), συζητείστε με το οικείο μέλος της οικογένειας σας τη ρουτίνα σας, ώστε να μπορεί να κάνει το ίδιο με το παιδί σας. Η εξοικείωση με την ρουτίνας σας θα είναι εφησυχαστική, παρηγορητική και χρήσιμη.

Οικογένεια γιαγιά και εγγόνι στο χωράφι Διευρυμένη οικογένεια
Παππούδες με εγγόνια

5. Δραστηριότητες

Φροντίστε για έναν εκ των προτέρων προγραμματισμό, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα συμμετάσχει σε διασκεδαστικές δραστηριότητες που εγκρίνετε, ενώ θα βρίσκεται υπό τη φροντίδα του οικείου μέλους της οικογένειάς σας. Για παράδειγμα, φέρτε μαζί σας αγαπημένα βιβλία ή παιχνίδια του παιδιού σας και συζητείστε για αγαπημένες συνήθειες του παιδιού σας. Αυτά τα απλά βήματα όχι μόνο θα βοηθήσουν το οικείο μέλος της οικογένειάς σας να ξέρει τι να κάνει με το παιδί σας, αλλά θα δημιουργηθεί επίσης μια θετική σχέση μεταξύ των δύο μερών.

Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Εκπαιδευτικός, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Γαλουχίας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη. Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Γαλουχίας, Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός. Επιθυμεί να είναι κοντά σε νέες οικογένειες από την έλευση του νέου μέλους & την αρχή του ταξιδιού, παρέχοντας ενημέρωση & πρακτική υποστήριξη σε όλη αυτή την πορεία εξέλιξης του παιδιού στα πρώτα χρόνια ζωής του.

Διαβάστε περισσότερα