Περιγραφή
Ο ύπνος είναι ίσως από τα σημαντικότερα ζητήματα που συναντούν οι νέοι γονείς με τον ερχομό του μωρού τους. Έχοντας μεγαλώσει ακούγοντας πολύ συχνά την έκφραση «κοιμάσαι σαν μωρό», οι προσδοκίες μας για τον ύπνο των βρεφών είναι πολύ διαφορετικές από την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν μας προετοιμάζει για αυτό που πρόκειται να βιώσουμε.
Αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη τα μωρά για την υγιή συναισθηματική και νευρολογική τους ανάπτυξη είναι η εγγύτητα, η προστασία και η σταθερή φροντίδα από τους γονείς τους. Κατανοώντας τις φυσιολογικές ανάγκες ενός βρέφους τη νύχτα και ανταποκρινόμενοι με ευαισθησία μπορούμε με την πάροδο του χρόνου να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με τον ύπνο.
Συγκοίμηση και Ανεξαρτησια
Δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια η ανεξαρτησία και η εκπαίδευση των βρεφών στον ύπνο ήταν από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούσαν ειδικούς και γονείς. Ευτυχώς σήμερα λόγω της εξέλιξης σε κλάδους όπως η νεύρο-βιολογία και της επιστήμης της ψυχολογίας γνωρίζουμε πως αναπτύσσεται και λειτουργεί ο εγκέφαλος ενός βρέφους.
Συγκοίμηση και Συναισθηματική ασφάλεια
Ο Dr Jim Mckenna ανθρωπολόγος, αναφέρει ότι «ο συνεχόμενος ύπνος για τα βρέφη είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα. Η αλήθεια είναι ότι κανένα μωρό δεν χρειάζεται να κοιμάται όλη τη νύχτα διότι αυτό βιολογικά είναι αφύσικο. Τα μωρά ξυπνούν μέσα στη νύχτα για να τραφούν και για συναισθηματική ασφάλεια. Ο ύπνος είναι και αυτός ένα αναπτυξιακό στάδιο που χρειάζονται να κατακτήσουν με τη βοήθεια μας. Όπως θα μάθουν να μιλούν, να περπατούν έτσι σιγά σιγά θα μάθουν και να κοιμούνται. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι για ένα βρέφος είναι πολύ δύσκολο να μάθει να κοιμάται μόνο του. Το μωρό μας βρίσκεται για εννιά μήνες προστατευμένο στον αμνιακό σάκο και όταν έρχεται στον κόσμο η βασική του ανάγκη για να νιώθει ασφάλεια είναι η εγγύτητα.
Συγκοίμηση… μέχρι πότε;
Και μετά τη συγκοίμηση τι;
Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες που έχουν οι γονείς για τη Συγκοίμηση είναι το πότε τελικά το παιδί μας θα πάει στο δικό του δωμάτιο, στο δικό του κρεβάτι και αν τελικά θα φύγει ποτέ από το δικό μας δωμάτιο. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές ακόμα και αν έχουμε μάθει το μωρό μας να κοιμάται μόνο του στο δικό του δωμάτιο, μεγαλώνοντας το παιδί παρατηρούμε ότι θέλει να έρχεται στο δικό μας δωμάτιο ή αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι ο ένας γονιός τελικά μεταφέρεται στο δωμάτιο του παιδιού.
Περιεχόμενα:
- Πώς και πού θα κοιμηθεί το μωρό μου; Πόσες ώρες και τι ώρες θα κοιμηθεί;
- Τι σημαίνει κανονικός ύπνος για ένα βρέφος και τι προσδοκίες πρέπει να έχουμε από μας και τα παιδιά μας τη νύχτα;
- Πώς είναι ρυθμισμένο το βιολογικό ρολόι των μωρών;
- Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να το βοηθήσουμε;
- Συγκοίμηση ή όχι;
- Συγκοίμηση και οι κατάλληλες συνθήκες
- Μετάβαση στο δωμάτιό του
- Θηλασμός και ύπνος
- Αποθηλασμός και ύπνος
Γράφουν οι:

Έλενα Κοντογιάννη
Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα