Πίνακας περιεχομένων

Πώς μπορείς να βοηθήσεις την ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά

Δραστηριότητες για ανάπτυξη του λόγου στο σπίτι

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά μας όταν είμαστε σπίτι. Χρειαζόμαστε κάποιο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό ή ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις; Η αλήθεια είναι ότι τα μυστικά συστατικά είναι χρόνος και διάθεση. 

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά είναι μέσα από το παιχνίδι, ακόμα καλύτερα διασκεδάζοντας με το γονιό του. 

Έτσι στο άρθρο αυτό θα δούμε πώς με απλές, καθημερινές δραστηριότητες μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά.

Δραστηριότητες για ανάπτυξη του λόγου:

Προετοιμασία για το σχολείο

Φτιάχνουμε μαζί με το παιδί την τσάντα του για το σχολείο και ονοματίζουμε ή περιγράφουμε, ανάλογα με την ηλικία του, τα αντικείμενα που βάζουμε μέσα, ενισχύοντας ταυτόχρονα λεξιλόγιο και περιγραφική ικανότητα. Παρόμοια δραστηριότητα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φτιάχνοντας τη βαλίτσα μας για ένα ταξίδι ή ακόμα τακτοποιώντας τα πράγματα που αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ.

Μαγειρική

Ζητάμε από το παιδί μας να γίνει βοηθός στην κουζίνα, φτιάχνοντας μαζί μας μια συνταγή.  Σε αυτή τη δραστηριότητα μπορεί το παιδί να σας δίνει εντολές για τα υλικά που θα βάλετε, να ονοματίσετε τα υλικά και τα χρώματά τους, ακόμα και τα σκεύη που θα χρειαστείτε. Ένα παιδί που δεν μιλάει ακόμα μπορεί να ακολουθεί τις δικές μας εντολές, ενισχύοντας έτσι την κατανόηση και το παθητικό του λεξιλόγιο.

Δραστηριότητες για ανάπτυξη του λόγου στο σπίτι

Παραμύθια

Τα παραμύθια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του παιδιού. Στις πιο μικρές ηλικίες ξεφυλλίζουμε τις εικόνες και κάνουμε απλές ερωτήσεις (Ποιος; Πού; Τι 😉, δίνοντας στο παιδί χρόνο να απαντήσει ή και να μας δείξει αν δεν μιλάει ακόμα. Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να περιγράψουμε τις εικόνες, να φτιάξουμε μαζί ένα δικό μας τρελό παραμύθι ή να το διαβάσουμε και στο τέλος το παιδί να μας αφηγηθεί ξανά όλη την ιστορία, όπως τη θυμάται.

Τραγούδι

Τα τραγούδια έχουν επαναλαμβανόμενο ήχο και λεξιλόγιο, έτσι όταν τα λέμε πολλές φορές τα παιδιά μπορούν να μιμηθούν και να επαναλάβουν τις λέξεις. Μπορούμε ακόμα να κάνουμε παύσεις στο τραγούδισμα μας ‘’ζητώντας’’ από το παιδί να θυμηθεί τη λέξη που ακολουθεί. Με τα παιδιά που δεν έχουν λόγο ακόμα, είναι πολύ βοηθητικό να εντάξουμε χειρονομίες καθώς τραγουδάμε ή να εκτελούμε τις εντολές του τραγουδιού. ( πχ.  χαρωπά τα δυο μου χέρια…, αχ κουνελάκι… κ.λπ.)

Δραστηριότητες για ανάπτυξη του λόγου στο σπίτι

Τα αποτελέσματα είναι πάντα καλύτερα αν εντάξουμε μια ρουτίνα με δραστηριότητες σαν αυτές μέσα στη μέρα ή την εβδομάδα, ανάλογα με το χρόνο που έχουμε.

Φραγκουδάκη Φένια

Φραγκουδάκη Φένια

Λογοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η Φραγκουδάκη Φένια είναι Λογοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με στόχο τη χαρά στη μάθηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας στα παιδία μας αλλά και στον ίδιο μας το εαυτό. Σκοπός δεν είναι να είμαστε’’ τέλειοι’’ ή να έχουμε ‘’τέλεια’’ παιδιά, αλλά να είμαστε η καλύτερη εκδοχή μας!

Διαβάστε περισσότερα