Ο κόσμος των συναισθημάτων μας είναι πλούσιος και γεμάτος αφθονία τόσο στην έντασή τους όσο και στην έκφρασή τους. Ξεκινάμε τη ζωή μας ως παιδιά, έχοντας ανοιχτές τις επιλογές να γράψουμε το πιο ολοκληρωμένο αποτύπωμα στη ζωή μας, μετά όμως τι αλλάζει με τα συναισθήματα μας;

Πώς περνάμε από το ουράνιο τόξο των συναισθημάτων στον κάθετο διαχωρισμό τους σε «καλά» και «κακά» συναισθήματα;

Κάθε παιδί ξεκινά να γνωρίζει τον κόσμο έξω του και μέσα του. Αυτή η πρώτη γνωριμία γίνεται μέσα από τα φίλτρα που φοράει το δικό του οικογενειακό περιβάλλον. Αυτή η πραγματικότητα έχει περιοριστικά στοιχεία, βέβαια δεν είναι κατά συνθήκη αρνητική, είναι όμως υπαρκτή. Έτσι αρχίζει και σχηματίζεται ένα σύνορο μέσα στο οποίο μπορούμε να εκφραζόμαστε, να επικοινωνούμε, να συνδεόμαστε με τους άλλους και να είναι αποδεκτό.

Σύμφωνα με τη θεωρία της συνδεσιμότητας μεταξύ των ανθρώπων και των κοινωνικών δικτύων που αναπτύσσουμε την οποία αναπτύσσει υπέροχα στο βιβλίο του «Συνδεδεμένοι» ο Χρηστάκης Νικόλαος, έλκουμε κοντά μας και στην αλληλεπίδρασή μας ανθρώπους που έχουν όμοια χαρακτηριστικά με εμάς με αποτέλεσμα να διατηρούμε μια συγκεκριμένη οπτική, αλήθεια και κατεύθυνση για την ζωή μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν να χρωματίζονται και να ενισχύονται οι πεποιθήσεις μας σχετικά με ποια συναισθήματα είναι «καλά» και «κακά».

Ποια είναι τα «καλά» συναισθήματα;

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο τα «καλά» ή αλλιώς επιτρεπτά συναισθήματα δεν είναι μόνο αυτά που μας χαρίζουν χαμόγελα ή καλή διάθεση. Κάθε οικογένεια, ξεκινώντας από τους δυο γονείς που τη στελεχώνουν, έχει στις δεξιότητές της κάποια συναισθήματα που του είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί, να μπει μέσα σε αυτά και να διατηρεί την επαφή με το σώμα όσο είναι μέσα σε αυτά και τα βιώνει. Αυτά αποκαλούνται επιτρεπτά συναισθήματα.

Ποια είναι τα «κακά» συναισθήματα;

Τα «κακά» συναισθήματα από την άλλη έχουν την τάση να μας ξεβολεύουν, να βγαίνουμε έξω από τα νερά μας και το αίσθημα της εσωτερικής μας ασφάλειας τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά  και η αμυντική εσωτερική οδηγία είναι να καταστέλλεται ό,τι μας πυροδοτεί και μας οδηγεί σε στρεσογόνο κατάσταση. Αυτό το συναίσθημα θα μπορούσε να είναι ακόμη και η χαρά. Αναρωτιέστε το πώς;

Ας δούμε μαζί ένα παράδειγμα! Εκεί που ένα παιδί είναι πολύ χαρούμενο με τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο σχολείο και βιώνει χαρά και άπλωμα μέσα στο σώμα του, χτύπησε το τηλέφωνο και μάθανε άσχημα νέα για την υγεία αγαπημένου προσώπου. Σε μια τέτοια περίπτωση το κατά τα άλλα ευχάριστο και θετικό συναίσθημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνο» λόγω της δυσάρεστης συνέχειας που υπήρξε. Η διαδικασία αυτή συμβαίνει γρήγορα με αποτέλεσμα σε μετέπειτα χαρές να υπάρχει ένα κράτημα μέσα σε αυτό το παιδί που τελικά οδηγεί στην ασυνείδητη απόφαση να μειώνω τη χαρά για να κερδίζω περισσότερη ασφάλεια και ψυχική ηρεμία, γιατί μπορεί να γίνει κάτι και αν τη χάσω!

Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι τα δικά σας ασφαλή ή γνώριμα συναισθήματα;

Ένας πρακτικός και αλάνθαστος οδηγός για να μπορέσω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση είναι να φέρω συναισθήματα στον νου μου και να παρατηρήσω τη σωματική μου αντίδραση στο καθένα από αυτά, δηλαδή τις σωματικές μου αισθήσεις.  Άπλωμα και ζέστη ή σφίξιμο και κρύο είναι μερικές από τις σωματικές αισθήσεις που μπορεί να έχω και αφήνουν μια επίγευση που αφορά και το ίδιο το συναίσθημα.

Έχοντας την απάντηση στα χέρια σας, έπειτα μπορείτε να δείτε πιο καθαρά ποια συναισθήματα επιτρέπεται τελικά να εκφράζονται μέσα στο σπίτι και στην οικογένειά σας. Συνήθως είναι αυτά που μας είναι πιο οικεία να τα διαχειριστούμε!

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα