Έχουν γραφεί άπειρα άρθρα για τη σχέση μητέρας – παιδιού, ενώ για τη σχέση πατέρα – παιδιού πολύ λιγότερα. Ωστόσο, στη σύγχρονη κοινωνία είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι ο πατέρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού, καθώς πολλές έρευνες καταδεικνύουν ότι η ενεργητική συμμετοχή των ανδρών στην ανατροφή των παιδιών τους, συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Ν. Σιδέρη, η πατρική ιδιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, αναλλοίωτη και πολύπλευρη και δυστυχώς, ενίοτε δεν λαμβάνει την πρέπουσα αναγνώριση. Είναι καθοριστικής σημασίας η θετική στάση της μητέρας – συντρόφου, η οποία ενθαρρύνει και εκτιμάει τη συμμετοχή του πατέρα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, χωρίς επίκριση ή υπονόμευση.

https://www.projectparenting.gr/series/pos-o-erchomos-tou-paidiou-epireazei-ti-schesi-tou-zevgariou/

Αναγνωρίζεται πλέον, ότι ο πατέρας είναι ένα κράμα δύναμης, φροντίδας και πειθαρχίας που με την υποστηρικτική του στάση συνδράμει στην διαμόρφωση ψυχικά υγιών παιδιών!

γιορτή του παρέρα μπαμπάς και γιος στη θάλασσα
12 Αρετές ενός Σπουδαίου Πατέρα

1. Είναι καλός στο να θέτει όρια/να διδάσκει την πειθαρχία

Ένας καλός πατέρας αγαπάει τα παιδιά του, αλλά δεν τους επιτρέπει τα πάντα. Δεν φοβάται να πει «όχι ή μη». Αντίθετα θέτει κανόνες, επιβάλλοντας ένα δίκαιο σύστημα πειθαρχίας, ενώ παράλληλα φέρεται με στοργή και αγάπη. Επιβάλλει την πειθαρχία με τη δύναμη των λέξεων, όχι με τις γροθιές του, με στόχο να οριοθετήσει τη συμπεριφορά των παιδιών του. Δεν επιβραβεύει με υλικά ανταλλάγματα τα παιδιά, όταν κάνουν πράγματα που ήδη αναμένονται από αυτά, όπως το να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού ή το να έχουν καλές, σχολικές επιδόσεις. Ωστόσο, χρησιμοποιεί τον περιγραφικό έπαινο για να σχολιάσει τις θετικές τους συμπεριφορές για να τις ενθαρρύνει.

2. Επιτρέπει στα παιδιά του να κάνουν λάθη

Ένας καλός πατέρας, αντιλαμβάνεται ότι τα παιδιά δεν είναι τέλεια και ότι το να κάνουν λάθη είναι μέρος της ανάπτυξης τους.

Ο πατέρας αναγνωρίζει ότι το να ξοδεύουν τα παιδιά χρήματα παρορμητικά, να μπλέκονται σε μικροατυχήματα, το να αρρωσταίνουν από μεθύσι για πρώτη φορά, ακόμη και το να βγαίνουν ραντεβού με ακατάλληλα άτομα, αποτελούν στάδια της ωρίμανσής τους και μία διαδικασία που τους βοηθά να μάθουν από τα λάθη τους. Ωστόσο, ο αποτελεσματικός πατέρας, θα το κάνει σαφές ότι η επαναλαμβανόμενη ανευθυνότητα δεν θα γίνεται ανεκτή.

3. Είναι Aνοιχτόμυαλος

Ένας καλός πατέρας καταλαβαίνει ότι οι εποχές, τα γούστα καθώς και οι άνθρωποι αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων κι επιτρέπει στα παιδιά του να βιώσουν το ταξίδι της ζωής, χωρίς να μένουν προσκολλημένα στο παρελθόν.

γιορτή του πατέρα μωρό στην κούνια
12 Αρετές ενός Σπουδαίου Πατέρα

4. Διδάσκει στα παιδιά να εκτιμούν τα πράγματα

Ένας καλός πατέρας δεν αφήνει τα παιδιά του να θεωρούν τα πράγματα που έχουν ως δεδομένα. Θα διδάξει στα παιδιά του να εκτιμούν την αξία κάθε αντικειμένου ή παροχής – από το φαγητό στο τραπέζι – ως την καλή εκπαίδευση που τους παρέχεται. Όταν ενηλικιωθούν, θα ζητήσει από τα παιδιά του να βρουν δουλειά για να πληρώσουν ένα μέρος του ποσού για το πρώτο τους αμάξι και θα δείξει με τη στάση του πόσο εκτιμάει την καλή μόρφωση. Δεν επιτρέπει στα παιδιά του να τον μεταχειρίζονται μόνο ως μηχάνημα ανάληψης μετρητών.

γιορτή του πατέρα μπαμπάς και μωρό

5. Αποδέχεται ότι τα παιδιά του δεν είναι ακριβώς σαν κι αυτόν

O καθένας μας είναι διαφορετικός και ένας πατέρας το ξέρει αυτό καλά. Δεν προσδοκά ότι τα παιδιά του θα ζήσουν ακριβώς την ίδια ζωή με αυτόν και ότι θα κάνουν την ίδια εργασία. Δεν προβάλλει τα δικά του απωθημένα στα παιδιά του. Επίσης, σέβεται τις αξίες και τις γνώμες των παιδιών του, όσο αυτές δεν πληγώνουν την οικογένεια ή κάποιον άλλον.

γιορτή του πατέρα παιδί και πατέρας κάνουν βόλτα
12 Αρετές ενός Σπουδαίου Πατέρα

6. Περνά ποσοτικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του

Ένας καλός πατέρας ξέρει πώς να διασκεδάζει με τα παιδιά του, με το να τα πηγαίνει βόλτες, σε παιδικές χαρές, στον κινηματογράφο, να παραβρίσκεται σε σημαντικές εκδηλώσεις τους. Αφιερώνει χρόνο, ώστε να ακούει τα παιδιά του και να απολαμβάνει μια άνετη και χαλαρή συζήτηση μαζί τους. Βρίσκει πάντα χρόνο για να τα βοηθήσει με τα σχολικά τους καθήκοντα, ακόμη και κάθε βράδυ αν χρειαστεί.

7. Συμπεριφέρεται ως θετικό πρότυπο

Ένας καλός πατέρας δεν χρησιμοποιεί το αυταρχικό επιχείρημα “γιατί το λέω εγώ” στην ανατροφή των παιδιών του, αλλά ζητάει να γίνονται τα πράγματα σύμφωνα με το παράδειγμά του. Δεν θα καπνίσει, αν δεν θέλει τα παιδιά του να γίνουν καπνιστές και αντίστοιχα δεν πίνει πολύ αλκοόλ. Διδάσκει στα παιδιά του πώς να διαχειρίζονται μια σύγκρουση με κάποιον συγγενή, κρατώντας μία σταθερή, αλλά ταυτόχρονα λογική στάση. Ένας καλός πατέρας επίσης δείχνει με το παράδειγμά του την αξία της στοργής με το να δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για τη μητέρα τους, μπροστά στα παιδιά. Δεν θα μαλώσει μαζί της, όταν είναι παρόντα τα παιδιά. Εν τέλει, διάγει τη ζωή του, σύμφωνα με τις αξίες, τις οποίες θα ήθελε και τα παιδιά του να υιοθετήσουν.

8. Είναι υποστηρικτικός και αφοσιωμένος

Αν είναι λάτρης του ποδοσφαίρου, αλλά ο γιος του δεν συμμερίζεται αυτό το πάθος, ο πατέρας το αποδέχεται. Ενδεχομένως να ήθελε το παιδί του να ακολουθήσει κάποια οικογενειακή παράδοση, αλλά αν η κόρη του προτιμά να σπουδάσει στο εξωτερικό, θα υποστηρίξει αυτή την απόφασή της. Ο πατέρας αποτελεί το δίχτυ ασφαλείας, το πρόσωπο στο οποίο προστρέχουν τα παιδιά, όταν κάτι πάει στραβά.

γιορτή του πατέρα μπαμπάς και κόρη
12 Αρετές ενός Σπουδαίου Πατέρα

9. Κινητοποιεί τα παιδιά του

Ένας καλός πατέρας θέλει τα παιδιά του να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και για αυτό τους δίνει προκλήσεις που τα βοηθούν να ωριμάζουν. Αυτό σημαίνει ότι τους δίνει την ελευθερία και την αυτονομία να βρίσκουν λύσεις μόνα τους στις αναποδιές ή να επιλύουν ενδεχόμενες συγκρούσεις.

γιορτή του πατέρα μπαμπάς και κόρη αγκαλιά

10. Διδάσκει στα παιδιά του Αξίες Ζωής

Ένας αποτελεσματικός πατέρας ανατρέφει τα παιδιά του για να προσαρμοστούν στην κοινωνία. Τους διδάσκει τρόπους ευγένειας, να είναι ειλικρινείς, να κρατάνε τις υποσχέσεις τους και να δείχνουν ευγνωμοσύνη. Ένας σπουδαίος πατέρας γνωρίζει ότι θα πρέπει να θυσιάσει τη δική του άνεση για χάρη των πατρικών του καθηκόντων. Για παράδειγμα, ενώ γυρνάει αργά από τη δουλειά, αν παρατηρήσει ότι το παιδί του φέρεται άσχημα, θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο και να ασχοληθεί με το θέμα – όσο κουρασμένος κι αν είναι.

γιορτή του πατέρα μπαμπάς και παιδιά κάνουν βόλτα

11. Προστατεύει τα παιδιά του

Ένας πατέρας θα κάνει τα πάντα για την οικογένεια του. Αν χρειαστεί θα ξεκινήσει μια δεύτερη δουλειά για να παρέχει για αυτή και ενδεχομένως θα διακινδυνεύσει τη δική του ασφάλεια, ώστε να προστατεύσει την οικογένεια του. Με αυτή τη στάση, δείχνει στα παιδιά του την έννοια της προσωπικής θυσίας.

γιορτή του πατέρα κορίτσι στους ώμους του μπαμπά

12. Επιδεικνύει Αγάπη Άνευ Όρων

Αυτή είναι η πιο σπουδαία αρετή. Παρόλο που ίσως αναστατώνεται από τα λάθη των παιδιών του και νιώθει ματαίωση που τα παιδιά του δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του, ένας πατέρας αγαπάει τα παιδιά του ανεξάρτητα από όλα αυτά. Διατηρεί τη στάση που αναφέρει και ο Ν. Σιδέρης, αυτή της Απόλυτης Υπαρξιακής Κατάφασης. Ένας καλός πατέρας αγαπάει τα παιδιά του, μόνο και μόνο για αυτό, επειδή είναι παιδιά του, πέρα από όσα καταφέρνουν ή δεν καταφέρνουν! Πρόκειται για αναλλοίωτη ιδιότητα της σχέσης τους!

Από την Ιωάννα Ρεϊζοπούλου, Ψυχολόγο & Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, 
reizjoanna@agapistilgmail-com

Δημιούργησε στιγμές που θα θυμάται το παιδί σου για πάντα με το Τετράδιο Φαντασίας!

  • Reed Markham: https://successresources.com/12-qualities-great-fathers-have/ –
  • Gordon Thomas, «Τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα», Gordon Hellas εκδόσεις ΜΑΡΤΗΣ.
  • Σιδέρης Ν. «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν», Εκδόσεις Μεταίχμιο.