Οι περισσότεροι γονείς αγνοούμε εντελώς το τι είναι πραγματικά αναμενόμενο σχετικά με τον ύπνο των παιδιών τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Το μοτίβο που ακολουθεί το κάθε παιδί αλλάζει πολύ συχνά και εμφανίζει πολλές διακυμάνσεις κυρίως τον πρώτο χρόνο. Πολλοί και πολύ συχνά, θα κατηγορήσουν τον θηλασμό για τις συχνές αφυπνίσεις του παιδιού τους. Τί ακριβώς συμβαίνει με τον ύπνο μετά τους 6 μήνες θηλασμού; Γιατί είμαστε προγραμματισμένοι τα πρώτα χρόνια να ξυπνάμε συχνά;

6 μήνες θηλασμού: Πώς επηρεάζεται ο ύπνος του παιδιού;

Είναι ο θηλασμός μετά τους 6 μήνες η αιτία αφύπνισης του μωρού τη νύχτα;

O θηλασμός μετά τους 6 μήνες δεν είναι ο λόγος που ξυπνάει ένα μωρό ή ένα παιδί μέσα στην νύχτα. Ο θηλασμός απλά μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και άμεσα πολλές ανάγκες, τη δίψα και την πείνα, την ανάγκη για σύνδεση και επαφή, την ανάγκη να νανουριστεί από έναν ενήλικα.

Σε περιόδους που υπάρχει αποχωρισμός μέσα στην ημέρα (π.χ. έναρξη δουλειάς, παιδικός σταθμός), αλλαγές στη ρουτίνα, ή γενικά που οι γονείς περνούν προσωπικά μια έντονη ή δύσκολη περίοδο, οι αφυπνίσεις και ο θηλασμός, δρουν εξισορροπητικά για τη σύνδεση και τη συναισθηματική ανατροφοδότηση του παιδιού.

Άγχος Αποχωρισμού του παιδιού από τον φροντιστή

Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να έχουν ξεκάθαρες προσδοκίες και να ξέρουν τι έχουν να περιμένουν από το παιδί τους. Ένα φροντισμένο πλαίσιο ύπνου και μια καλή συναισθηματική σύνδεση είναι τα πρωταρχικά που πρέπει να παρατηρήσουμε, όταν υπάρχουν δυσκολίες σχετικά με τον ύπνο του παιδιού.

  1. Ο ύπνος και η σωματική ξεκούραση των γονέων είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ιδιαίτερα τα πρώτα πολύ απαιτητικά, και από θέμα σωματικών αντοχών, χρόνια.
  2. Κρατήστε το παιδί κοντά σας αν αυτό ταιριάζει στην οικογένειά σας, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνετε τον χρόνο των αφυπνίσεων για όλους, ο ύπνος είναι πιο ποιοτικός και λιγότερο διακοπτόμενος.
  3. Επιλέξτε να δημιουργήσετε απόσταση και περισσότερο χώρο για τον καθένα σας, εφόσον αυτό ταιριάζει στην οικογένειά σας και παρατηρείτε ότι βελτιώνει τα πράγματα

Πόσο σημαντικός είναι ο προσωπικός χρόνος μιας θηλάζουσας μητέρας;

Πόσο σημαντική είναι στο μεγάλωμα ενός παιδιού η συναισθηματική, ψυχική και σωματική ισορροπία των γονέων του; Πόσο σημαντική είναι για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού;

Τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθούμε και να δράσουμε προενεργητικά και όχι όταν πια τα πράγματα θα έχουν φτάσει στα άκρα. Πολλές γυναίκες επειδή θηλάζουν θεωρούν ότι είναι αδύνατο να έχουν προσωπικό χρόνο. Πολύ συχνά επίσης συναντάμε γυναίκες που δεν λαμβάνουν καμία υποστήριξη από το περιβάλλον τους με την πρόφαση ότι το παιδί τους θηλάζει και άρα δεν μπορούν εκείνοι να το καλύψουν.

Προγραμμάτισε τον προσωπικό σου χρόνο

Η πραγματικότητα είναι μια, είτε είσαι θηλάζουσα είτε όχι, όταν είσαι νέα μητέρα, είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση το να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου. Στη νέα πραγματικότητα ενός γονέα ο προσωπικός χρόνος δεν προκύπτει από μόνος του. Προγραμματίζεται και προβλέπεται, ώστε να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργικότητα μιας οικογένειας αλλά και για την ατομική και συλλογική εξέλιξη και πρόοδο των μελών της οικογένειας.

Ανάλογα λοιπόν με την ηλικία και την αναπτυξιακή φάση του παιδιού, αλλά και κρίνοντας από τις δικές σας ανάγκες και προτεραιότητες ξεκινήστε να παρέχετε την ελάχιστη φροντίδα που μπορείτε να λάβετε.

Περιεχόμενα

Το παρόν άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το e-Book “Θηλασμός μετά τους 6 μήνες και αποθηλασμός” της Αφροδίτης Κονδύλη και της Σοφίας Δούμα, σύμβουλοι θηλασμού. Για να πάρεις όλη την πληροφορία που χρειάζεσαι για τον θηλασμό και αποθηλασμό γίνε μέλος στο Project Parenting και κατέβασε ολόκληρο το e-Book για να βρεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για τον θηλασμό.

Στο e-Book θα βρεις:

  • Τί προσφέρει ο θηλασμός σε μητέρα και παιδί
  • Εισαγωγή στερεών τροφών
  • Ύπνος και θηλασμός
  • Θηλασμός και προσωπικός χρόνος
  • Θηλασμός και άγχος αποχωρισμού
  • Λάθος λόγοι αποθηλασμού
  • Ρόλος του πατέρα ενός παιδιού που θηλάζει
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα
ParentCoach LAB by Afroditi Kondyli

Σε συνεργασία με:

ParentCoach LAB by Afroditi Kondyli

Καλοσωρίζουμε στην πλατφόρμα μας την Αφροδίτη Κονδύλη, ξεκίνησε το προσωπικό της ταξίδι με τους γονείς το 2015, 2 χρόνια μετά τη γέννηση της κόρης της. Σπούδασε Φαρμακευτική και στην ενασχόληση της με την επιστήμη, αγάπησε πέρα από τις γνώσεις για τον άνθρωπο και την υγεία του, το μοίρασμα των γνώσεων , την παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής.Το 2013, ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στον θηλασμό και το 2015 πιστοποιήθηκε ως Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC. Το 2016 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση ως βοηθός μητρότητας και πιστοποιήθηκε ως AATH Εκπαιδεύτρια γονέων από την Attachment Parenting International. Το 2016 έγινε συν-ιδρύτρια του «Κύκλου" και μαζί άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά για γυναίκες, μητέρες και γονείς. Το 2021 πιστοποιήθηκα ως PCI Certified Parent Coach από το Parent Coaching Institution σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Pacific University of Seattle

Διαβάστε περισσότερα

• American Academy of Pediatrics. Starting Solid Foods.
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding
nutrition/Pages/Switching-To-Solid-Foods.aspx
• Brown A, Jones SW, Rowan H. Baby-Led Weaning: The Evidence to Date. Curr Nutr Rep.
2017; 6: 148-156.
• Breastfeeding and Human Lactation, Riordan Jan, Wambach Karen, Jones and Bartlett
Publishers, Inc, 2008. 4th Revised edition
• World Health Organization. Report of the Commission
on Ending Childhood Obesity 2016. Retrieved from
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204176/1/9789241510066_eng.pdf
• Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής Υπουργείο Υγείας
2018, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.
Τμήμα Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Διατροφής. Οι συστάσεις βρίσκονται διαθέσιμες
στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας www.moh.gov.gr άξονας «Υγεία» ενότητα «Δημόσια
Υγεία» υποενότητα «Μεταδοτικά και Μη Μεταδοτικά Νοσήματα»
• https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/behaviour/separation-anxiety/
• https://raisingchildren.net.au/babies/behaviour/common-concerns/separation-anxiety
• https://kidshealth.org/en/parents/sep-anxiety.html
• “A Worldwide Average Age of Weaning?” — or “That Pesky 4.2 Years Figure” – INSIDE THE
MIND OF KATHY DETTWYLER (weebly.com)
• *https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17079544
• gest a link between attachment security and breastfeeding.
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17079544
• https://kellymom.com/ages/weaning/wean-how/weaning-night/
• Conclusions for Practice Breastfeeding has an important link to the child’s use of their
caregiver as a secure base for exploration and a place of comfort when distressed (infant
attachment security). *https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29388115
• Infant and young child feeding Model Chapter for textbooks for medical students and
allied health professionals, WHO Library Cataloguing-in-Publication Data. Geneva, 2009
https://www.who.int/nutrition/publications/infantfeeding/9789241597494/en/
• https://www.llli.org/breastfeeding-info/family-needs/
• https://www.llli.org/breastfeeding-info/working-and-breastfeeding/
• http://www.e-lactancia.org/
• https://kellymom.com/parenting/parenting-faq/tips-newborn-toddler/
• http://fatherwork.byu.edu/
• https://www.familyeducation.com/life/breastfeeding/role-father-breastfeeding-family
• The role of fathers during breastfeeding Francine de Montigny, Christine Gervais, Danaë
Larivière-Bastien, Kate St-Arneault. Midwifery, Volume 58, March 2018, Pages 6-12