Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι μια χαρούμενη στιγμή για να περάσουμε με την οικογένεια, τους αγαπημένους και τους φίλους. Για τις special όμως οικογένειες είναι μια πρόκληση. Παρουσιάζονται γιορτινές συμβουλές για οικογένειες παιδιών με αυτισμό. 

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το άρθρο προσφέρει συμβουλές αντιμετώπισης της αλλαγής του προγράμματος που φέρνουν οι γιορτές στους γονείς με παιδί με αυτισμό.

10… γιορτινές συμβουλές για οικογένειες Παιδιών με Αυτισμό

Γιατί χρειάζονται συγκεκριμένες γιορτινές συμβουλές για οικογένειες παιδιών με αυτισμό;

Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι μια χαρούμενη στιγμή για να περάσουμε με την οικογένεια, τους αγαπημένους και τους φίλους. Είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να είμαστε ευγνώμονες για ό, τι έχουμε, να ανταλλάξουμε δώρα, και να ευχηθούμε για υγεία και αγάπη.

Όσον αφορά την οικογένεια με special παιδί, η περίοδος των διακοπών μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή λόγω των αλλαγών σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Ρουτίνα
  • Σχολικά προγράμματα
  • Διακοπές
  • Ταξίδι
  • Επίσκεψη σε οικογένεια και φίλους
  • Πάρα πολύς θόρυβος
  • Πάρα πολλά τρόφιμα

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης που βοηθούν την οικογένεια με special παιδί να επιβιώσει από την περίοδο των διακοπών όσο το δυνατόν αλώβητη.

10… γιορτινές συμβουλές για οικογένειες Παιδιών με Αυτισμό

Εδώ είναι οι δικές μου γιορτινές συμβουλές για οικογένειες παιδιών με αυτισμό

1. Μην φτιάχνετε ένα υπερ-Πρόγραμμα

Είναι δελεαστικό να κάνετε συχνές επισκέψεις, συναντήσεις, να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε σε πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του χρόνου των διακοπών. Αυτό είναι υπερφόρτωση του προγράμματος για τις special οικογένειές  σας. Καλύτερα να έχετε μια επιτυχημένη εμπειρία αντί για πολλές αγχωτικές και δύσκολες. 

2. Φροντίστε να έχετε δικά σας τρόφιμα & προμήθειες στις συναντήσεις

Αν το αγαπημένο σας special πρόσωπο είναι επιλεκτικό στο φαγητό του ή ακολουθεί μια ειδική δίαιτα, ή εάν υπάρχει κίνδυνος για ξεσπάσματα, δύσκολη συμπεριφορά και άγχος πως του λείπει το αγαπημένο φαγητό του, ας έχετε μαζί σας το φαγητό που έχετε μαγειρέψει εσείς κι έχει συνηθίσει το παιδί. Επιπλέον, εάν υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που θα βοηθήσουν το παιδί σας να ηρεμήσει όπως iPads, βιβλία, αγαπημένα ζώα ή σταθμισμένα γιλέκα, βεβαιωθείτε να τα έχετε μαζί σας σε όλες τις συγκεντρώσεις.

10… γιορτινές συμβουλές για οικογένειες Παιδιών με Αυτισμό

3. Προσφερθείτε να αγοράσετε τα δώρα του

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το τι δώρο θα αγοράσουν στο παιδί με αυτισμό. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανησυχία, μπορείτε να βοηθήσετε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και να αγοράσετε μαζί τα δώρα για το παιδί σας. Αυτό παίρνει την πίεση από τα μέλη της οικογένειάς και διασφαλίζει επίσης πως το παιδί θα έχει αντικείμενα που του είναι χρήσιμα, μιας κι εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους τις ανάγκες του.

4. Προσπαθήστε να δημιουργήστε μια ρουτίνα

Αν και είναι δύσκολο, προσπαθήστε να δημιουργήστε ρουτίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Κρατήστε μια σταθερή ώρα για το πρωινό ξύπνημα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε παρόμοια όρια που καθορίζονται κατά τη διάρκεια του σχολείου.

5. Ζητήστε από το σχολείο ή το θεραπευτικό πρόγραμμα που παρακολουθεί το παιδί δραστηριότητες που μπορείτε να εργαστείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να ζητήσετε από τους εκπαιδευτικούς ή τους θεραπευτές τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καθιερωθεί μια ρουτίνα, να σας βοηθήσει να δείτε τι μπορεί να κάνει το παιδί σας και να εκτιμήσετε αν αυτός ή αυτή έχει γενικεύσει τις δεξιότητες που έχει μάθει.

6. Σχεδιάστε Δραστηριότητες όπου δεν υπάρχει προσδοκία για το πώς το special παιδί σας πρέπει να συμπεριφέρεται

Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε δραστηριότητες που όλη η οικογένεια μπορεί να κάνει ταυτόχρονα όπου δεν υπάρχουν προσδοκίες από το special παιδί για τη συμπεριφορά του και μπορεί να είναι ο εαυτός του.

10… γιορτινές συμβουλές για οικογένειες Παιδιών με Αυτισμό

7. Αποφύγετε τα πλήθη

Αποφύγετε τις δραστηριότητες όπου υπάρχουν τεράστια πλήθη. Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κάνετε τα ψώνια σας σε ήρεμες μέρες κι όχι σε εμπορικά κέντρα.

8. Παραμείνετε ήρεμοι

Ένα πράγμα που ίσως σας στεναχωρεί είναι να λαμβάνετε γονικές συμβουλές από ανθρώπους που νομίζουν ότι ξέρουν πώς να χειριστούν τις συμπεριφορές του special παιδιού σας καλύτερα από ό, τι κάνετε. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών. Για χάρη του special παιδιού σας, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις στιγμές ως διδακτικές, μάθετε στους άλλους ανθρώπους τι σημαίνει ο αυτισμός που αντιμετωπίζει το παιδί σας και γιατί συμπεριφέρεται έτσι το special παιδί.

9. Μην φοβάστε να πείτε όχι

Μην φοβάστε να πείτε «όχι» σε κάτι που δεν συμβάλλει στη δική σας ευημερία ή του παιδιού σας. Οι άνθρωποι που νοιάζονται για εσάς δεν θα προσβληθούν εάν απορρίψετε μια πρόσκληση. Απλά εξηγήστε πως η οικογένειά σας δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Υπολογίστε ποια γεγονότα και δραστηριότητες είναι must-dos και αφήστε τα υπόλοιπα. Ίσως να επιλέξετε μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι αντ’ αυτού.

10. Πάρτε χρόνο για τον εαυτό σας

Αυτό σας βοηθά να γίνετε ο γονιός που θέλετε. Βρείτε λίγο χρόνο για εσάς.

Καλές Γιορτές!

Special Learners

Σε συνεργασία με:

Special Learners

Καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στην ομάδα μας την πλατφόρμα special-learners, ένα site για όσους αναζητούν κάτι φρέσκο και διασκεδαστικό που λατρεύουν τόσο οι μαθητές κι οι γονείς τους όσο και οι θεραπευτές. Έχουν αναπτύξει υλικό με βάση το Διαδίκτυο που είναι δημιουργικό, προσιτό, φιλικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε παιδιού. Η δημιουργός του Μαρία Γκουγκούμη, πιστεύει ότι οι μαθησιακές δραστηριότητες πρέπει να είναι διασκεδαστικές, λειτουργικές και διαδραστικές. Γνωρίζει ότι δεν έχουν όλοι οι θεραπευτές χρόνο να αναζητήσουν νέες ιδέες ή τον προϋπολογισμό για να αποκτήσουν νέο υλικό. Από την επαφή της με τους γονείς, γνωρίζει πως οι γονείς αναζητούν συνεχώς υλικό για τα παιδιά τους που είναι να είναι διασκεδαστικό και να τους δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύπτουν μόνα τους τη γνώση. Οι μαθητές περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στις smartphone συσκευές και δείχνουν εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Με τα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια μαθαίνουν παίζοντας! Για να βοηθήσει, έχει δημιουργήσει αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα και σας καλεί να να την επισκεφτείτε!

Διαβάστε περισσότερα

Frishman S. (2-12-2015). 15 Stress-Reducing Holiday Tips for Families with Special Needs. https://www.friendshipcircle.org/blog/2015/12/02/15-stress-reducing-holiday-tips-for-families-with-special-needs/ Προσπελάστηκε 21/11/2021

Γκουγκούμη Μ. (21-11-2021). 15 Συμβουλές για τις Γιορτές για τις Special Οικογένειες. https://special-learners.gr/15-συμβουλές-για-τις-γιορτές-για-τις-special-οι/ Προσπελάστηκε 21/11/2021