Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Mέλος στο Project Parenting σήμερα!

Επεισόδιο 1

Τι είναι η Πολλαπλή Νοημοσύνη και ποια τα οφέλη της για τα παιδιά;

Τι είναι η Πολλαπλή Νοημοσύνη και ποια τα οφέλη της για τα παιδιά;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως γίνεται τόσο διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους να έχουν εκπαιδευτεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο; Υπάρχει τελικά ”τέλειο” εκπαιδευτικό σύστημα; Kι αν ναι, ποιο είναι;

Η θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης:

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης και τι ακριβώς είναι. Σύμφωνα με τον Χάουαρντ Γκάρντνερ, κάθε άτομο έχει το δικό του προφίλ νοημοσύνης, το οποίο εξαρτάται από το πώς συνδυάζονται και χρησιμοποιούνται όλες αυτές οι διαφορετικές νοημοσύνες σε διάφορα επίπεδα. Με άλλα λόγια, κάθε άτομο αναπτύσσεται με μεγαλύτερη ευκολία και είναι πιο ικανό σε ορισμένες νοητικές ικανότητες και λιγότερο ικανό σε άλλες.

«Κάθε άνθρωπος έχει έναν μοναδικό συνδυασμό νοημοσυνών και αυτό είναι μια θεμελιώδης εκπαιδευτική πρόκληση». Η νοημοσύνη δηλαδή δημιουργείται από βιολογικούς παράγοντες, αναπτύσσεται και εξελίσσεται όμως με τη συμβολή περιβαλλοντικών παραγόντων και ερεθισμάτων. Με όσα περισσότερα ερεθίσματα έρχεται σε επαφή ένα παιδί σε σχέση με μία νοημοσύνη, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να την αναπτύξει και να την εξελίξει.

Χάουαρντ Γκάρντνερ – Το προφίλ νοημοσύνης του παιδιού μου

Το 1983, ο Ψυχολόγος Χάουαρντ Γκάρντνερ εισήγαγε τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, οι άνθρωποι διαθέτουν διαφορετικούς τύπους νοημοσύνης που μεταξύ τους αλληλεπιδρούν και αλληλοενισχύονται. Σήμερα, οι ειδικοί αναγνωρίζουν την ύπαρξη εννιά διαφορετικών ή ανεξάρτητων τύπων νοημοσύνης. Έχοντας αυτό λοιπόν κατά νου, θα ήθελα να σας δώσω την ευκαιρία να ανακαλύψετε ή και να ενισχύσετε την πολλαπλή νοημοσύνη του παιδιού σας στο σπίτι.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να δίνουν πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα στα παιδιά. Να βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν όλες αυτές τις διαφορετικές νοημοσύνες από ένα πρώιμο ηλικιακό στάδιο. Αλλά πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό στο σπίτι; 

Η Έλενα Παπά, ιδιοκτήτρια και εκπαιδευτικός του The Key Creative School, μοιράζεται μαζί μας εκπαιδευτικές ανησυχίες, μας εξηγεί τι είναι η Πολλαπλή Νοημοσύνη, και μοιράζεται μαζί μας ιδέες για απασχόληση και εκπαίδευση των παιδιών σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Γίνε μέλος σήμερα
Έλενα Παπά

Έλενα Παπά

Εκπαιδευτικός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Παπά. Η Έλενα Παπά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο τη Κόρδοβα (University of Cordoba, Spain) κάνοντας έρευνα πάνω στα γνωστικά και εκπαιδευτικά οφέλη της Πολλαπλής Νοημοσύνης στα παιδιά. Από μικρή το όνειρό της ήταν μία πιο ισότιμη και ανοιχτή εκπαίδευση. Με όνειρο αυτήν την αλλαγή στην εκπαίδευση ,το 2016 δημιούργησε το The Key Creative School, το πρώτο Σχολείο Πολλαπλής Νοημοσύνης στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα
Μαρίνα Αρπλιά

Μαρίνα Αρπλιά

Δημιουργός του Project Parenting & Παιδαγωγός

Γεια σου! Είμαι η Μαρίνα Αρπλιά, η δημιουργός του Project Parenting 💛 Σπούδασα στο Παιδαγωγικό και παρακολούθησα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ευρώπη και την Αφρική,...

Διαβάστε περισσότερα
The Key Creative School

Σε συνεργασία με:

The Key Creative School

Καλωσορίζουμε με χαρά στην ομάδα μας τo The Key Creative School, το οποίο ιδρύθηκε το 2016 από την Έλενα Παπά. Βασικός στόχος τόσο του Νηπιαγωγείου όσο και του KΔΑΠ του The Key Creative School είναι να αποτελέσει έναν χώρο, όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους και βρίσκουν υποστηρικτές στην ανάπτυξή τους.

Διαβάστε περισσότερα