Πόσες φορές, δεν έχετε, άραγε, ακούσει το “Μπαμπά/Μαμά έλα να παίξουμε…” Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με τους γονείς. Το έχουν ανάγκη για τη θετική τους ψυχολογία, για να επιβεβαιώσουν την ασυνείδητη και βουβή σκέψη ότι η μαμά και ο μπαμπάς  “είναι εδώ και περνούν καλά μαζί μου, με αγαπούν”. Τα παιδιά δεν ζητούν να τους πείτε ότι τα αγαπάτε. Ζητούν να παίξετε παρέα! Απαντήστε τους στην γλώσσα τους! Για αυτό υπάρχουν και παιχνίδια για όλη την οικογένεια.

Ευκαιρία για παιχνίδια για όλη την οικογένεια!

Οι ημέρες των Χριστουγέννων αποτελούν μια υπέροχη αφορμή η πολυάσχολη, σημερινή οικογένεια να μαζευτεί και τα μέλη της να περάσουν χρόνο μαζί. Για εσάς που αναζητάτε αυτόν τον πολύτιμο, κοινό χρόνο με το παιδί σας είναι η κατάλληλη ευκαιρία:

Γιατί να επιλέξετε παιχνίδια για όλη την οικογένεια που εμπλέκουν όλα τα μέλη;

Τα οικογενειακά παιχνίδια δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις που τα παιδιά θα τις θυμούνται όταν μεγαλώσουν. Ο χρόνος που θα αφιερώσετε στο παιδί σας και οι ευτυχισμένες αναμνήσεις που θα χτίσουν, θα είναι και το μεγαλύτερο, το πιο πολύτιμο δώρο που θα του έχετε κάνει. 

Ξεκινήστε με τα παιχνίδια που σας προτείνω, προσαρμόζοντάς τα στα δικά σας οικογενειακά δεδομένα και ανάγκες ή εμπνευστείτε τα δικά σας! 

1. Ώρα για Επιτραπέζια

Τα Επιτραπέζια παιχνίδια είναι μια υπέροχη ευκαιρία να εξασκηθούν τα παιδιά στο να ακολουθούν οδηγίες, να τηρούν κανόνες, να  συνεργάζονται για την νίκη, να αποδέχονται την ήττα, να διευρύνουν τις γνώσεις τους. 

Είναι μια ευκαιρία να παίξουν εναντίον των γονιών ή να γίνουν ομάδα με τους γονείς.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα παιδιά απολαμβάνουν τη διαδικασία, χτίζουν νέους κώδικες επικοινωνίας με τους γονείς, νιώθουν πιο οικεία μαζί τους και το διασκεδάζουν! Αφήστε το παιδί να σας “κοροϊδέψει” που χάσατε και αφήστε για λίγο στην άκρη τα μαθήματα “καλής συμπεριφοράς”. Ακόμα και τα πειράγματα, είναι μέρος του παιχνιδιού και ένας τρόπος το παιδί να έρθει και να σας νιώσει πιο κοντά. 

Κατεβάστε από το ράφι όλα τα επιτραπέζια παιχνίδια που καιρό έχετε να παίξετε και ξεκινήστε έναν ατελείωτο Μαραθώνιο Παιχνιδιού. 

2. Οικογενειακό Κυνήγι Θησαυρού

Σε μια σακούλα, τον “σάκο του Αϊ- Βασίλη” βάζουμε 4-5 αντικείμενα. Ένα μέλος της Οικογένειας ορίζεται ως “σκανταλιάρικο ξωτικό”. Οι υπόλοιποι, βγαίνουν από το δωμάτιο και το ξωτικό κρύβει τα αντικείμενα από τον σάκο. Μόλις τελειώσει, οι υπόλοιποι ψάχνουν να τα βρουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Όποιος βρίσκει ένα αντικείμενο παίρνει έναν πόντο. 

Στο τέλος, όλοι οι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη κερδίζουν μια κούπα ζεστή σοκολάτα και ο αρχιβοηθός, που μάζεψε τους περισσότερους πόντους, απαλλάσσεται από το πλύσιμο των φλιτζανιών!

4+1 Παιχνίδια για όλη την οικογένεια για τα Χριστούγεννα

3. Οικογενειακή Τρελοφωτογραφία

Τα παιδιά απολαμβάνουν όσο τίποτα να βλέπουν τους γονείς τους να μεταμφιέζονται. Λίγα μόνο αξεσουάρ ή μια κάλτσα στο αυτί, αρκούν για να σβήσουν την εικόνα του “αυστηρού και βαρετού” γονέα. Βάλτε σε μια τσάντα διάφορα αξεσουάρ για μεταμφίεση ή παλιά ρούχα, σκούφους, μαντήλια, γυαλιά, κλπ, αν δεν έχετε εύκαιρα κοστούμια και αξεσουάρ. Φροντίστε να αντιστοιχούν 2-3 κομμάτια για κάθε μέλος της οικογένειας. Ένας, ένας με τη σειρά, βγάζει με κλειστά μάτια από τον σάκο ένα αξεσουάρ για να το φορέσει. Όταν ο σάκος αδειάσει, φοράνε όλοι τα αξεσουάρ τους και στήνονται για οικογενειακή φωτογραφία! 

4. Ο σκούφος του Αϊ-Βασίλη

Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστείτε ένα σκούφο του Αϊ-Βασίλη ή ένα οποιοδήποτε σκουφί που θα το ονομάσετε αγιοβασιλιάτικο! Ένα μέλος της οικογένειας φοράει τον σκούφο του Αϊ-Βασίλη. Η μουσική ξεκινάει και όλοι χορεύουν. Όταν η μουσική σταματήσει, ο Άγιος Βασίλης δίνει μια εντολή ομαδική (π.χ. να χοροπηδήσουν όλοι 10 φορές, να κάνουν όλοι μια κωλοτούμπα, να ενώσουν όλοι τα πόδια τους, να ακουμπήσει ο ένας τη μύτη του άλλου) και αφού όλοι την εκτελέσουν, η μουσική ξεκινάει ξανά. 

Όταν σταματήσει δεύτερη φορά η μουσική, ο Άγιος Βασίλης ορίζει τι χριστουγεννιάτικα αγάλματα θα γίνουν όλοι (π.χ. ελάφια, ξωτικά, νεράιδες, χιονονιφάδες). Διαλέγει το άγαλμα που του αρέσει περισσότερο και του δίνει τον σκούφο! Αν κάποιος εκλεγεί δεύτερα φορά Άγιος Βασίλης, πριν γίνουν όλοι, παραχωρεί τη θέση του σε άλλο μέλος που δεν έχει φορέσει ακόμα τον σκούφο. 

5. Παντομίμα

Βρείτε εικόνες από ζώα, ανθρώπους με κάποια ιδιότητα, ήρωες παραμυθιών και όποια άλλη κατηγορία σας έρχεται στο μυαλό. Βεβαιωθείτε ότι όλοι γνωρίζουν τι απεικονίζεται σε κάθε φωτογραφία. Βάλτε τις σε ένα κουτί. Ένα μέλος διαλέγει μια εικόνα και προσπαθεί με παντομίμα, δηλαδή με κίνηση σώματος, χωρίς φωνή, να αναπαραστήσει αυτό που δείχνει η φωτογραφία. Οι άλλοι προσπαθούν να μαντέψουν τι είναι. Όποιος το μαντέψει πρώτος διαλέγει τον επόμενο που θα κάνει παντομίμα. 

Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγος, Ψυχολόγος

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα

Aldort N. (2010). Αναθρέφοντας τα παιδιά μας αναθρέφουμε τον εαυτό μας. Αλκυών: Αθήνα