Από κόρη… γίνομαι μητέρα

Μητέρα, ένα σύμβολο ισχυρό μέσα στην απαλότητα της θηλυκότητάς του. ‘Έχουμε όλοι μας κάποιες φορές μιλήσει, αναφερθεί, σκεφτεί, νιώσει για τη σχέση μας με τη μητέρα.               

Κάνω εικόνα τη «μητέρα» σαν ένα μεγάλο και στιβαρό βουνό που μπροστά της φαίνεσαι μικρός. Και από την άλλη, είναι εκεί για σένα σταθερά δίπλα σου.

Κάνω εικόνα τη «μητέρα» σαν τη ζεστή και συνεχώς παρούσα γη πάνω στην οποία πατάμε όλοι.

Κάνω εικόνα τη «μητέρα» σαν τον απέραντο και ανεξερεύνητο έναστρο ουρανό μέσα στον οποίο πετάμε και αφηνόμαστε.

‘Όσο γράφω γι’ αυτήν κάνω εικόνες…

πέρα από τα όρια της εικόνας για τη μητέρα, όπως την έχουμε συναντήσει μέσα από τη δική μας ζωή στο πρόσωπο της μητέρας μου, της δικής σου μητέρας και της κάθε ανθρώπινης μητέρας που κατοικεί μέσα σε ένα σώμα που κάποτε έφερε ένα ή περισσότερα παιδιά στον κόσμο.

Κάθε μητέρα και κάθε γυναίκα που μπορεί να επιλέξει να γίνει μητέρα, φέρνει μέσα της από τη μια τον συμβολικό πλούτο της «μητέρας» σύμβολο. Και από την άλλη, την αλήθεια της για τη μητέρα όπως τη συνάντησε στη ζωή της με τα ανυψώματα της αγάπης και της ανιδιοτέλειάς της και τα παραπατήματα της ασμίλευτης προσωπικότητάς της.

‘Έχουμε ευκαιρίες στη ζωή μας να μπούμε στο ρόλο της μητέρας. Και μέσα από εμάς να μεταδώσουμε τις ποιότητές της, όπως αυτή της περιποίησης προς ένα ζώο, της τρυφερότητας προς το σύντροφό μας, της φροντίδας προς τον εαυτό μας, της παρουσίας μας προς τους γονείς μας, της σύνδεσής μας με την ίδια τη φύση.”

Από κόρη… γίνομαι μητέρα

Ο κατάλογος με τις ποιότητές της είναι μακρύς, το ίδιο και οι δυνατότητες να προσφέρουμε αυτές τις ποιότητες όπως και να τις λάβουμε.

Στη φιγούρα της κόρης που ζει τη ζωής της και εξερευνά συναισθήματα και εμπειρίες. Κάθε τέτοια εμπειρία με τις ποιότητες αυτές της μητέρας, την κοσμούν σαν λαμπερά μαργαριτάρια στα μαλλιά της και τη δυναμώνουν.

Έρχεται, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου να γίνει η κόρη, μητέρα. Να παραλάβει στα χέρια της το σκήπτρο του ρόλου της μητέρας. Και όπως το μωρό στη γέννα σπρώχνει τα τοιχώματα του κόλπου για να προωθηθεί προς το άνοιγμα της πύλης για την επίγεια ζωή και να το περάσει, έτσι και η κόρη προωθείται για να περάσει μέσα από τη δική της πύλης στη μετάβασή της στο ρόλο της μητέρας!

‘Ένας ωκεανός συναισθημάτων, εμπειριών και επιλογών ξεδιπλώνονται μπροστά σε κάθε νέα μητέρα.” Έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον εαυτό της και το παιδί της εκεί που δεν τη συνάντησε η δική της μητέρα. Έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει τη σχέση της δικής της επιθυμίας με το παιδί της. Έχει την ευκαιρία να πετάξει από τις πλάτες της ότι δεν την αντιπροσωπεύει σαν μητέρα. Έχει την ευκαιρία να ωριμάσει στο ρόλο της ως κόρη. Έχει την ευκαιρία να δημιουργηθεί και να δημιουργήσει τις καλύτερες προδιαγραφές για καλύτερους ανθρώπους και έναν καλύτερο κόσμο.

Σε αυτόν τον περίπατο που λέγεται εξέλιξη, η κόρη ανθίζει σε μητέρα και συμπορεύονται.

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα