Η μαγική εποχή των Χριστουγέννων πλησιάζει και τα παιδιά απολαμβάνουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα με κάθε τους αίσθηση. Λατρεύουν να δημιουργούν και δεν χάνουν ευκαιρία να πραγματοποιούν αυτήν την πηγαία τους ανάγκη. Για τον λόγο αυτό παρακάτω θα βρείτε 4+1 Χριστουγεννιάτικες κατασκευές για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας που μπορείτε φτιάξετε στο σπίτι με απλά υλικά. Με τον τρόπο αυτό θα περάσετε δημιουργικά τον χρόνο με το παιδί σας, θα ενισχύσετε τον συναισθηματικό δεσμό και θα αποκτήσετε μερικά ακόμα στολίδια για την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές!

1. Χριστουγεννιάτικο δέντρο από ρολό χαρτί

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Εάν σας έχει τελειώσει το χαρτί υγείας ή της κουζίνας μην πετάξετε το ρολό. Κόψτε το σε ροδέλες και πάνω σε ένα χαρτί ή χαρτόνι δημιουργήστε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και ζητήστε από το παιδί σας να το κολλήσει. Έπειτα δώστε του χρώματα της αρεσκείας του, όπως ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, κηρομπογιές, τέμπερες, και αφήστε το να βάψει στο εσωτερικό των κύκλων. Τέλος, στολίστε το με χρυσόσκονη, πούλιες ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί.

2. Άγιος Βασίλης

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Δημιουργήστε το πρόσωπο και το σκουφί του Άγιου Βασίλη. Αυτό μπορεί να γίνει με χρωματιστά χαρτόνια τα οποία θα κόψετε και θα κολλήσετε ή  με λευκό χαρτί το οποίο μπορείτε να σχεδιάσετε και να βάψετε. Για μούσι κολλήστε μία κόλλα Α4 στην οποία πάνω θα έχετε σχεδιάσει γραμμές (ευθείς, καμπύλες, ζιγκ-ζαγκ) είτε διακεκομμένες είτε ολόκληρες. Ζητήστε από το παιδί σας να τις κόψει ώστε να δημιουργηθούν τα μούσια του Άγιου Βασίλη.

3. Χριστουγεννιάτικες κατασκευές για μπάλες διακόσμησης με θέμα τον χιονάνθρωπο

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Θα χρειαστείτε το ρολό από το χαρτί υγείας για να δημιουργήσετε τη βάση. Ζητήστε από το παιδί να το βάψει στο αγαπημένο του χρώμα. Μόλις τελειώσει το βάψιμο, δημιουργήστε τις δυο εγκοπές, αριστερά και δεξιά με το ψαλίδι. Στη συνέχεια σχεδιάστε έναν κύκλο σε χαρτί, που έπειτα μπορείτε να το βάψετε ή πάνω σε μπλε χαρτόνι. Ήρθε η στιγμή να χρησιμοποιήσει το παιδί το ψαλίδι για να κόψει τον κύκλο. Ζωγραφίστε παρέα την φιγούρα του χιονάνθρωπου και διακοσμήστε τον γύρο χώρο. Μόλις τελειώσετε τοποθετήστε τον κύκλο στις εγκοπές και είναι έτοιμο.

4. Χριστουγεννιάτικο δέντρο με χρωματιστές λωρίδες από χαρτόνι

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Χρωματιστές λωρίδες από χαρτόνι υπάρχουν έτοιμες στο εμπόριο. Ενναλακτικά χρησιμοποιήστε χρωματιστά χαρτόνια, εφημερίδες ή περιοδικά. Έχετε την ευκαιρία να δώσετε στο παιδί σας το ψαλίδι και να εξασκηθεί στο κόψιμο. Μόλις είναι έτοιμες οι λωρίδες των διαφόρων μεγεθών επιλέξτε το φόντο που σας αρέσει και ξεκινήστε παρέα με το παιδί σας να κολλάτε τις χρωματιστές λωρίδες σχηματίζοντας το δέντρο. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και το φωτεινό αστέρι στην κορυφή!

Και για το τέλος μία πρόταση πιο ιδιαίτερη και φαντασμαγορική για Χριστουγεννιάτικες κατασκευές!

5. Δημιουργία χιονιού για βάψιμο

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Τα υλικά τα οποία θα χρειαστείτε είναι αφρός ξυρίσματος και κόλλα λευκή παχύρευστη (ατλακόλ). Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο και να τα βγάλετε λίγη ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Σε ένα μπολ προσθέτετε ίσες ποσότητες αφρού και κόλλας και το ανακατεύεται. Αν θέλετε να δώσετε μία πιο glamour πινελιά έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε glitter. To χιόνι είναι έτοιμο και μπορείτε να ξεκινήσετε τις δημιουργίες σας!
Tip: Αν θέλετε να δώσετε την αίσθηση του πάγου προσθέστε στο μείγμα λίγο μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Ελπίζω να νιώσετε τις ευεργετικές ιδιότητες  της δημιουργίας και να νιώσετε πάλι παιδί με το παιδί σας. Καλή απόλαυση!

Δημιούργησε στιγμές που θα θυμάται το παιδί σου για πάντα με το Τετράδιο Φαντασίας!

Με το Τετράδιο Φαντασίας δεν θα νιώσεις ποτέ ξανά ότι δεν μπορείς να δώσεις στο παιδί σου τον χρόνο για παιχνίδι και σύνδεση, αλλά φυσικά και για εσένα. Για να συνδεθείς ξανά με τα χρώματά σου και το παιδί μέσα σου.

Μαρία Τσουκάπα

Μαρία Τσουκάπα

Ανάλυση Παιδικού Ιχνογραφήματος, Βρεφονηπιοκόμος, Εκπαιδεύτρια α΄ βοηθειών

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Μαρία Τσουκάπα Βρεφονηπιοκόμο με εκπαίδευση στην Ανάλυση Παιδικού Ιχνογραφήματος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια α΄ βοηθειών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC). Με πολυετή εμπειρία στις σχολικές αίθουσες ανακαλύπτει τις αλήθειες των παιδιών μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις όπως αυτή της ανάλυσης της παιδικής ζωγραφιάς. Της δίνει τεράστια χαρά να εκπαιδεύει ανθρώπους στις α΄ βοήθειες και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα