Θηλάζεις ακόμα το μωρό ή το νηπιάκι σου και σκέφτεσαι μια νέα εγκυμοσύνη; Είσαι ήδη έγκυος, αλλά το μεγαλύτερο παιδί σου θηλάζει ακόμα και δεν φαίνεται καθόλου έτοιμο να αποθηλάσει; Νιώθεις να σε αγχώνει η πίεση της απόφασης για αποθηλασμό, για νέα εγκυμοσύνη ή το πώς θα καταφέρεις να θηλάσεις παράλληλα δύο παιδιά; Και, εντάξει, εσύ μπορεί να το σκέφτεσαι, όμως γίνεται;

Τι είναι το Tandem Nursing;

Tandem Nursing είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για τον παράλληλο θηλασμό δύο παιδιών διαφορετικής ηλικίας (όχι δίδυμα).

Μπορώ να μείνω έγκυος όσο θηλάζω;

Ο θηλασμός προστατεύει υπό προϋποθέσεις από νέα εγκυμοσύνη.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  1. Ο θηλασμός να είναι αποκλειστικός, χωρίς τη χορήγηση άλλων υγρών ή στερεών τροφών.
  2. Το μωρό να είναι κάτω των 6 μηνών.
  3. Να μην περνάνε περισσότερες από 6 ώρες χωρίς θηλασμό.

Στις περισσότερες γυναίκες που θηλάζουν, η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό επιστρέφει γύρω στους 14-15 μήνες κατά μέσο όρο, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό (7%), η έμμηνος ρύση επιστρέφει πριν τους 6 μήνες και σε εξίσου μικρό ποσοστό (8%) επιστρέφει μετά το 2ο έτος του παιδιού τους που θηλάζει.

Με την επιστροφή της περιόδου, η γυναίκα είναι και πάλι γόνιμη, μάλιστα, όταν η περίοδος επανέλθει μετά τον 6ο μήνα, η πρώτη ωορρηξία μπορεί να συμβεί πριν την πρώτη περίοδο, και η γυναίκα να μείνει έγκυος χωρίς να προηγηθεί έμμηνος ρύση.

Έτσι, ο θηλασμός, μπορεί να αποτρέψει μια νέα εγκυμοσύνη κατά τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, όταν ακόμα οι θηλασμοί είναι πολύ συχνοί και το μωρό θηλάζει αποκλειστικά, όμως δεν εμποδίζει να συμβεί μια νέα εγκυμοσύνη όταν παύουν να ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις. Οι περιπτώσεις που μια νέα εγκυμοσύνη έρχεται ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί η εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως δεν είναι σπάνια, ανάμεσα στις μαμάδες που θηλάζουν.

Τι συμβαίνει με το γάλα και τον θηλασμό στην εγκυμοσύνη;

Ενώ το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό η παραγωγή της μαμάς εξαρτάται από τις ορμόνες, όσο απομακρυνόμαστε από τον τοκετό και μετά την εδραίωση του θηλασμού (στις 40 ημέρες περίπου), η παραγωγή εξαρτάται από το πόσο συχνά και πόσο αποτελεσματικά απομακρύνεται το γάλα από τον μαστό. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει παραγωγή γάλακτος ακόμα και σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Όμως κατά το 2ο τρίμηνο, η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος μειώνεται και σε κάποιες περιπτώσεις, σταματάει τελείως. Κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, ξεκινάει να παράγεται και πάλι πρωτόγαλα.

Το γάλα μου θα καλύπτει τις ανάγκες του μωρού μου αν θηλάζω στην εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, το γάλα είναι απαραίτητο έως και το 2ο έτος της ζωής του παιδιού. Σε περίπτωση μεγάλης μείωσης της παραγωγής της μητέρας λόγω της νέας εγκυμοσύνης, εφόσον το νήπιο που θηλάζει είναι κάτω των 2 ετών, θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του παιδιού σε γάλα. Για βρέφη κάτω του ενός έτους, είναι κατάλληλο μόνο το εξανθρωποποιημένο γάλα. Νήπια όμως μεγαλύτερα του 1 έτους, μπορούν να καταναλώσουν και φρέσκο γάλα.

Πολλά βρέφη και νήπια χάνουν το ενδιαφέρον τους για τον θηλασμό καθώς μειώνεται η παραγωγή της μαμάς κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Γύρω στον 8ο μήνα που έχουμε παραγωγή πρωτογάλακτος, πολλά από αυτά τα βρέφη και νήπια επανέρχονται στο στήθος και θηλάζουν και πάλι, ενώ κάποια από αυτά, επανέρχονται μετά τον τοκετό, καθώς βλέπουν το νεογέννητο να θηλάζει, οπότε ζητούν να θηλάσουν και πάλι.

Μήπως είναι πολύ δύσκολο το Tandem Nursing;

Είναι φυσιολογικό για μία μαμά που επιλέγει να συνεχίσει τον θηλασμό στην εγκυμοσύνη και να θηλάσει στη συνέχεια και τα δύο παιδιά της παράλληλα, να ανησυχεί αν θα φτάνει το γάλα της να καλύψει τις ανάγκες και των δύο παιδιών, αν το μωρό θα πάρει το πρωτόγαλα και για θέματα διαχείρισης του θηλασμού (από ποιο στήθος κάθε παιδί κλπ).

Αυτές οι δυσκολίες πολύ γρήγορα λύνονται και η τριάδα βρίσκει τον τρόπο.

Δεν είναι πάντα όλα εύκολα όμως. Πολλές φορές η μαμά μπορεί να έχει ενόχληση, δυσφορία ή ακόμα και πόνο κατά τον θηλασμό στην εγκυμοσύνη, που όμως συνήθως φεύγει μετά τον τοκετό ή να δυσφορεί όταν θηλάζει και τα δύο παιδιά ταυτόχρονα ή το μεγαλύτερο παιδί. Συχνά, το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, το μεγαλύτερο παιδί ζητά να θηλάσει πολύ συχνά, κάτι που δυσκολεύει τη μαμά που χρειάζεται να φροντίσει και το νεογέννητο.

Όμως με κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια, οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και θα μείνουν μόνο τα οφέλη του παράλληλου θηλασμού.

Τι προσφέρει το Tandem nursing;

  1. Εξασφαλίζει καλή παραγωγή, αρκετή για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες και για τα δύο παιδιά.
  2. Συμβάλλει στην καλή ψυχολογική κατάσταση της μητέρας, καθώς αισθάνεται σιγουριά ότι μπορεί να καλύψει τόσο τις διατροφικές, όσο και τις ψυχικές, συναισθηματικές, αναπτυξιακές ανάγκες και των δύο παιδιών της.
  3. Βοηθά στη διαχείριση συναισθημάτων ζήλειας και στην ανάπτυξη ισχυρού συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στα αδέλφια.
  4. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το μεγαλύτερο παιδί, καθώς εξακολουθεί να λαμβάνει το καταλληλότερο γάλα για τον οργανισμό του και εξασφαλίζει γερές βάσεις για τη σωματική, πνευματική, ψυχική, κοινωνική του υγεία και ευημερία.
  5. Η στενή επαφή μεταξύ των τριών, μαζί με τις ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη, που προάγουν την αγάπη, το δέσιμο, την ασφάλεια και τη χαλάρωση, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ισχυρών συναισθηματικών δεσμών ανάμεσά τους.

Ο θηλασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εφικτός. Το σώμα σου είναι απόλυτα ικανό να το πραγματοποιήσει. Η νέα εγκυμοσύνη προστατεύεται από πρόωρες συσπάσεις της μήτρας, καθώς οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα, είναι ανενεργοί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, σε μία εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, η συνέχιση του θηλασμού του μεγαλύτερου παιδιού σου είναι μία επιλογή που μπορείς να κάνεις αν αυτό επιθυμείς.

Αν πάλι ο θηλασμός στην εγκυμοσύνη και στη συνέχεια ο παράλληλος θηλασμός, δεν είναι κάτι που σου ταιριάζει, μπορείς να ακολουθήσεις έναν ήπιο και με σεβασμό προς το παιδί αποθηλασμό. Ακόμα, μια μείωση της συχνότητας και της διάρκειας των θηλασμών, μπορεί να είναι για εσένα η καλύτερη απόφαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου.

Ζήτα βοήθεια, ενημέρωση και υποστήριξη και απόλαυσε αυτή τη νέα φάση της ζωής σου!

Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Εκπαίδευση Πτυχίο: Μαιευτική, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας Τ.Ε.Ι. Αθηνών, 1995 Εκπαιδεύσεις & Πιστοποιήσεις: Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στη Σχολική Ψυχολογία, E-Learning Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΕΚΠΑ, 2012 Απόκτηση Τίτλου Διεθνώς...

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Γυναίκα – θηλασμός – γονεϊκοτητα – χορός – pilates Ποιοι είμαστε Ο Κύκλος είναι ένα κέντρο που κάθε γυναίκα βρίσκει υποστήριξη σε κάθε έκφανση της...

Διαβάστε περισσότερα