Πίνακας περιεχομένων

Η σημασία της αφήγησης παραμυθιών σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, όπου τα παιδιά μας μεγαλώνουν και αναπτύσσονται περιβαλλόμενα από τεχνολογία και οθόνες, ο ρόλος των γονιών είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Ενώ οι πληροφορίες και οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι πλέον προσβάσιμες με ένα κλικ, καλό είναι να μην ξεχνάμε τη σημασία του παραδοσιακού αφηγηματικού πλούτου που αποτελούν τα παραμύθια.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε όμορφες μνήμες από τους γονείς μας ή τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, που με χαρά μας έλεγαν ιστορίες και εμείς με τη φαντασία μας  ταξιδεύαμε και κυνηγούσαμε δράκους και μάγισσες, ερωτευόμασταν πριγκιπόπουλα, νεράιδες, υπερπηδούσαμε εμπόδια με μαγικές μπότες! 

Τι είναι όμως τα παραμύθια;

Τα παραμύθια είναι μια αρχαία μορφή λογοτεχνίας που μεταφέρει μια σειρά από μηνύματα και αξίες σε παιδιά και ενήλικες. Από την αρχαιότητα, οι παραμυθάδες και οι συγγραφείς χρησιμοποιούσαν τα παραμύθια για να μεταδώσουν κοινωνικές και ηθικές αξίες σε ένα ευαίσθητο ακροατήριο. 

Η σημασία της αφήγησης παραμυθιών

Μέσα από τις ιστορίες, τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν σταδιακά δεξιότητες όπως:

Ενίσχυση της Γλωσσικής Δεξιότητας

Τα παραμύθια προάγουν τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης παραμυθιών, τα παιδιά εξοικειώνονται με νέες λέξεις, φράσεις και δομές προτάσεων, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να επικοινωνούν και να εκφράζονται με σαφήνεια.

Κοινωνική Επίγνωση

Πολλά παραμύθια περιλαμβάνουν μηνύματα για την αξία της φιλίας, της συνεργασίας και της καλής συμπεριφοράς. Μέσα από τις ιστορίες αυτές, τα παιδιά μπορούν να μάθουν σημαντικά μαθήματα για το πώς να αντιμετωπίζουν τους άλλους και τις σχέσεις τους.

Ανάπτυξη της Φαντασίας

Τα παραμύθια δημιουργούν ένα μαγικό κόσμο, όπου τα παιδιά μπορούν να ονειρεύονται και να εξερευνούν με τη φαντασία τους. Αυτή η δημιουργική διαδικασία ενθαρρύνει την ανακάλυψη του εσωτερικού τους κόσμου και τη δημιουργία δικών τους ιστοριών και ιδεών.

Ανάπτυξη ενσυναίσθησης

Τα παραμύθια μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την κοινωνική τους ενσυναίσθηση και να κατανοήσουν τη σημασία αξιών όπως η εντιμότητα, η συμπόνια, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, το μοίρασμα, η αγάπη, η φιλία, ο έρωτας, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Οι ήρωες των παραμυθιών συνήθως αντιμετωπίζουν προκλήσεις και εμπόδια και πρέπει να βρουν τρόπους να τα ξεπεράσουν. Τα παιδιά ταυτίζονται με τον ήρωα και αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να αντιμετωπίζουν τα πιθανά προβλήματά τους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να επιλύουν τις διαφορές τους με τους άλλους με πιο εποικοδομητικό τρόπο.

Ενίσχυση μνήμης

Τα παραμύθια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τη μνήμη τους. Ακούγοντας μια ιστορία, τα παιδιά πρέπει να κρατήσουν πολλές λεπτομέρειες στο μυαλό τους, όπως τα ονόματα των χαρακτήρων και τις στιγμές και τις περιγραφές. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη τους και να τα βοηθήσει να εστιάζουν και να προσέχουν στις λεπτομέρειες.

Είναι σημαντικό για τους γονείς, τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά και να ενθαρρύνουν την αγάπη τους για την αφήγηση ιστοριών. 

Μπορείτε να ξεκινήσετε να διαβάζετε στα παιδιά σας τους μύθους του Αισώπου, όπου μέσα από μια σειρά από υπέροχες ιστορίες, κυρίως με ζώα ως χαρακτήρες, μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα και να περάσουν  αξίες και στάσεις ζωής. Αυτοί οι μύθοι έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την εκπαίδευση και τη διασκέδαση των παιδιών και έχουν αρκετά οφέλη για την ανάπτυξή τους.

Η σημασία της αφήγησης παραμυθιών

Σε τι βοηθούν οι μύθοι του Αισώπου τα παιδιά;

  • Να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να διευρύνουν την κατανόησή τους για τον κόσμο. Καθώς αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά των ζώων και των ιστοριών τους, τα παιδιά μπορούν να φανταστούν διαφορετικά σενάρια και να κατανοήσουν διαφορετικές προοπτικές.
  • Να αναπτύξουν τη γλωσσική τους ικανότητα. Καθώς διαβάζουν ή ακούν τους μύθους αυτούς, τα παιδιά μαθαίνουν νέες λέξεις και φράσεις και βελτιώνουν την ικανότητά τους να εκφράζονται με λεπτομέρεια και πειθαρχία.
  • Να αναπτύξουν την κοινωνική τους επίγνωση και τις δεξιότητες τους στην αντιμετώπιση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων. Οι μύθοι αυτοί διδάσκουν σημαντικά μαθήματα για την επικοινωνία, την ενσυναίσθηση, τη διαφορετικότητα και την συνεργασία μεταξύ ανθρώπων, καθιστώντας τα παιδιά πιο ευαισθητοποιημένα σε αυτά τα θέματα.
  • Να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τη δεξιότητα της κριτικής σκέψης. Καθώς αναλύουν και συζητούν τις ιστορίες, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητά τους να αξιολογούν τις πληροφορίες που δέχονται και έτσι μπορούν να γίνουν πιο σκεπτόμενα άτομα.

Με την αφήγηση παραμυθιών δημιουργείται ένα ιδιαίτερο δέσιμο του παιδιού με το γονέα-φροντιστή και το παιδί νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. 

Η σημασία της αφήγησης παραμυθιών

Συμβουλές αφήγησης παραμυθιών

Προσπαθήστε όταν διαβάζετε ένα παραμύθι να δώσετε θεατρικότητα και παραστατικότητα με τη χροιά και τον τόνο της φωνής σας, αλλά και με τις κινήσεις του σώματός σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστορία με αφορμή κάποιο γεγονός και να αφήσετε και το παιδί να κάνει το ίδιο.

Αφού διαβάσετε το παραμύθι μπορείτε να κάνετε δραματοποίησή του εμπλέκοντας το παιδί και άλλα μέλη της οικογένειας στη δράση, χρησιμοποιώντας κούκλες, μαριονέτες, αξεσουάρ, μουσική και ό,τι άλλο τελετουργικό φανταστείτε.

Ό,τι και να κάνετε είμαι σίγουρη πως θα το κάνετε με τον καλύτερο τρόπο και το παιδί σας θα νιώσει απέραντη αγάπη για εσάς, αλλά και για τον ήρωα ή την ηρωίδα που ξεχώρισε.

ΥΓ: Η πρώτη μου αγάπη ήταν ο Κοντορεβιθούλης! Εσένα;

Αρετή Μαλλά

Αρετή Μαλλά

Empowerment Life Coach - Parenting Life coach

Η Αρετή Μαλλά συνεργάζεται με γονείς και τους υποστηρίζει να αναπτύσσουν οπτικές που τους επιτρέπουν να αισθάνονται ενδυναμωμένοι και καλύτερα συνδεδεμένοι με τον εαυτό τους και το παιδί τους. Μέσα από κατάλληλα εργαλεία και στρατηγικές μπορούν να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα, βιώσιμα και διαχειρίσιμα, έχοντας ένα σχέδιο, ένα χάρτη που θα λειτουργεί και θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις προκλήσεις. Επίσης υποστηρίζει γυναίκες να γίνουν επιτυχημένες ηγέτιδες του εαυτού τους, της οικογένειάς τους, της εργασίας τους.

Διαβάστε περισσότερα

  • Αναγνωστόπουλος, Β.Δ. (1997). Τέχνη και τεχνική του παραμυθιού. Αθήνα: Καστανιώτης.
  • Bettelheim, B. (1995). Η γοητεία των παραμυθιών. Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση. (μετάφρ. Ε. Αστερίου). Αθήνα: Γλάρος.
  • Τσιτσλσπέργκερ, Χ. (1999). Τα παιδιά παίζουν παραμύθια (μετάφρ. Δ. Παπαδοπούλου). Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.
  •  Σαρίκας Ζήσης, (1993) Αίσωπος μύθοι. Αθήνα: Εξάντας.