Η μεγάλη σημασία των παιδικών βιβλίων διαφαίνεται στο γεγονός ότι η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY) το 1966 καθιέρωσε την 2 Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ημέρα που συμπίπτει με την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού λογοτέχνη και συγγραφέα παραμυθιών Hans Christian Andersen (2 Απριλίου 1805). Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα, να τονίσουν την αξία της ανάγνωσης και να ενθαρρύνει τη συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας σε παιδιά, νέους και ενήλικες. Η αξία του παιδικού βιβλίου και τα οφέλη που προσφέρει, στο παιδί σας λοιπόν, είναι πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεστε.

Γνωρίζατε πως τα παιδιά ηλικίας 4–5 ετών στα οποία διαβάζουμε βιβλία σε καθημερινή βάση είναι, κατά μέσο όρο, ένα χρόνο μεγαλύτερα, ως προς την ευχέρεια στην ανάγνωση, από τα παιδιά της ίδιας ηλικίας στα οποία δεν διαβάζουμε τόσο συχνά; Παράλληλα τα παιδιά αναπτύσσονται συναισθηματικά, αναπτύσσουν δεξιότητες και καλλιεργούν τη φαντασία τους. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν αγάπη για την ανάγνωση και να κατανοήσουν την αξία του βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, η ανάγνωση βιβλίων:
Προσφέρει Χαλάρωση και Ηρεμία
Η ανάγνωση βιβλίων πριν από το βραδινό ύπνο επιτρέπει στα παιδιά να χαλαρώνουν και να ξεχνούν τα άγχη της ημέρας. Να «χαθούν» για λίγο μέσα στη φαντασία του βιβλίου. Ο ρυθμός κατά την ανάγνωση και η επανάληψη ενός βιβλίου οδηγεί στην εξοικείωση του παιδιού με το εν λόγω βιβλίο, δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση χαλάρωσης και ασφάλειας, σε συνδυασμό με το αγαπημένο πρόσωπο που του διαβάζει την ιστορία του βιβλίου.

Τονώνει την Ανάπτυξη και την Ωρίμανση
Η σημαντική προσφορά του παιδικού βιβλίου στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και της δημιουργικότητας είναι αδιαμφισβήτητη. Έχει φανεί ότι οι ιστορίες στα παιδικά βιβλία διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη και στην ωρίμανση της προσωπικότητας των παιδιών, με επακόλουθο τη μελλοντική τους επιτυχία. Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να διαμορφώσουν τον δικό τους χαρακτήρα και προσωπικότητα, τη δική τους αντίληψη για τον κόσμο, καθώς και να συνδιαλέγονται με άτομα του κοινωνικού περίγυρου. Επίσης, με την ανάγνωση τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν από νεαρή ηλικία την αγάπη για τη λογοτεχνία.

Ενισχύει την Αυτοπεποίθηση
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ξέρουν να διαβάζουν καλά έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτοπεποίθησης. Αυτό τα ωφελεί ιδιαίτερα στο σχολείο, καθώς αισθάνονται σίγουρα για τον εαυτό τους και περισσότερο να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση διαμορφώνεται όταν το άτομο γνωρίζει ποια είναι η θέση του μέσα στον κόσμο, ποιος ακριβώς είναι και τι κάνει. Μέσα από τους χαρακτήρες των βιβλίων τα παιδιά αναγνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους, αντλούν πληροφορίες και διαμορφώνουν το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν. Η ανάγνωση λοιπόν αυξάνει τα επίπεδα εμπιστοσύνης στον εαυτό.
Ενθαρρύνει την Αναγνώριση και τη Διαχείριση Συναισθημάτων
Η ανάγνωση ιστοριών που περιέχουν ή δημιουργούν συναισθήματα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Τα μαθαίνει ότι τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πρέπει να εκφράζονται. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που αισθάνονται το ίδιο με αυτά και έτσι δεν αισθάνονται μόνα. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενισχύσουν αυτή τη διαδικασία θέτοντας ερωτήματα που αφορούν τη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών όσο αναφορά το πώς μπορεί να αισθάνεται ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας, ή πως αισθάνονται εκείνα απέναντι στους χαρακτήρες της ιστορίας.
Αναπτύσσει τη Φαντασία
Τα βιβλία είναι ευρέως γνωστό ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας του παιδιού εισάγοντας νέες ιδέες για τον κόσμο μέσα από φανταστικά μέρη και επινοημένους χαρακτήρες. Τα ενθαρρύνει να φανταστούν οτιδήποτε θέλουν, όποτε και όπου το θέλουν.

Καλλιεργεί Γνωστικές Δεξιότητες και Μάθηση
Οι ιστορίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την εισαγωγή νέων λέξεων στη γλώσσα. Η ανάγνωση ενισχύει τις γνωστικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία τους στο σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν για σχήματα, μεγέθη, χρώματα, αριθμούς, τοποθεσίες και ονόματα αντικειμένων χωρίς να πιεστούν να τα μάθουν, αλλά με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Επίσης, μπορούν να τα διδάξουν καθημερινά καθήκοντα προσωπικής υγιεινής, όπως το βούρτσισμα των δοντιών. Οι ιστορίες είναι χρήσιμα εργαλεία για την εκμάθηση ευγενικών τρόπων και περίπλοκων ιδεών, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η συμπόνια και η προσφορά βοήθειας. Τα παραμύθια είναι ικανά να εξηγήσουν στα παιδιά τραυματικά γεγονότα όπως διαζύγιο γονέων ή κάποια απώλεια, με ανώδυνο τρόπο.
«Όταν τα παιδιά είναι μικρά, είναι πιο σημαντικό να φανταστούν τους εαυτούς τους ως πειρατές και εξερευνητές σε ιστορίες από ό,τι να διαβάζουν απλά την κάθε λέξη». Mihaly Csikszentmihalyi

Χριστίνα – Ιωάννα Κόλμπου
Ψυχολόγος - Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Εκπαίδευση Πτυχίο: BSc (Hons) Psychological Science, Staffordshire University Μεταπτυχιακά: MA, Child Psychology for Education, Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία Παιδιών Εφαρμοσμένη σε Εκπαιδευτικά Πλαίσια, University of East...
Διαβάστε περισσότερα