Έρχεται το μωρό σου και αναρωτιέσαι πως να φτιάξεις το πλάνο θηλασμού. Οι αλλαγές που έχει δεχτεί το μωρό μας από τη στιγμή της γέννησής του είναι πολλές και έντονες.

Πάμε μαζί να σκεφτούμε μερικές από αυτές.

Από ένα  περιβάλλον γεμάτο με νερό θα έρθει σε ένα απόλυτα στεγνό περιβάλλον για αυτό θα χάσει περίπου το 10-20% του βάρους του. Από τη σταθερή θερμοκρασία των 37οC θα έρθει σε ένα περιβάλλον που θερμοκρασία μεταβάλλεται. Από εκεί που το μωρό μας έτρωγε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μέσω των θρεπτικών συστατικών που παίρνουν στην κυκλοφορία μέσω του ομφαλίου λώρου τώρα μάντεψε… Το μωρό μας θα κλαίει για να μας πει «Μαμά πεινάω!» Και επίσης, σκέψου ότι το μωρό σου για πρώτη φορά θα δεχθεί γαστρεντερικά ενοχλήματα. Σε όλα αυτά τα ερεθίσματα το μωρό αντιδρά, μαθαίνει  και προσπαθεί να επικοινωνεί μαζί μας συνεχώς.

Ποια είναι όμως τα κυρία τα  στάδια της συμπεριφοράς ενός νεογέννητου και πώς μπορώ να τα διακρίνω; Σύντομα θα είσαι η expert του δικού σου μωρού. Παρατηρώντας το μωρό σου θα μάθεις τι θέλει να σου πει και ποια είναι η ανάγκη που θέλει να καλύψουμε.

Πάμε να τα μελετήσουμε ένα προς ένα.

1. Πρώτο και εύκολο στάδιο συμπεριφοράς του μωρού σου είναι το στάδιο του βαθιού ύπνου. Ένα στάδιο στο οποίο το μωρό μας είναι ήρεμο και απόλυτα χαλαρό. Και τι κάνει; Απλά και ωραία κοιμάται και βλέπει ονειράκια.

2. Άλλο ένα  στάδιο είναι αυτό του ελαφριού ύπνου -κοινώς μεταξύ ύπνου και ξύπνιου- δηλαδή το νεογέννητο μας σε αυτήν τη φάση επεξεργάζεται ερεθίσματα και μνήμες. Παρατηρούμε να κάνει κινήσεις ενώ τα ματάκια του είναι κλειστά. Κουνάει ήπια χεράκια και ποδαράκια. Σε λίγα λεπτά το μωρό μας κάτι θα αρχίσει να ζήτα. Να είσαι σε ετοιμότητα.

3. Αγαπημένο στάδιο που θα λατρέψουμε αυτό της ήρεμης εγρήγορσης. Είναι το σημείο που το μωράκι μας έχει διάθεση για κουβέντα! Θα επικοινωνούμε με το μωρό μας εκείνη τη στιγμή με το βλέμμα, με λογάκια, τραγουδάκια και χαδάκια.  Και αφού τα κάνουμε όλα αυτά φυσικά και θα μας ανοίξει η όρεξη. Εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε και σημεία πείνας του μωρού μας, όπως: θα βάζει το χεράκι στο στόμα, θα πιπιλίζει, θα ανοίγει το στοματάκι του. Παρατήρησε λοιπόν το μωρό σου.

Τελευταίο στάδιο είναι αυτό της  γρήγορης εγρήγορσης όπου το μωρό μας θα αρχίσει να κινείται πιο έντονα και είναι σίγουρο ότι θέλει να το ακούσουμε όλοι. Έτσι θα διατυπώσει με έντονο τρόπο την κάλυψη μιας ανάγκης, όπως είναι ή πεινά ή η αλλαγή της πάνας, η αλλαγή θέσης ή κούραση. Και θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πολλές φορές για να μας πει κάτι το μωρό μας θα κλάψει! Τελικά ναι το κλάμα είναι ένας  τρόπος για να επικοινωνεί μαζί μας.

Πώς δημιουργώ το περιβάλλον κάλυψης των αναγκών του μωρού μου;

Ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του μωρού με επαφή, αγκαλιά και θηλασμό. Το μωρό μας κάτι θέλει να μας πει, ας το ανακαλύψουμε. Ο θηλασμός για το μωρό δεν είναι μόνο τροφή, αλλά κυρίως επαφή και αυτό μην το ξεχνάς! Αυτό το ζεστό υπέροχο ερέθισμα που βάζει το μωρό μας σε αρμονία και ηρεμία. Πολύ σημαντικό είναι να χτίζουμε τη μικρή μας ρουτίνα, χωρίς αυτό να είναι κανόνας ή πίεση για να επιβάλλουμε πρόγραμμα. Τα μωρά μας δεν είναι μηχανές μαμ, κάκα και νάνι! Απλά τα μωρά αγαπούν να νιώθουν την κάλυψη των αναγκών τους γρήγορα για να αισθάνονται ασφάλεια. Δηλαδή «έκλαψα γιατί κάτι θέλω και  οι γονείς μου είναι εκεί.  Έτσι, σύντομα το μωρό θα φτιάξει το δικό του πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει πολύ θηλασμό, μπανάκι,  βρεφικό μασάζ, χάδια, αγκαλιές και όλα αυτά θα το ετοιμάσουν για καινούργιες εμπειρίες.

Πλάνο Θηλασμού

Και αφού προσπαθήσαμε να μάθουμε τα μωρά ας πάμε και στα πιο πρακτικά.

Αναγνωρίζοντας τα στάδια συμπεριφοράς του μωρού μας, ο θηλασμός γίνεται όλο και πιο απλός και κατανοητός. Καταλαβαίνουμε πότε το μωρό θέλει να φάει και πότε απλά ότι θέλει να βρεθεί στη αγκαλιά μας. Αρά μαμά που έχεις επιλέξει να θηλάζεις πάρε ένα φύλλο λευκό χαρτί και φτιάξε τις τρεις μεγάλες στήλες.

1. Στην πρώτη στήλη θα σημειώσεις τι ώρα θα ξεκινάς το θηλασμό.
Αυτή η καταγραφή θα σε βοηθήσει να έχεις έναν έλεγχο στα γεύματα του μωρού.

2. Η δεύτερη στήλη θα συμπληρώνεται από εσένα με την εξής πληροφορία.
Ποιο ήταν το κάλεσμα του μωρού για να το βάλω στον μαστό; Πιπίλιζε το χεράκι; Άνοιγε το στοματάκι ή έκλαιγε; Με την παρατήρηση σε λίγες μέρες, μην φανταστείς 2-3 μερούλες, θα αναγνωρίζεις τα σημάδια της πείνας. Θα αναγνωρίζεις εάν μπήκε στον μαστό γιατί απλά ήθελε μια αγκαλιά ή γιατί ήθελε γαλατάκι.

3. Τρίτη στήλη και τελευταία, καταγραφή από πάνες.
Καταγράφοντας τις πάνες μπορώ να απαντήσω σε αυτό το αιώνιο ερώτημα: Έφαγε; Και φυσικά το έκανε βλέποντας τις πανούλες, έχουμε έναν οδηγό ότι το μωρό μας είναι χορτάτο.

Και έτσι φτάσαμε να ξέρουμε τη συχνότητα των γευμάτων εάν τη στιγμή που τοποθετήθηκε το μωρό σου στο στήθος πεινούσε ή ήθελε επαφή και επίσης πόσο αποδοτικά είναι τα γεύματα. Συγχαρητήρια μόλις έγινες η expert του θηλασμού σου.

Πλάνο Θηλασμού

Άρθρο: Πώς να δημιουργήσω ένα πλάνο θηλασμού για το μωρό μου;