Οι καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές είναι για όλους μια ευχάριστη διαδικασία που μας γεμίζει λαχτάρα και προσμονή. Αρχίζει όμως να γίνεται δύσκολος ο σχεδιασμός τους, όταν προκύπτουν στην οικογένεια διάφορα διλήμματα και αντικρουόμενες απόψεις. Το ερώτημα διακοπές με ή χωρίς παιδιά δημιουργεί 2 διλήμματα.

Ποια είναι αυτά;

Το πρώτο δίλημμα αφορά τους γονείς αν διατίθενται να στερήσουν την σταθερή τους παρουσία από τη ζωή των παιδιών τους, για πόσο χρονικό διάστημα και αν αυτό θα πλήγωνε συναισθηματικά το παιδί. 
Το άλλο ερώτημα αφορά το πώς ονειρεύεται ο κάθε άνθρωπος τις διακοπές του. Αναμφίβολα, η έννοια των διακοπών για κάθε άνθρωπο δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα, καθώς είναι ένα αρκετά προσωπικό και υποκειμενικό θέμα. Άλλος έχει ανάγκη από απόλυτη ξεκούραση και νωχελικότητα κι άλλος από έντονες συγκινήσεις και περιπέτειες, αναζητώντας συνεχή εγρήγορση. Το δίλημμα ανακύπτει όταν οι δυο σύντροφοι εκφράζουν διαφορετικές ανάγκες, σε συνδυασμό με την επιθυμία τους να καλύψουν και τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών.

Γονεϊκά Διλήμματα

Συχνά ακούω γονείς να εκφράζουν τις εξής απόψεις: “Τι ξεκούραση μπορώ να έχω στις διακοπές μου, αν κυνηγάω την τρίχρονη κόρη μου;” ή “ Να πάμε τώρα διακοπές με τα παιδιά, (δηλαδή για τα επόμενα 18 χρόνια), γιατί μετά δεν θα θέλουν να έρχονται μαζί μας” (σύνδρομο άδειας φωλιά) ή από την άλλη μεριά “Τα παιδιά έχουν όλη τους τη ζωή μπροστά τους για να ταξιδέψουν και να δουν τον κόσμο, φρόντισε εσένα γονέα”. Όλες αυτές οι φράσεις, αν και αντιφατικές μεταξύ τους είναι απόλυτα ρεαλιστικές και κατανοητές και καταδεικνύουν την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων και δικαιολογούν τα διλήμματα.

Διακοπές χωρίς παιδιά

Μερικοί γονείς δεν τολμούν να ομολογήσουν τη βαθιά τους επιθυμία να κάνουν κάτι χωρίς το παιδί. Φοβούνται την αντίδραση του άλλου συντρόφου, των πεθερικών και άλλων. Αν έχουν μεγαλώσει με την πεποίθηση «Άπαξ και γίνεις γονιός, δεν ησυχάζεις ποτέ», αρχίζουν να νιώθουν ενοχές και τύψεις και να αμφιβάλλουν για τη γονεϊκή τους επάρκεια. Φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν ως εγωιστικές προσωπικότητες.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις οικογενειακές διακοπές

  • Από την ηλικία των παιδιών (μωρό που θηλάζει δεν μπορεί να αποχωριστεί την μαμά του)
  • Τον αριθμό των παιδιών
  • Τη διαθεσιμότητα άλλων έμπιστων ατόμων να αναλάβουν αποκλειστικά τη φροντίδα των παιδιών
  • Αν τα παιδιά πηγαίνουν κατασκήνωση ή όχι
  • Τη φάση που βρίσκεται το ζευγάρι
  • Οικονομικούς παράγοντες
  • Συγχρονισμός αδειών των δύο συντρόφων κ.α.

Αν το ζευγάρι καταφέρνει ήδη να κάνει μικρές εξορμήσεις σύντομων ταξιδιών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, τότε μειώνεται η ανάγκη του να βρεθεί μόνο του χωρίς παιδιά, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς έχει φροντίσει για τη συναισθηματική και συντροφική του σχέση κι έχει δείξει με την επιλογή αυτή στο παιδί / στα παιδιά ότι λειτουργεί ως ένα τρυφερό ζευγάρι παράλληλα με τον γονεϊκό του ρόλο! Το ιδεατό σενάριο είναι οι γονείς να έχουν την δυνατότητα (οικονομική και χρονική),  ώστε να κάνουν και τα δυο, διακοπές μαζί με παιδιά αλλά και χωρίς. Οπότε το δίλημμα δεν θα υφίσταται. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Οικογενειακές Διακοπές

Όλοι οι ειδικοί ψυχικής υγείας, συμφωνούν ότι τα παιδιά χρειάζονται την αμέριστη προσοχή και γονική παρουσία στη ζωή τους. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι ωφέλιμο η οικογένεια να περνάει χρόνο μαζί και να βρίσκει ποικίλους τρόπους να βιώνουν τα μέλη της νέες εμπειρίες, να μαθαίνουν νέα πράγματα και να χτίζουν αναμνήσεις. Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και οι στιγμές που περνούν οι γονείς μαζί τους είναι μοναδικές κι αναντικατάστατες. 

Τα οφέλη των οικογενειακών διακοπών

Οι οικογενειακές διακοπές δίνουν την ευκαιρία να ξαναγνωριστούν γονείς με παιδιά, σε πιο χαλαρές συνθήκες όπου δεν τους κυνηγάει ο χρόνος και οι υποχρεώσεις. Οι διακοπές με μικρής ηλικίας παιδιά έχουν στο επίκεντρο τα παιδιά, άρα είναι πιο περιοριστικές για τους γονείς καθώς οι επιλογές θα γίνουν με βάση τις δικές τους ανάγκες ως προς την ασφάλεια, την καταλληλότητα του χώρου, τα ενδιαφέροντά και τις παρέες τους, π.χ. η επίσκεψη σε ένα μουσείο για ένα τετράχρονο παιδί θα είναι πληκτική και θα προτιμηθεί η επίσκεψη σε ένα ζωολογικό κήπο. Είναι όμορφο, ωστόσο οι γονείς να χαίρονται την κάθε ηλικιακή φάση του παιδιού τους.

Ποιοι γονείς επιλέγουν τις οικογενειακές διακοπές;

Επίσης, οι σύγχρονοι γονείς, λόγω της μεγαλύτερης οικονομικής ευρωστίας, έχουν τη διάθεση να γνωρίσουν στα παιδιά τους τον κόσμο μέσα από ταξίδια και να τους προσφέρουν έντονες συγκινήσεις. Οπότε αυτοί οι γονείς συχνά επιλέγουν διακοπές μαζί με τα παιδιά τους, θέλοντας αφενός να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί τους και αφετέρου να χαρούν διασκεδαστικές στιγμές όλοι μαζί, μετά από ένα εξαντλητικό απαιτητικό χειμώνα.

Υπάρχουν τύποι γονέων που θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών τους και προτιμούν εκείνα να καλοπερνούν ακόμη κι αν οι ίδιοι στερούνται απολαύσεις για χάρη τους. Με αυτή τη στάση ο γονιός κινδυνεύει να “συγχωνευτεί” με το παιδί του και μακροπρόθεσμα να νιώθει ότι θυσιάστηκε για το παιδί του και ότι το παιδί του χρωστάει.

Υπάρχουν κι άλλοι τύποι γονέων, που διεκδικούν το μερίδιο τους στην απόλαυση και στην καλοπέραση και τολμούν να παραδεχτούν ότιναι χρειάζομαι Διακοπές’, ότι χρειάζονται να αλλάξουν παραστάσεις και να ζήσουν νέες εμπειρίες, ξεφεύγοντας από την πεζή καθημερινότητά τους. Με αυτή τη στάση, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Ν Σιδέρη, ο γονιός δηλώνει ότι είναι ένα αυτόνομο υποκείμενο, που φροντίζει να βρίσκει πηγές ικανοποίησης και νοήματος πέρα από το παιδί του!

Διακοπές μόνο για το Ζευγάρι

Διακοπές χωρίς παιδιά σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα παραπάνω και το ζευγάρι δράττεται της ευκαιρίας για να περάσει ήρεμες, προσωπικές στιγμές μόνο με τον/ τη σύντροφό του, να συστηθεί εκ νέου, να ξεκουραστεί πραγματικά και να νιώσει προσωρινά απαλλαγμένο από τα γονεϊκά άγχη. 

Γιατί, τι θα πει διακοπές; 

Διακόπτω αυτό που κάνω κάθε μέρα και κάνω κάτι άλλο διαφορετικό, σπάω τη ρουτίνα μου, χαλαρώνω, ασχολούμαι με ξεχασμένα χόμπι κ.α. 

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας απαντάμε ότι είναι απόλυτα κατανοητή η αμφιθυμία ενός γονιού ως προς τις γονεϊκές υποχρεώσεις του και έχει το δικαίωμα να εκφράσει την κούραση του και να ζητήσει ένα διάλειμμα. Ο γονιός, εκτός από γονιός είναι και άνθρωπος, με ανάγκες, επιθυμίες και όνειρα. Οφείλει λοιπόν να φροντίσει και τις δικές του ανάγκες με όποιον τρόπο θεωρεί καλύτερο για να μπορεί να συνεχίζει να φροντίζει αποτελεσματικά την οικογένειά του. Άλλωστε, η επιλογή ολιγοήμερων διακοπών χωρίς παιδιά, δείχνει στο παιδί ένα ζωντανό, θετικό πρότυπο ενός ευχαριστημένου ζευγαριού που προϋπήρχε της γέννησης του παιδιού. 

Με αυτόν τον τρόπο επιδεικνύουμε ευρύτητα στον ρόλο μας θυμίζοντας στο περιβάλλον μας ότι δεν είμαστε μόνο γονείς κι αφετέρου διαμορφώνουμε με το παιδί μας μια πιο υγιή σχέση γλιτώνοντας το από την γονεϊκή υπερπροστατευτικότητα ή/και τις σχέσεις αλληλο- εξάρτησης!

Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις των γονιών τους.

Ευχαριστημένοι γονείς, ευχαριστημένα παιδιά και αντίστροφα!!

Καλό Καλοκαίρι…

Ιωάννα Ρεϊζοπούλου

Ιωάννα Ρεϊζοπούλου

Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχολόγος

Η Ιωάννα Ρεϊζοπούλου έχει πτυχίο του τμήματος Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από  University of Hull U.K.  και στην Οικογενειακή - Συστημική Ψυχοθεραπεία.  Ως ψυχολόγος στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζει  εδώ και πολλά χρόνια, τόσο παιδιά όσο και τις οικογένειες αυτών σε θέματα διαχείρισης αναπηρίας, πένθους,  άγχους, σχολικού εκφοβισμού, διαζυγίου κι εθισμού στο διαδίκτυο. Την ενδιαφέρει η ψυχοεκπαίδευση των γονέων ώστε να μεγαλώνουν παιδιά με ψυχική ανθεκτικότητα και συναισθηματική νοημοσύνη. Συντονίζει Σχολές Γονέων και προσφέρει εποπτεία σε εκπαιδευτικούς. Δείτε το προφίλ της για να μάθετε περισσότερα γι' αυτήν!

Διαβάστε περισσότερα