Σήμερα, η πληροφορία για τη «θεωρία Συναισθηματικού δεσμού» είναι άπειρη είτε σε βιβλιογραφία είτε μόλις ένα κλικ μακριά μας. Εγώ θα επιχειρήσω να την αποδώσω κάπως πιο ελεύθερα, έτσι όπως την έχω κατανοήσει, έτσι όπως θα ήθελα να μου την εξηγήσουν και έτσι όπως προσπαθώ να μοιραστώ αυτά που γνωρίζω με τις Μητέρες, τις οικογένειες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες! Στο άρθρο θα αναλύσουμε πώς ο ποιοτικός χρόνος με το μωρό επηρεάζει τον συναισθηματικό δεσμό.

Ποια είναι η αιτία που αυξάνεται το στρες στον οργανισμό του παιδιού;
Τα περισσότερα παιδιά της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας περνούν μόνο λίγο χρόνο με τους γονείς τους, λόγω εργασίας. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο πρώιμος αποχωρισμός από τους βασικούς φροντιστές αυξάνει σοβαρά το στρες (κορτιζόλη) στον οργανισμό του μωρού.
Οι περισσότεροι γονείς αναγκάζονται κάποιους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους να μεταβιβάσουν την ημερήσια φροντίδα του σε κάποιον άλλο, κατ’ οίκον (συγγενικό πρόσωπο/νταντά) ή στον παιδικό σταθμό. Αυτό δεν συμβαίνει χωρίς συνέπειες για τα παιδιά, όπως αποδεικνύουν πολλές έρευνες.
Η ομάδα της Andrea Dettling χρησιμοποίησε την κορτιζόλη ως μέτρο για να συγκρίνει τα διαφορετικά είδη φροντίδας και τον μηχανισμό απόκρισης του στρες των παιδιών σε αυτά.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα παιδιά που φροντίζονται σε παιδικό σταθμό εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σε σύγκριση με όσα παραμένουν στο σπιτικό περιβάλλον με νταντά/συγγενικό πρόσωπο.
Η απουσία ενός βαθύ συναισθηματικού δεσμού βλάπτει την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Η συναισθηματική διαθεσιμότητα και η αλληλεπίδραση με σύνδεση είναι ο κομβικός παράγοντας για την επίτευξη συναισθηματικής (και ορμονικής) ρύθμισης του παιδιού και επομένως για την ομαλή ανάπτυξή του.
Γι’ αυτό και μιλάμε για ποιοτικό χρόνο στην επαφή με τα παιδιά μας και εννοούμε χρόνο κατά τον οποίο είμαστε ειλικρινά εστιασμένοι μόνο στην αλληλεπίδραση με το παιδί μας, παρόντες συναισθηματικά και χαρούμενοι μ’ αυτό.

Η απουσία ενός βαθύ συναισθηματικού δεσμού κυριολεκτικά βλάπτει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, δημιουργεί νευρωνικούς συνδέσμους που σχετίζονται με το φόβο, τη μοναξιά και την εγκατάλειψη σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το φυσιολογικό και εδραιώνει μια μόνιμη στρεσογόνα κατάσταση της ύπαρξης.
Τα παιδιά μας δεν έχουν φυσιολογικούς εγκεφάλους, ούτε φυσιολογικά επίπεδα ορμονών τους στρες και αυτό τα οδηγεί στο να γίνονται λιγότερο συνεργάσιμα, λιγότερο κοινωνικά και πιο επιθετικά, κάτι το οποίο επιδεινώνεται από γενιά σε γενιά.
Πώς αφιερώνω ποιοτικό και ποσοτικό χρόνο στο παιδί μου;
Ο τρόπος ζωής μας, είναι διαμορφωμένος με βασική προτεραιότητα την εργασία. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί κανένας για αυτό καθώς όλοι χρειαζόμαστε χρήματα για να ζήσουμε και δεν γίνεται διαφορετικά προς το παρόν. Τι αλήθεια μπορούμε να κάνουμε όμως μέσα στη συγκεκριμένη κοινωνική συνθήκη;
Μερικά θέματα που θα βρεις στο e-Book
- Θεωρία συναισθηματικού δεσμού
- Τί είναι ο ασφαλής συναισθηματικός δεσμός
- Πείραμα Harlow
- Σημασία της γονεϊκής παρουσίας
- Πώς επιδρά το στρες στην ανάπτυξη του παιδιού
- Αναπτυξιακό τραύμα
- Ποιοτικός και ποσοτικός χρόνος με το παιδί
Το άρθρο είναι απόσπασμα από το e-Book “Συναισθηματικός Δεσμός” της Όλυ Πατσούρα (Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια) και της Φωτεινής Μελετάκη (Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων), Γίνε μέλος του Project Parenting και απόκτησε πρόσβαση σε ολόκληρο το e-Book και μάθε όλα όσα θέλεις να μάθεις για τον συναισθηματικό δεσμό και πόσο σημαντικός είναι στη γονεϊκότητα.

Όλυ Πατσούρα
Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".
Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη
Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™
Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!
Διαβάστε περισσότεραΟ John Bowlby και η Θεωρία του Δεσμού, Jeremy Holmes
Ο συναισθηματικός εγκέφαλος, Ορέστης Γιωτάκος
Δεσμοί Καρδιάς, Nicholson Barbara & Parker Lysa
Love at Goon Park: Harry Harlow and the Science of Affection, Deborah Blum
Ένας μοναδικός δεσμός, Μ. Κλάους, Τ. Κένελ, Φ. Κλάους, Εκδόσεις ΡΕΩ
The Center on the Developing Child, Harvard University
https://developingchild.harvard.edu
Το ικανό σου παιδί, Γέσπερ Γιουλ. Εκδότης Εκδόσεις Πουά
Εξελικτική Ψυχολογία. Η ψυχική ζωή από τη σύλληψη ως την ενηλικίωση. Προγεννητική περίοδος, βρεφική ηλικία. Τόμος 1, Ιωάννης Παρασκευόπουλος
Η ανάπτυξη των παιδιών. Η αρχή της ζωής: εγκυμοσύνη, τοκετός, βρεφική ηλικία. Α Τόμος, Cole M. & Cole R. Sh.
Άλλες πηγές:
Στην Wikipedia θα βρείτε πληροφορίες για τις βιογραφίες των προσώπων που αναφέρθηκαν.