Η κατανόηση της ζωής των παιδιών μας και της δικής μας, η σύνδεση με τα παιδιά μας και η διασκέδαση μαζί τους (μακριά από ατζέντες και πολύπλοκα προγράμματα) πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο ασφαλή και ανταποδοτικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας. Πάμε να δούμε 3 τρόπους για να διατηρήσουμε τον παιδικό εγκέφαλο δραστήριο αυτό το καλοκαίρι!

Βασικά σημεία άρθρου

Ένα από τα πράγματα που προσπαθούν πολλοί να κάνουν το καλοκαίρι – εν μέσω της δουλειάς και των υποχρεώσεων – είναι να συνδεθούν περισσότερο με τα παιδιά. Ιδανικός σκοπός είναι οι κοινές στιγμές, η εμπειρία, το μοίρασμα, η ανάδειξη επιθυμιών και ενδιαφερόντων που θα μας φέρουν πιο κοντά. Ας δούμε τα βασικά σημέια του άρθρου:

 • Συνειδητοποίηση – Τι θα μπορούσαμε να επιδιώκουμε στις διακοπές μας
 • Ιδέες για δράσεις – Στιγμές που μας φέρνουν όλους πιο κοντά

3 τρόποι για να διατηρήσετε τον παιδικό εγκέφαλο δραστήριο αυτό το καλοκαίρι

1. Προσφέρετε τον χρόνο σας.

Όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν από τον εθελοντισμό. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές εκεί έξω ανάλογα με τον χρόνο ή τους πόρους που έχετε να προσφέρετε. Είναι ωραίο να βοηθάς και τα οφέλη απλώς πολλαπλασιάζονται.

 • Π.χ. Μαγειρέψτε και παραδώστε ένα γεύμα σε μια τοπική οικογένεια που έχει ανάγκη.
 • Βρείτε ένα καλάθι που «φιλοξενεί» δωρεάν τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή σας και γεμίστε το με μερικά είδη την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια.
 • Κάντε μια τυχαία πράξη καλοσύνης για έναν ηλικιωμένο γείτονα – δωρίστε του ένα φυτό ή φρεσκοψημένα μπισκότα.

2. Στείλτε γράμματα.

Μιας «παλιάς εποχής» τέχνη, νομίζω. Το να μαθαίνετε στα παιδιά σας να γράφουν ένα γράμμα είναι σπουδαία εκμάθηση, με οφέλη σε πολλά επίπεδα και ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθείτε στη γραφή όλοι μαζί.

 • Στείλτε γράμματα σε συγγενείς ή ακόμα και σε κοντινούς φίλους. Η χαρά να στέλνετε / λαμβάνετε ένα γράμμα στο ταχυδρομείο είναι μεγάλη υπόθεση!
 • Μπορείτε να «εμπλουτίσετε» αυτή την δραστηριότητα με ιδιόχειρους φακέλους, μπαίνοντας στην διαδικασία γνωριμίας με τους ταχυδρομικούς κώδικες, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, τη συλλογή γραμματοσήμων…τα πιο απλά πράγματα μπορούν να μας ανοίξουν έναν κόσμο γνώσης.
παιδικό εγκέφαλο δραστήριο

3. Γίνετε πρότυπο του εαυτού σας.

Ξεχνάμε τη δύναμη που έχουμε και πόσο πολύ μας παρακολουθούν τα παιδιά μας ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ. Αν θέλετε τα παιδιά σας να διαβάζουν περισσότερο, αφιερώστε χρόνο στο δικό σας διάβασμα.

παιδικό εγκέφαλο δραστήριο

Απολαύστε λίγο ποιοτικό προσωπικό χρόνο εμπρός στα βλέμματα των συνεχώς «διερευνητικών» παιδιών.

 • Αναζητήστε συνταγές για ένα νέο γεύμα.
 • Κατευθυνθείτε στην τοπική δημοτική βιβλιοθήκη για να μάθετε κάτι νέο.

Πάνω από όλα, να θυμάστε:

 • Η καλοκαιρινή περίοδος αφορά λιγότερο το να κάνετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι αλλά περισσότερο το να τα βοηθήσετε να ηγηθούν σε ό,τι τα ενδιαφέρει, αλλά και να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα τους.
 • Δημιουργήστε «χώρο» για μάθηση και εξερεύνηση κλείνοντας τις οθόνες.
 • Διασκεδάστε όσο μπορείτε!!!

 **Το άρθρο απευθύνεται σε γονείς παιδιών 5+ ετών.

Κωνσταντίνα Φρατζεσκάκη
Τηλέφωνο: 6947079314
Email: k.frantzeska@gmail.com
Ιστοσελίδα: https://alittlesprout.gr/