Πίνακας περιεχομένων

Η σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τη νοητική, σωματική και συναισθηματική ευεξία, με την αυταξία και την αυτοαποτελεσματικότητα, είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Σε αυτό το άρθρο θα συναντήσετε 5+1 ιδέες για παιχνίδια που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού και τη σχέση μας μαζί του! 

5+1 ιδέες για παιχνίδια που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Το παιδί μέσα από το παιχνίδι…

…πειραματίζεται, μαθαίνει, γελάει, ευχαριστιέται, νιώθει ότι είναι σημαντικό και άξιο παρατήρησης, εξασκεί δεξιότητες (σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές), δοκιμάζει τα όριά του, λύνει προβλήματα, αντιμετωπίζει ματαιώσεις, αναπτύσσει τη φαντασία του, επαναλαμβάνει, επικοινωνεί, σχετίζεται, εντάσσεται σε ομάδες και σε πλαίσια με κανόνες, συνεργάζεται, δημιουργεί, εκτονώνεται, συγκεντρώνεται, καθιστά οικείο το μακρινό και άγνωστο, ελέγχει, επεξεργάζεται καταστάσεις και συναισθήματα, συνδέεται, συναντιέται, επινοεί, αυτοσχεδιάζει, εκφράζεται, ακούει, βλέπει και παρατηρεί τον εαυτό του και τους άλλους, συνθέτει, βιώνει μοναδικές εμπειρίες, αναπτύσσεται! Η δημιουργική δραστηριότητα είναι ένας τρόπος να δίνουμε μορφή στο χάος! (A. Miller, 1995) 

Για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του παιδιού μας και να απολαύσουμε τα οφέλη του παιχνιδιού, η PlanToys μας φροντίζει προσφέροντάς μας 10% έκπτωση σε όλα τα προϊόντα στο e-shop της, χωρίς ημερομηνία λήξης!

5+1 ιδέες για παιχνίδια που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Παιχνίδια κατασκευών

Ενθαρρύνουν την αυτονομία, τη δοκιμή, τη δημιουργικότητα, την αίσθηση ελέγχου! Ενισχύουν την κριτική σκέψη, τη λεπτή κινητικότητα, το συντονισμό, την ευελιξία, την επαγωγική σκέψη, την παιγνιώδη μύηση με προμαθηματικές έννοιες. Κρίκοι, τουβλάκια, κύβοι, γεωμετρικά σχήματα. Η αυτοαποτελεσματικότητα σε πλήρη ανάπτυξη!

Παιχνίδια με κίνηση

Τα παιδιά μαθαίνουν να κινούνται και κινούνται για να μάθουν και να αναπτυχθούν! Μέσα από την κίνηση ενισχύεται η αυτοαντίληψη, η ανεξαρτησία, η δύναμη και συνολικά η αυτοεκτίμηση. Τα παιχνίδια τα σχετικά με κίνηση περιλαμβάνουν χορό, σωματική έκφραση και μουσικοκινητικές δραστηριότητες, αναρριχήσεις και κυλίσματα, καθώς επίσης και επαφή με κατασκευασμένα παιχνίδια που προάγουν την κίνηση, όπως καρότσια, αυτοκίνητα, αλογάκια κτλ. 

Μουσικές περιπλανήσεις

Η θετική επίδραση της μουσικής στην ψυχική υγεία, τη γλωσσική ανάπτυξη, την αγχόλυση, τη σωματική υγεία έχει μελετηθεί ενδελεχώς. Σήμερα ας παίξουμε με την παραγωγή ήχων και μουσικής από το ίδιο το παιδί. Με μουσικά όργανα κατάλληλα σχεδιασμένα για την ηλικία του, δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε μουσικούς διαλόγους, δίνοντας στο παιδί την πρωτοβουλία να σας οδηγήσει με το δικό του ρυθμό… αποκριθείτε πιστά με το δικό σας μουσικό όργανο ή με τα παλαμάκια σας ή και με το σώμα σας σε όποιο ηχητικό ερέθισμα σας προσφέρει και στη συνέχεια, αντιστρέψτε τους ρόλους! Τα παιδιά έτσι ενισχύουν το συντονισμό ματιού-χεριού, τις κινητικές τους δεξιότητες, την ικανότητα συγκέντρωσης και συναισθηματικής έκφρασης, την ακουστική οξύτητα. Παράλληλα, απολαμβάνουν την αυτοπεποίθηση του να σας καθοδηγούν και την εμπιστοσύνη του να σας ακολουθούν σε έναν μουσικό διάλογο…

Ώρα για φαγητό

Η κουζίνα, τα κουζινικά σκεύη, τα τρόφιμα και όλα τα συνοδευτικά. Η δημιουργία του φαγητού, το σερβίρισμα, η απόλαυση, το συμμάζεμα και τα άπειρα σενάρια που μπορούν να πλαισιώσουν αυτό το βασικό κορμό, παρέχουν άφθονες ευκαιρίες μάθησης, έκφρασης, επίλυσης προβλημάτων, καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων, φροντίδας, οργάνωσης, συνεργασίας, γλωσσικής ανάπτυξης και επικοινωνίας, ενίσχυσης της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Και λίγο ακόμη φαγητό

Μια άλλη βοηθητική και χρήσιμη αξιοποίηση όλων των παραπάνω κουζινικών σετ (τσαγιού, φαγητού, πρωινού, ζαχαροπλαστικής, εστιατορίου κτλ.) είναι η παράλληλη παιγνιώδης δημιουργία και εξερεύνηση των παιδιών ενόσω εμείς μαγειρεύουμε και δημιουργούμε στην κουζίνα! Ίσως ένα ντουλάπι της κουζίνας του σπιτιού να φιλοξενεί τα κουζινικά του παιδιού, την ποδιά και το σκουφί και να μαγειρεύουμε μαζί, παίζοντας μαζί. Μάθηση, συμπερίληψη, συνεργασία, ευαισθητοποίηση για διατροφικά θέματα, μετρήσεις και μαθηματικά, σύνδεση και συνδημιουργία!

Παιχνίδια ρόλων

Επαγγέλματα, ήρωες, πλάσματα υπαρκτά και μη, άνθρωποι και ζώα, νεράιδες και τέρατα, σενάρια πραγματικής και φανταστικής ζωής. Ένας χώρος εντατικής ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης ο οποίος διευρύνεται όσο τον εξερευνούμε…

Αυτά και πολλά ακόμα θα βρείτε στον υπέροχο κόσμο του ξύλινου παιχνιδιού της Plan Toys, αξιοποιώντας την έκπτωση 10% σε όλα τα προϊόντα στο e-shop της, χωρίς ημερομηνία λήξης!

Επίλογος

Για τα παιδιά, τα παιχνίδια (σύμβολα & υλικά) είναι οι λέξεις τους και το παιχνίδι (ως διεργασία) η συζήτησή τους! (Schaefer et al., 2002). Ας μαγειρέψουμε φέτος τα Χριστούγεννα τα πιο νόστιμα παιχνίδια, ας συνδεθούμε ουσιαστικά! Και ας θυμόμαστε: «δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή μεγαλώνουμε! Μεγαλώνουμε (γερνάμε) επειδή σταματάμε να παίζουμε»! G. B. Shaw

Λίγα λόγια για την εταιρεία: 

Η PlanToys είναι η πρώτη εταιρεία ξύλινου οικολογικού παιχνιδιού παγκοσμίως που κατασκεύασε παιχνίδια από βιώσιμο ξύλο καουτσουκόδεντρων, το 1981. Όλα τα προϊόντα της PlanToys κατασκευάζονται από γερασμένα καουτσουκόδεντρα που δεν παράγουν πλέον καουτσούκ.  Σε κάθε βήμα της παραγωγής χρησιμοποιούμε οικολογικά υλικά όπως το ανακυκλωμένο χαρτί και τα υφάσματα. 

Έχοντας στο νου το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη διασφαλίζουμε ότι τα υλικά μας είναι χωρίς χημικά και ασφαλή για τους εργάτες και τα παιδιά και να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην διαδικασία παραγωγής, όπως ενέργεια βιομάζας και ηλιακή ενέργεια. Χρησιμοποιούμε διαδικασίες χωρίς χημικά και ξήρανση στον κλίβανο, ώστε να εξαλείψουμε την περιεκτικότητα σε υγρασία του ξύλου, κάνοντας το έτσι ανθεκτικό σε διάφορες συνθήκες.   

Η PlanToys είναι η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιήσε E-zero κόλλα αντί για το παραδοσιακή τοξική ξυλόκολλα για να αποτρέψει την επαφή των παιδιών με τοξικά χημικά. Στα προϊόντα μας δεν χρησιμοποιούνται χημικές βαφές που περιέχουν μόλυβδο ή άλλα βαρέα μέταλλα. Αντί για το κλασικό χημικό μελάνι χρησιμοποιούμε βιοδιασπώμενο και φιλικό στο περιβάλλον μελάνι σόγιας για το έντυπο υλικό μας και μελάνι με βάση το νερό για τα παιχνίδια μας.  

H PlanToys στοχεύει στο να δημιουργήσει εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά και να τα ενθαρρύνει να απολαύσουν το βιωματικό παιχνίδι. Ονειρευόμαστε και θέλουμε τα παιδιά κάθε γενιάς να μεγαλώνουν με το πάθος να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τους φυσικούς πόρους για τις επόμενες γενιές.

Βίκυ Βάββα

Βίκυ Βάββα

Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος γονέων, Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων και ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Βάββα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα

Heurre, P. (2008). “Τόπο στο παιχνίδι”. Αθήνα: Μεταίχμιο. 

Huizinga J. (1989) Ο άνθρωπος και το παιχνίδι. Μετάφραση: Στ. Ροζάνης. Αθήνα: Γνώση. 

Jennings, S. (2017) Υγιείς δεσμοί και Νευρο-Δραματικό Παιχνίδι. Αθήνα: Παρισιάνου

Plummer, D. (2009) Παιχνίδια αυτοεκτίμησης για παιδιά, Αθήνα: Πατάκης

Schaefer, Ch. & DiGeronimo, T.F. (2016) Ages & Stages Στάδια Ανάπτυξης. Αθήνα: Μάρτης 

Siegel. D. & Payne – Bryson, T. (2018) Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του. Αθήνα: Πατάκης

 

Axline, V. (1993). Play therapy, 33rd ed, New York: Ballintine Books 

Brown, S. (2010) Play: How It Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul

Kestly, T.  (2014) The interpersonal neurobiology of play. New York, United States: WW Norton & Co

Meckley, A. (2002) Observing children’s play: Mindful methods. Paper presented to the International Toy Research Association, London, 12 August 2002.

Miller, A. (1995) Pictures of a childhood. London: Virago

Links:

https://www.verywellmind.com/surprising-psychological-benefits-of-music-4126866

https://www.psychiatry.org/news-room/apa-blogs/power-of-music-in-mental-well-being

https://neurosciencenews.com/pregnancy-music-speech-22997/

tyle=”font-weight: 400;”>https://averyandruth.com/blogs/mindful-bonus/9-unexpected-benefits-of-unstructured-kitchen-play

https://empoweredparents.co/symbolic-play/