Βίντεο
Trailer
Επανόρθωση του συναισθηματικού δεσμού με το παιδί: Καθημερινές πρακτικές
Πιστεύεις ότι έχει “τραυματιστεί” ο συναισθηματικός δεσμός με το παιδί σου; Ψάχνεις τρόπους να τον επανορθώσεις; Μπορούν να βρεθούν καθημερινές απλές πρακτικές για την επανόρθωση του συναισθηματικού δεσμού με το παιδί σου;
Πότε χρειάζεται επανόρθωση του συναισθηματικού δεσμού;
Ο Βρετανός παιδίατρος και ψυχαναλυτής, Ντόναλντ Γουίνικοτ (Donald Winnicott) επινόησε τη φράση “αρκετά καλή μητέρα”/“αρκετά καλός γονέας”. Συνειδητοποίησε ότι τα μωρά και τα παιδιά επωφελούνται πραγματικά όταν κάποιες στιγμές οι φροντιστές τους τα απογοητεύουν, μέσα σε διαχειρίσιμα πλαίσια βέβαια. Τα παιδιά αναπτύσσουν ψυχική ανθεκτικότητα και προετοιμάζονται για έναν μη τέλειο κόσμο.
Πόσο μεγάλη σημασία έχει η χρονική στιγμή για την επανόρθωση συναισθηματικού δεσμού;
Ωστόσο, για να είναι “αρκετά καλός” ένας γονιός, πρέπει να συνειδητοποιεί και να γνωρίζει πώς και πότε να ενεργοποιηθεί ώστε να επιδιορθώσει τη ρήξη του συναισθηματικού δεσμού που προκάλεσε. Όσο πιο άμεση είναι η παρέμβαση επανόρθωσης από την πλευρά του γονέα, τόσο το καλύτερο για το παιδί και για τη σχέση τους, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Η απουσία επανόρθωσης, και ακόμη περισσότερο η συστηματική απουσία επανόρθωσης, οδηγεί στη δημιουργία ενός ανασφαλούς συναισθηματικού δεσμού μεταξύ γονέα και παιδιού, σε ψυχική κατάράκωση του παιδιού και όχι σε ψυχική ανθεκτικότητα όπως λανθασμένα θεωρούσαν στο παρελθόν. Επίσης το παιδί αναπτύσσει αντικοινωνική συμπεριφορά και είναι πιθανό να παρουσιάσει μακροπρόθεσμα ψυχολογικά προβλήματα, ενδεχομένως και προβλήματα υγείας.
Εγχειρίδιο για γονείς δεν υπάρχει
Για να γνωρίσουμε ένα αντικείμενο εργασίας, το σπουδάζουμε αποκλειστικά και με αφοσίωση για 3, 4, 5, 6 χρόνια, μερικές φορές και περισσότερα. Για την πιο απαιτητική εργασία που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας, το να φέρουμε στον κόσμο και να μεγαλώσουμε νέους ανθρώπους, τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε τίποτα, πέρα από ό,τι βιωματικά μάθαμε από τους γονείς μας και το άμεσο κοινωνικό μας περιβάλλον. Είναι ενδεικτική αυτή η πραγματικότητα άγνοιας που έχουμε γύρω από τη γονεϊκότητα και για την κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε και που τόσο μας απογοητεύει. Μέσα σε αυτή την κοινωνική πραγματικότητα όπως καταλαβαίνουμε τα λάθη μας ως γονείς είναι δεδομένα. Ενδεχομένως και πολλά. Ίσως και σοβαρά σε κάποιες περιπτώσεις. Ακόμα και σε μια κοινωνία πιο ιδανική όμως και πάλι η τελειότητα θα ήταν ανέφικτη και τα λάθη μια φυσική κατάσταση της ανθρωπινότητάς μας και ένας υπέροχος μοχλός εξέλιξης.
Πού αποσκοπεί η επανόρθωση του συναισθηματικού δεσμού;
Τα λάθη δεν είναι το πρόβλημα και ο τέλειος γονέας δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ένας γονέας, ένας άνθρωπος, με παρουσία στην καθημερινότητα, με συνειδητότητα, αυθεντικότητα, αυτογνωσία και επιθυμία για σύνδεση και συναισθηματική επαφή. Και όταν τα παραπάνω δεν είναι εφικτά, το ζητούμενο είναι η παύση, η αναγνώριση και η επανόρθωση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ξανά η γέγυρα για σύνδεση και συναισθηματική εγγύτητα με το παιδί μας.
Τι θα δεις σε αυτό το βίντεο για την επανόρθωση του συναισθηματικού δεσμού:
Σ’ αυτό το βίντεο, η Όλυ Πατσούρα, Βιολόγο, Ολιστική Θεραπεύτρια, Βοηθός Μητρότητας και η Φωτεινή Μελετάκη, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™ Εκπαιδεύτρια Γονέων, Βοηθός μητρότητας, Εισηγήτρια περιγεννητικής γιόγκα, δημιουργοί του ολοκληρωμένου προγράμματος γονεϊκότητας Parenting & Reparenting, μιλούν για τη σημαντική δυνατότητα επανόρθωσης του συναισθηματικού δεσμού που έχουμε οι άνθρωποι και ειδικά οι γονείς στη σχέση μας με τα παιδιά μας.
Τι θα αναλυθεί:
- Θα εξηγήσουμε για ποιους λόγους οι ενοχές για τα λάθη μας ή για την άγνοια μας, δεν είναι αποτελεσματικός οδηγός στη γονεϊκότητα. Αντίθετα η συμπόνια, η μαλακότητα, η κατανόηση και η αποδοχή είναι οι μόνες γέφυρες που μας οδηγούν στην αγάπη του εαυτού μας και του παιδιού μας.
- Θα μιλήσουμε για την πιο μεγάλη παγίδα της γονεϊκότητας και πώς βγαίνουμε από αυτήν, αν τυχόν έχουμε παγιδευτεί.
- Θα δώσουμε παραδείγματα επανόρθωσης που μπορεί να προσαρμόσει ο κάθε γονέας στην καθημερινότητα της δικής του οικογένειας.
- Θα παρουσιάσουμε πρακτικές οι οποίες, όχι μόνο υποστηρίζουν την επανόρθωση του συναισθηματικού δεσμού, αλλά και μας βοηθάνε να αποφύγουμε ενδεχόμενους επανατραυματισμούς στο μέλλον. Χρήσιμες πρακτικές που χτίζουν θεμέλια για στέρεες και ασφαλείς σχέσεις για με το παιδί μας από σήμερα και για όλη μας τη ζωή.
Hong YR, Park JS. Impact of attachment, temperament and parenting on human development. Korean J Pediatr. 2012 Dec;55(12):449-54. doi: 10.3345/kjp.2012.55.12.449. Epub 2012 Dec 20. PMID: 23300499; PMCID: PMC3534157.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3534157/
Vacca, J. J. (2001). Promoting positive infant‐caregiver attachment: The role of the early interventionist
and recommendations for parent training. Infants & Young Children: An Interdisciplinary Journal of
Special Care Practices, 13(4), 1‐10.
Sanders, M. R. (2008). Triple P‐positive parenting program as a public health approach to strengthening
parenting. Journal of Family Psychology, 22(4), 506‐517.
Hoffman, K, Marvin, R., Cooper, G. & Powell, B. (2006). Changing Toddlers’ and Preschoolers’
Attachment Classifications: The Circle of Security Intervention. Journal of Consulting and Clinical
Psychology, v74 n6 p1017‐1026.
Lindblom J, Punamäki R-L, Flykt M, et al. Early Family Relationships Predict Children’s Emotion Regulation and Defense Mechanisms. SAGE Open. October 2016. doi:10.1177/2158244016681393
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2158244016681393?icid=int.sj-full-text.similar-articles.1
Pascuzzo K, Moss E, Cyr C. Attachment and Emotion Regulation Strategies in Predicting Adult Psychopathology. SAGE Open. July 2015. doi:10.1177/2158244015604695
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2158244015604695?icid=int.sj-full-text.similar-articles.3
Winston R, Chicot R. The importance of early bonding on the long-term mental health and resilience of children. London J Prim Care (Abingdon). 2016 Feb 24;8(1):12-14. doi: 10.1080/17571472.2015.1133012. PMID: 28250823; PMCID: PMC5330336.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5330336/
Crescencia Pastor et al., POSITIVE PARENTING: LESSONS FROM RESEARCH , Revista de Cercetare şi Intervenţie Socială, 2015, Issue No: 51, Page Range: 227-239
https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=521648
Dr. Dan Siegel – On Optimal Attachment
https://www.youtube.com/watch?v=_XjXv6zseA0
TRONICK, E. (2006), The Inherent Stress of Normal Daily Life and Social Interaction Leads to the Development of Coping and Resilience, and Variation in Resilience in Infants and Young Children. Annals of the New York Academy of Sciences, 1094: 83-104. https://doi.org/10.1196/annals.1376.008
Forming a Bond With Your Baby — Why It Isn’t Always Immediate
https://www.webmd.com/parenting/baby/forming-a-bond-with-your-baby-why-it-isnt-always-immediate#


Φωτεινή Μελετάκη
Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™
Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!
Διαβάστε περισσότερα
Όλυ Πατσούρα
Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".
Διαβάστε περισσότερα