Σε αυτό το άρθρο σας έχουμε σαφείς οδηγίες οργανισμών σχετικά με τον ασφαλή ύπνο. Ο ασφαλής ύπνος αποτελεί ένα θέμα που οφείλει να απασχολεί όλους τους γονείς και φροντιστές καθώς υπάρχουν κοινές πρακτικές που θεωρούνται απαγορευμένες.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ασφαλής ύπνος του βρέφους & η ενημέρωση γύρω από αυτόν;

Ο ασφαλής ύπνος έχει απασχολήσει πολλούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας και την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος όλων των νεογνικών θανάτων που σχετίζονται με τον ύπνο. 

Ασφαλής ύπνος του βρέφους
Ασφαλής ύπνος του βρέφους: Πώς θα τον πετύχεις;

Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών (SIDS) έχει οριστεί ως ο ξαφνικός απροσδόκητος θάνατος ενός βρέφους ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, με την εμφάνιση του θανατηφόρου επεισοδίου να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και παραμένει ανεξήγητο μετά από διεξοδική έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της επίδοσης πλήρους αυτοψίας και ανασκόπησης των συνθηκών θανάτου και κλινικού ιστορικού. Παρά την επιτυχία πολλών εκστρατειών πρόληψης, το SIDS παραμένει η κύρια αιτία της παιδικής θνησιμότητας.

Όσες πρακτικές μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του SIDS βρίσκονται παρακάτω.

Ασφαλής ύπνος και σωστή επιλογή κρεβατιού

Χρησιμοποιήστε μια σταθερή επιφάνεια ύπνου. Μια κούνια, ένα καλάθι που πληροί τα πρότυπα ασφαλείας συνιστάται μαζί με ένα σφιχτό, σταθερό στρώμα και σχεδιασμένο για το συγκεκριμένο προϊόν. Τίποτα άλλο δεν πρέπει να είναι μέσα στην κούνια εκτός από το νεογνό. Μια σταθερή επιφάνεια είναι μια σκληρή επιφάνεια η οποία δεν υποχωρεί όταν το νεογνό βρίσκεται πάνω σε σε αυτή. 

Ασφαλής ύπνος του βρέφους: Πώς θα τον πετύχεις;

Προσοχή κατά την αγορά προϊόντων!

Να είστε προσεκτικοί όταν ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι μειώνει τον κίνδυνο SIDS.

Μην βασίζεστε στα οικιακά μηχανήματα μέτρησης παλμών ή αναπνοών για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Αποφύγετε οποιοδήποτε αντικείμενο στην κούνια

Αφαιρέστε μαλακά αντικείμενα, χαλαρά κλινοσκεπάσματα ή αντικείμενα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο παγίδευσης, ασφυξίας ή στραγγαλισμού από τον χώρο ύπνου του νεογνού. Τέτοια αντικείμενα είναι μαξιλάρια, παπλώματα, κουβέρτες, παιχνίδια ή παρόμοια προϊόντα που προσκολλώνται στα κάγκελα της κούνιας, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μπλοκάρισμα της ροής του αέρα. Εάν ανησυχείτε για το αν κρυώνει το νεογέννητό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρούχα ύπνου.

Όταν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε σεντόνι/παπλωματάκι, προσέχετε να μην καλύπτετε το κεφάλι του νεογνού. Τοποθετήστε τα καλύμματα ασφαλώς κάτω από τα χέρια του, ώστε να μην μπορούν να γλιστρήσουν πάνω από το κεφάλι τους.

Ασφαλής ύπνος του βρέφους: Πώς θα τον πετύχεις;
Ασφαλής ύπνος του βρέφους: Πώς θα τον πετύχεις;

Ασφαλής ύπνος και τοποθέτηση του μωρού ανάσκελα

Γνωρίζουμε ότι τα νεογνά που κοιμούνται ανάσκελα είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν SIDS σε σχέση με τα νεογνά που κοιμούνται μπρούμυτα ή στο πλάι. Η ανησυχία με την πλάγια θέση είναι πως τα νεογνά μπορεί να κυλήσουν πιο εύκολα μπρούμυτα. Μερικοί γονείς ανησυχούν πως θα πνιγούν όταν βρίσκονται ανάσκελα, αλλά η ανατομία του αεραγωγού του νεογνού και το αντανακλαστικό του λαρυγγικού σπασμού θα το αποτρέψουν από το να συμβεί. Ακόμα και τα νεογνά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι καλό να κοιμούνται ανάσκελα. Μόλις το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να γυρνάει, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ανησυχείτε αν γυρίσει μπρούμυτα ή στο πλάι ενώ κοιμάται.

Μεταφορά στην κούνια

Εάν το μωρό σας κοιμηθεί στο κάθισμα αυτοκινήτου, στο καρότσι, σε ριλάξ θα ήταν ασφαλέστερο να το μετακινήσετε σε μια στερεή επιφάνεια ύπνου όσο το δυνατόν συντομότερα.

Μοιραστείτε το ίδιο δωμάτιο

Μοιραστείτε το δωμάτιο – κοιμηθείτε στο ίδιο δωμάτιο για τους πρώτους 6 μήνες ή, ιδανικά, για το πρώτο έτος. Τοποθετήστε την κούνια κοντά στο κρεβάτι σας. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά την κοινή χρήση δωματίου, επειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο SIDS κατά 50%. Επιπλέον, η κοινή χρήση δωματίου θα σας διευκολύνει τόσο στο θηλασμό όσο και στο να παρακολουθείτε το νεογνό σας.

Ασφαλής ύπνος & συγκοίμηση

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων δεν συστήνει την κοινή χρήση κρεβατιού. Επειδή όμως είναι επιλογή της κάθε οικογένειας για το αν θα κάνουν ή όχι συγκοίμηση με τα παιδιά τους, επέστησε την προσοχή σε κάποιες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Μην αφήνετε κανέναν να καπνίζει στο ίδιο δωμάτιο με το νεογνό

Τα νεογνά που είναι εκτεθειμένα στον καπνό τσιγάρου πριν και μετά τη γέννα έχουν αυξημένο κίνδυνο για SIDS. Μην αφήνετε κανέναν να καπνίζει στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών.

Θηλασμός και χρήση πιπίλας

Τα θηλάζοντα μωρά έχουν μικρότερο κίνδυνο SIDS. Θηλάστε ή προτιμήστε το αντλημένο μητρικό γάλα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά τον θηλασμό ως τη μοναδική πηγή διατροφής για το μωρό σας για περίπου 6 μήνες. Ακόμα και μετά την προσθήκη στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού σας, προτείνεται να συνεχίσετε το θηλασμό για τουλάχιστον 12 μήνες ή και περισσότερο εάν επιθυμείτε εσείς και το βρέφος σας. Επιπλέον, η χρήση πιπίλας κατά την έναρξη του ύπνου μειώνει επίσης τον κίνδυνο του SIDS. Ωστόσο, παραπάνω στοιχεία για την χρήση πιπίλας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο ύπνος, του βρέφους είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξή του. Θεωρούμε πως θέλετε να τον απολαμβάνει καθώς και να μένει ασφαλές. Εφόσον το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών (SIDS) είναι σπάνιο, μην αφήνετε την ανησυχία να σας σταματήσει από το να απολαύσετε τους πρώτους μήνες του μωρού σας.

Οι παραπάνω συμβουλές σας βοηθούν να μειώσετε τους κινδύνους όσο το δυνατόν περισσότερο και να κοιμηθείτε ήσυχα εσείς και το μωρό σας.

Από τη Φαίη Αλεβίζου, Μαία
faye.alevizou@gmail.com

– Reduce the risk of sudden infant death syndrome (SIDS) (2018), NHS, https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/reducing-risk-cot-death/

– Safe Infant Sleep Practices (2017),  American College of Nurse-Midwives (ACNM), http://www.midwife.org/acnm/files/acnmlibrarydata/uploadfilename/000000000312/Safe-Infant-Sleep-Practices-PS-12-11-17.pdf

– Rachel Y. Moon, How to Keep Your Sleeping Baby Safe: AAP Policy Explained (2019), American Academy of Pediatrics

– Postnatal Care (2019, NICE, https://www.nice.org.uk/guidance/qs37/resources/postnatal-care-pdf-2098611282373