Για εμάς της μαμάδες έχουν γραφτεί πολλά κείμενα, αλλά πολλές φορές οι αφανείς ήρωές μας είναι οι σύντροφοί μας. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο θα ήθελα να μπει ένα λιθαράκι μεγάλης ευγνωμοσύνης για τους λατρεμένους και επίσης πολύ κουρασμένους μπαμπάδες! Στην αρχή ήμασταν οι δυο μας, παίρναμε τα σακίδιά μας και γυρνούσαμε από παραλίες μέχρι συναυλίες, χωρίς πολλές έννοιες και υποχρεώσεις. Και κάπου εκεί ήρθε το πρώτο μας μωρό. Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι πλέον διαφορετικοί και με πολλές απαιτήσεις. Υπάρχουν μέρες που τα επίπεδα γκρίνιας είναι αυξημένα και τα κατηγορώ πολλά και άδικα, έτσι οφείλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για πολλούς λόγους.

Στις εγκυμοσύνες και στις γέννες

Μίλαγες με τις ώρες στην κοιλιά μου για να ακούει και να μάθει το μωρό μας την φωνή του μπαμπά του.

Όταν προέκυψαν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, μου κράταγες το χέρι και μου έλεγες το μωράκι μας θα είναι μια χαρά και μου έδινες δύναμη με την αισιοδοξία σου και ας έκλαιγα μετά από φόβο και άγχος. Στη γέννα ήσουν εκεί, δίπλα μου και συμμετείχες μαζί μου στις ωδίνες και δάκρυζες από ευτυχία μόλις είδες το μωρό μας και το πήρες αγκαλιά με τρόμο, γιατί δεν ήξερες πως να το κρατήσεις.

σούπερ ήρωας μπαμπάς μπαμπάς και γιος

Με την κόρη μας

Το πρώτο μας παιδάκι, να σε βλέπω με πόση χαρά ήθελες να συμμετέχεις σε όλα, να την κάνεις μπάνιο, να την πάρεις βόλτα με το μάρσιπο και ας σου πήρε δύο ώρες να παλεύεις να τον φορέσεις σωστά.

Έβαζες στο πικάπ τραγούδια και χορεύατε αγκαλιά για να την νανουρίσεις ή και να της μάθεις, όπως έλεγες, τη σωστή μουσική που πρέπει να ακούει όταν θα μεγαλώσει. Nα ψάχνεις να βρεις συνταγές για να τις φτιάχνεις να τρώει υγιεινά και να καμαρώνεις και να δακρύζεις στο ποιηματάκι της και ας ήταν τρεις λέξεις. Αμέτρητες βόλτες στην εξοχή να μαζεύετε αγριολούλουδα και να φτιάχνετε μπουκέτα και στεφανάκια για τη μαμά. Να προσπαθείς να της μάθεις να κάνει διάφορα πράγματα μόνη της, να της δείξεις πώς να κάνει ποδήλατο χωρίς τις βοηθητικές ρόδες και να της λες πως αν πέσει και χτυπήσει, δεν έγινε και τίποτα, σήκω και ξαναπροσπάθησε. Και αμέτρητα άλλα καθημερινά παραδείγματα.

σούπερ ήρωας μπαμπάς μπαμπάς και παιδί στη θάλασσα
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σούπερ ήρωα του σπιτιού μου

Ο φίλος μου και σύντροφός μου

Όταν γύρισα στη δουλειά, με ηρέμησες από το άγχος και τις τύψεις που ένιωθα ότι θα λείπω πολλές ώρες από τα παιδιά και με υποστήριξες στις επιλογές μου γιατί ήξερες πόσο σημαντικό ήταν για μένα.

”Θα είμαστε τέλεια” μου είπες ”και να μην φοβάσαι τίποτα” και μου έστελνες φωτογραφίες και βίντεο από τις βόλτες και τις δραστηριότητές σας να ηρεμώ. Όταν με έπαιρνε από κάτω με τα κιλά της εγκυμοσύνης και είχα τόσα νεύρα και ανασφάλειες, εσύ πάντα να με έκανες να νιώθω όμορφη με τον τρόπο σου. Και τις άσχημές μας μέρες πάντα με καλόπιανες με το αγαπημένο μου παγωτό ή με ένα λουλούδι στην δουλειά.

σούπερ ήρωας μπαμπάς μπαμπάς και παιδί στη φύση

Και όταν ήρθε και το δεύτερο παιδί μας

Σε είδα πάλι πόσο υπέροχος μπαμπάς είσαι με το να προσπαθείς να μοιράζεσαι ανάμεσα στο μωρό και στην μεγάλη του αδερφή .

Όταν έλειπα στην δουλειά πάλευες να δώσεις το μητρικό γάλα στο μωρό, να το ξεπαγώσεις και να το φέρεις στη σωστή θερμοκρασία μην τυχόν και χαλάσει και να διαβάζεις παράλληλα παραμύθια στην κόρη μας για να μην ζηλεύει που κρατάς τον μικρό.

Να γίνεσαι κάθε φανταστικός ήρωας στα κάθε της παιχνίδια, να χορεύεται μπαλέτο και να τραγουδάτε και ο μικρός στα χέρια σου παράλληλα. Όταν γυρνάω από τη δουλειά βράδυ σας βρίσκω με το μωρό να κοιμάται στην αγκαλιά σου και η κόρη μας να κοιμάται στα πόδια σου και εσύ σχεδόν να μην μπορείς να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά και όλα αυτά ενώ είσαι και εσύ εργαζόμενος μπαμπάς και ας χρειάστηκε να δουλέψεις παραπάνω κάποιες μέρες.

Για όλα αυτά αλλά και πολλά ακόμα σε ευχαριστώ!

Βασιλική Γιαλοψού

Βασιλική Γιαλοψού

Μαία

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Βασιλική Γιαλοψού, Μαία και μητέρα από την Κέρκυρα. Με σπουδές στη Μαιευτική και πιστοποίηση στο attachment parenting και το μασάζ ΙΑΙΜ

Διαβάστε περισσότερα