Μια απλή συνταγή που φέρνει πάντα επιτυχία στη σχέση μας με το παιδί και στην οικογενειακή Σύνδεση, στη σύνδεση γονέα παιδιού δηλαδή, είναι το παιχνίδι! 

Γιατί να γίνουμε playful;

Υπάρχουν, λοιπόν, 4 τρόποι όπου μπορούμε να διασκεδάσουμε, να γίνουμε playful και να συνδεθούμε με το παιδί μας. Ακολουθώντας αυτά τα 4 tips θα ανοίξουμε μια μεγάλη γέφυρα επικοινωνίας, όπου το παιδί μας θα βρίσκει σε εμάς ένα ασφαλές καταφύγιο έκφρασης συναισθημάτων.

Για τη σύνδεση γονέα παιδιού χρειάζεται λοιπόν να έχουμε:

1. Ενσυναίσθηση

Χρειάζεται στο παιχνίδι να σκεφτόμαστε πώς μπορεί να νιώθει το παιδί μας και να μπορούμε να  επεξεργαζόμαστε και να διαχειριζόμαστε κατάλληλα τα δικά μας συναισθήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του Παιχνιδιού. Προσπαθώ να “μπω στα παπούτσια του” και να καταλάβω πώς μπορεί να νιώθει!

2. Γέλιο

Χρειάζεται πολλές φορές να ενθαρρύνουμε για πλάκες, να λέμε ανέκδοτα και διάφορα αστεία. Τα παιδιά το απολαμβάνουν και ειδικά όταν επαναλαμβάνουμε δικά τους αστεία. Μπορούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες “επίτηδες” για να γελάσουμε με τη καρδιά μας και να εκτονωθούν τα μεγάλα συναισθήματα και η ένταση.

sindesi gonea paidiou

3. Παιχνίδι μεταξύ γονέα-παιδιού

Όταν παίζουμε με το παιδί μας, δεν προσπαθούμε να διαπαιδαγωγήσουμε (επιλέγουμε να γίνεται άλλη ώρα η διαπαιδαγώγηση). Είναι σημαντικό εκείνη την ώρα του παιχνιδιού να γεμίζουμε τη συναισθηματική του κούπα και να μειώνουμε τα μεγάλα συναισθήματα που ίσως νιώθει.

4. Όρια

Τα παιδιά χρειάζονται όρια για να νιώσουνε ασφαλή. Χρειάζεται να φροντίσουμε το περιβάλλον να είναι ασφαλές και να διαβεβαιώσουμε λεκτικά πως εμείς είμαστε δίπλα τους, ώστε να μην πάθουν κακό/χτυπήσουν. Θέτουμε τα όρια, επιτρέπουμε όλα τα συναισθήματα και περιορίζουμε την ομιλία. Παραμένουμε υπομονετικοί και όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Θα το διαχειριστούμε! Κρατάμε το όριο!

sindesi gonea paidiou

Tο παιχνίδι αποτελεί εκτός από μέσο σύνδεσης αλλά και θεραπευτικό εργαλείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε… πως εκεί που τα λόγια πολλές φορές είναι δύσκολα, το παιχνίδι θα δώσει λύση! Και το παιδί ξέρει ακριβώς τι θέλει να παίξει!

Stay Playful.

Δήμητρα Σαββιδάκη

Δήμητρα Σαββιδάκη

Ψυχολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Δήμητρα Σαββιδάκη, Ψυχολόγο και εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια. Έχει ιδρύσει τον Παιχνιδοχώρο και το όνειρό της είναι να εμπνεύσει τους γονείς να γνωρίσουν το Playful Parenting και το παιχνίδι. Πιστεύει πως η δύναμη και τα οφέλη του παιχνιδιού μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό καταφύγιο ασφάλειας. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting

Διαβάστε περισσότερα
Παιχνιδοχώρος

Σε συνεργασία με:

Παιχνιδοχώρος

Ποιοι είμαστε Ο Παιχνιδοχώρος σαν ιδέα υπήρχε από το 2016, υλοποιήθηκε και ξεκίνησε το ταξίδι του το 2020. Πρόκειται για έναν χώρο αναζήτησης και συζήτησης,...

Διαβάστε περισσότερα