Θηλασμός όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις!

Κρατάς το μωρό σου ήδη στην αγκαλιά σου; Ή μήπως χαϊδεύεις την κοιλιά σου προσπαθώντας να φανταστείς πώς θα είναι αυτή η αγκαλιά; Αυτή η πρώτη μέρα, το χάδι, ο θηλασμός. Ώπα. Αυτή η σκέψη μήπως επισκίασε τα όνειρα που είχες στο μυαλό σου; Ακούς τόσα πολλά γύρω το θέμα του θηλασμού, που είναι απόλυτα λογικό να έχεις μπερδευτεί, να έχεις αγχωθεί, να μην ξέρεις τι θέλεις για τον εαυτό σου και το παιδί σου.

Για αυτό, σε αυτό εδώ το άρθρο συγκεντρώσαμε όλο το υλικό που μπορείς να βρεις στο Project Parenting γύρω από τον θηλασμό.

Βίντεο

Μην αγχώνεσαι όμως. Το ‘χουμε. Και το ‘χεις κι εσύ, γιατί είμαστε μαζί σε αυτό. Μαζί θα βρούμε τη λύση και μαζί θα πάρουμε από πάνω σου το άγχος και την αγωνία σχετικά με τον θηλασμό. Παρακολούθησε συνολικά 4 ώρες βίντεο σχετικά με τον θηλασμό, για να λύσεις απορίες και κυρίως για να ακούσεις το πιο βασικό: Εσύ θα επιλέξεις, εσύ και το μωρό σου.

Δες εδώ όλα τα βίντεο που μπορείς να παρακολουθήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου

1. Εγώ θα έχω γάλα;

“Θα έχω γάλα;” Πόσες φορές έκανες αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου; Πόσες φορές αναρωτήθηκες αν το γάλα σου θα είναι αρκετό, αν τελικά εσύ θα είσαι αρκετή ως μητέρα και αν θα μπορέσεις να ανταποκριθείς επαρκώς στις ανάγκες του μωρού σου; Δες το βίντεο!

Θα έχω γάλα και μέχρι πότε – από τη Σοφία Δούμα & την Αφροδίτη Κονδύλη

2. Θηλασμός: Συχνοί προβληματισμοί και απορίες

Ποια είναι τα πιο συχνά ερωτήματα που απασχολούν μια μητέρα; Βασικά! Τι σκέφτονται οι άλλες μητέρες; Σκέφτονται τα ίδια με εσένα; Υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα; Φυσικά, και για αυτό η Αφροδίτη με τη Σοφία τα ανέλυσαν ένα ένα, για να ξέρεις τι σε περιμένει.

Θηλασμός συχνοί προβληματισμοί και απορίες – από τη Σοφία Δούμα & την Αφροδίτη Κονδύλη

3. Προετοιμασία θηλασμού – Ο πρώτος θηλασμός

Και συνεχίζεις να σκέφτεσαι… πώς θα είναι άραγε ο πρώτος θηλασμός; Θα θηλάσει; Πώς θα το κρατήσεις; Η Έλλη Καστρίκα σου μεταφέρει όλη την εικόνα του πρώτου θηλασμού, για να την οραματιστείς, να τη φανταστείς και όταν θα έρθει η στιγμή να τη ζήσεις όπως “ρουφώντας” όλη τη μαγεία της.

https://www.projectparenting.gr/series/proetoimasia-thilasmou-o-protos-thilasmos/

4. Δημιούργησε το ιδανικό πλάνο θηλασμού για το μωρό σου

Έχεις ακούσει για το πλάνο θηλασμού. Ξέρεις όμως τι είναι; Πώς μπορείς να το δημιουργήσεις με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να ακολουθήσεις τη διαδικασία του δικού σου μωρού, του δικού σου μοναδικού ανθρώπου που έφερες στον κόσμο και έχει τις δικές του ανάγκες.

https://www.projectparenting.gr/series/dimiourgise-to-idaniko-plano-thilasmou-gia-to-moro-sou/

Διάβασε και το άρθρο της Έλλης “Πώς να δημιουργήσω ένα πλάνο θηλασμού για το μωρό μου;“. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διαδικασία σου, για αυτό βρισκόμαστε εδώ για να το συμπληρώσεις όσο καλύτερα μπορείς.

5. Θηλασμός, μητρότητα & επιστροφή στην εργασία

Δύο βίντεο που απευθύνονται σε όλες τις μητέρες που είτε θέλουν είτε αναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους. Εάν είσαι μια μαμά που θηλάζει, αυτή η επιστροφή αποτελεί μια έξτρα πρόκληση, καθώς καλείσαι να αντιμετωπίσει και αγωνίες όπως η διατήρηση του μητρικού γάλατος ή ο συντονισμός και ο αποσυντονισμός του παιδιού σου.

Θηλασμός & επιστροφή στην εργασία – από την Αφροδίτη Κονδύλη & τη Σοφία Δούμα

Διάβασε και το άρθρο της Έλλης “Θηλασμός και εργασία” και όλες τις προϋποθέσεις, για να συνεχίσει το παιδί σου να παίρνει το μητρικό γάλα, ακόμα κι αν εσύ δεν μπορείς να είσαι εκεί για να το θηλάσεις.

Μητρότητα & εργασία – από τη Σοφία Δούμα & Αφροδίτη Κονδύλη

6. Θηλασμός μετά τους 6 μήνες, τον 1 χρόνο και tandem nursing

Ακόμα δύο βίντεο, δύο μαγνητοσκοπημένες live συζητήσεις γύρω από την ερώτηση που τρομάζει πολλές γυναίκες “Θέλω να συνεχίσω να θηλάζω, είναι κακό; Αποτελεί πρόβλημα;”. Εμπιστεύσου τη δική σου διαδικασία.

https://www.projectparenting.gr/series/thilasmos_meta_ton_1o_xrono/

Φυσικά, για ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Tandem Nursing, μπορείς να διαβάσεις και το σούπερ αναλυτικό άρθρο από τη Σοφία Δούμα, “Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το Tandem Nursing!“.

https://www.projectparenting.gr/series/thilasmos-meta-tous-6-mines-kai-apothilasmos/

Και φυσικά, για εσένα που θέλεις να μάθεις κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τον θηλασμό μετά τους 6 μήνες και τον αποθηλασμό, εδώ μπορείς να κατεβάσεις και να διαβάσεις στον δικό σου χρόνο: το βράδυ, στο αυτοκίνητο, ξεκλέβοντας 5′ στην τουαλέτα, το ebook “Θηλασμός μετά τους 6 μήνες και Αποθηλασμός“.

ebook Θηλασμός μετά τους 6 μήνες & αποθηλασμός – από τη Σοφία Δούμα & την Αφροδίτη Κονδύλη
https://www.projectparenting.gr/ebook/thilasmos-meta-tous-6-mines-kai-apothilasmos/

Άρθρα

Φυσικά, το υλικό για τον θηλασμό δεν τελειώνει εδώ. Μπορείς να διαβάσεις ακόμα περισσότερα άρθρα που θα σε στηρίξουν στη διαδικασία σου και στο μοναδικό ταξίδι του θηλασμού:

1.Πώς μπορεί ο θηλασμός να αποτελέσει τη βάση της διατροφής του παιδιού σου; Ποια είναι τα οφέλη, ώστε το παιδί σου να έχει μειωμένες πιθανότητες παχυσαρκίας, αλλά και παθήσεων υγείας και πώς “λειτουργεί” ο θηλασμός. Διάβασε το άρθρο “Ο θηλασμός ως βάση μιας διατροφικής κουλτούρας” από την Αφροδίτη Κονδύλη.

2.Πώς μπορεί ο θηλασμός να ωφελήσει τον ψυχισμό του παιδιού σου; Εκτός από τις βιολογικές προεκτάσεις, ο θηλασμός έχει και ψυχολογικά οφέλη για το παιδί. Διάβασε περισσότερα για αυτό στο άρθρο “Μητρικός θηλασμός: τα οφέλη του στον ψυχισμό του παιδιού!” από τη Μαριτίνα Συμβουλίδη.

3.Και αν θέλεις να διαβάσεις ακόμα περισσότερα για το τι προσφέρει ο θηλασμός, θα βρεις συγκεντρωμένη πληροφορία στο άρθρο από τη Βασιλική ΓιαλοψούΤα οφέλη του θηλασμού για την μητέρα και το μωρό“.

4.Πώς μπορεί να είναι το ταξίδι του θηλασμού; Σίγουρα γεμάτο σκαμπανεβάσματα! Διάβασε το άρθρο “Τι μου έμαθε ο θηλασμός” από τη Σοφία Δούμα που περιγράφει όλα τα “μαθήματα” που μπορεί να μάθει μια μαμά μέσα από την εμπειρία του θηλασμού.

5.Και το μεγάλο ταμπού: Δημόσιος θηλασμός. Διάβασε το άρθρο “Δημόσιος θηλασμός: Μια φυσιολογική διαδικασία“, γιατί δεν είναι ντροπή να θέλεις να θηλάσεις δημόσια, είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Από τη Βασιλική Γιαλοψού.

6.Κι αν είσαι νέα μαμά και δεν χορταίνεις με τίποτα να διαβάζεις και να μαθαίνεις, αλλά έχεις ακόμα περισσότερες απορίες διάβασε το άρθρο της Χαράς Μπακογεώργου “Μητρικός θηλασμός: όλες οι απορίες των νέων μαμάδων“.

Κάθε μήνα ανεβάζουμε ακόμα περισσότερο υλικό για τον θηλασμό!

*Αυτός ο οδηγός δημιουργήθηκε από την ομάδα του Project Parenting, για να μπορείς να βρίσκεις εύκολα όλο το υλικό για τον θηλασμό!

Για να βλέπεις ακόμα περισσότερο υλικό σχετικά με τον θηλασμό, τον αποθηλασμό, τη γέννα ή ό,τι άλλο σε απασχολεί σχετικά με το παιδί σου, γίνε μέλος εδώ.

Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

AATH Εκπαιδεύτρια Γονέων, PCI Certified Parent Coach®, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Εκπαίδευση Πτυχίο: Φαρμακοποιός, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2008 Εκπαιδεύσεις & Πιστοποιήσεις Απόκτηση τίτλου Διεθνώς Πιστοποιημένου Συμβούλου  IBCL, 2015 Επαγγελματική Εκπαίδευση Βοηθών Μητρότητας, ΣΥΒΟΜΕ, 2016...

Διαβάστε περισσότερα
Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Μαία, Οne to one care specialist

Εκπαίδευση Πτυχίο: ΣΕΥΠ, Σχολή Μαιευτικής, ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 2009 Μεταπτυχιακό: Βιολογία της αναπαραγωγής, 2018, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ιατρικής Εργασιακή Εμπειρία Γυναικολογικό Ιατρείο – Γεώργιος Καλόγηρος  ...

Διαβάστε περισσότερα
Βασιλική Γιαλοψού

Βασιλική Γιαλοψού

Μαία, τοκετός

Εκπαίδευση Bachelor: Τμήμα μαιευτικής, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, 2013 Άλλες Εκπαιδεύσεις: Ευρωπαϊκή πιστοποίηση Α΄ βοηθειών, Ερυθρός Σταυρός, Κέρκυρα, 2017 Πιστοποίηση βρεφικού μασάζ, Αθήνα 2019 CARDIOTOCOGRAPHY and STAN,...

Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Εκπαίδευση Bachelor: Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2007 Εκπαιδευμένη από τον Σύλλογο Βοηθό Μητρότητας Ελλάδας (Greek Doula Assocciation),2016-2017 Εισηγήτρια Περιγεννητικής και Μεταγεννητικής Yoga απο το...

Διαβάστε περισσότερα
Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Εκπαίδευση Πτυχίο: Μαιευτική, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας Τ.Ε.Ι. Αθηνών, 1995 Εκπαιδεύσεις & Πιστοποιήσεις: Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στη Σχολική Ψυχολογία, E-Learning Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΕΚΠΑ, 2012 Απόκτηση Τίτλου Διεθνώς...

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Γυναίκα – θηλασμός – γονεϊκοτητα – χορός – pilates Ποιοι είμαστε Ο Κύκλος είναι ένα κέντρο που κάθε γυναίκα βρίσκει υποστήριξη σε κάθε έκφανση της...

Διαβάστε περισσότερα