Πίνακας περιεχομένων
- «Σωματική υγεία»
- Ισορροπία μεταξύ ευχάριστων και δύσκολων συναισθημάτων
- Γιατί έχουν σημασία τα συναισθήματα;
- Γιατί οι περισσότεροι μαθητές δεν πετυχαίνουν τα όνειρα τους;
«Σωματική υγεία»
Ο τέταρτος λόγος για τον οποίο τα συναισθήματα έχουν σημασία είναι ότι επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Πάρτε για παράδειγμα το άγχος. Υπάρχει ένα συνεχές του άγχους,
- Από καθόλου άγχος δηλαδή είστε άνετοι και είστε ήρεμοι.
- ‘Όταν βρίσκεστε υπό πίεση να αποδώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα – θετικό άγχος.
- Στη συνέχεια στενοχώρια.
- Αγωνία.
- Ακολουθεί το χρόνιο στρες.
- Υπάρχει και το τοξικό στρες, όταν βιώνουμε στρεσογόνους παράγοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα με υψηλή ένταση.
Πώς το στρες επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία;
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όσο μακροχρόνιο είναι το στρες-τοξικό, τόσο χειρότερη μπορεί να είναι η σωματική και ψυχική μας υγεία. Ποιο είναι το ενδιαφέρον για όλα αυτά; είναι να κατανοήσουμε τη νοοτροπία μας γύρω από το άγχος και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Για παράδειγμα, μια έρευνα που έκαναν, έβαζε ανθρώπους να παρακολουθούν βίντεο. Ήταν βίντεο με ανθρώπους που έκαναν πραγματικά έντονα αθλήματα.
Μια ομάδα παρακολούθησε τα βίντεο και είπε: «Θεέ μου! Αυτό το άγχος πρέπει να είναι επιβλαβές για αυτούς τους ανθρώπους».
Η άλλη ομάδα είπε: «Ουάου! Δείτε πώς το άγχος ενισχύει την απόδοσή τους.»
Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι άνθρωποι που ήταν σε «κακή κατάσταση άγχους» είχαν χειρότερα συμπτώματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Εσείς που βρίσκεστε σε όλο αυτό;

Πώς λειτουργεί ο κύκλος των συναισθημάτων;
Το οργανισμικό μας σύστημα επηρεάζετε άμεσα από τα συναισθήματά μας, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την υγεία μας, και όλα λειτουργούν σε έναν κύκλο.
Ενδιαφέρουσες έρευνες δείχνουν ότι η εμπειρία μας σε πιο ευχάριστα συναισθήματα μπορούν να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο έναντι των αρνητικών επιπτώσεων του στρες.
Ισορροπία μεταξύ ευχάριστων και δύσκολων συναισθημάτων
Το μήνυμα εδώ είναι ότι πρέπει να μάθουμε πώς να διαχειριστούμε προσεκτικά το άγχος μας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη νοοτροπία μας γύρω από το άγχος, να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των ευχάριστων έως δύσκολων συναισθημάτων.

Γιατί έχουν σημασία τα συναισθήματα;
«Δημιουργικότητα»
Ο πέμπτος λόγος για τον οποίο τα συναισθήματα έχουν σημασία είναι γιατί επηρεάζουν την καθημερινή μας δημιουργικότητα και απόδοση.
Η συναισθηματική νοημοσύνη, είναι το καύσιμο της δημιουργικής μας διαδικασίας, αλλά και οι δεξιότητες μας να καθορίσουμε τη δημιουργικότητα μας.
Αν μιλήσουμε εκτός των ενηλίκων, οι περισσότεροι μαθητές από τους οποίους έχουν όλες τις γνωστικές ικανότητες για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, δεν πετυχαίνουν όλοι το όνειρο τους. Γιατί;
Γιατί οι περισσότεροι μαθητές δεν πετυχαίνουν τα όνειρα τους;
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση, μια ανεκπλήρωτη προσδοκία, την ματαίωση για ένα έργο που δεν πήγε καλά, το άγχος γύρω από την απόδοση τους, την αδυναμία αντιμετώπισης δύσκολων ανατροφοδοτήσεων. Αυτό που ξέρουμε λοιπόν είναι ότι τα άτομα που έχουν τις δεξιότητες για διαχείριση των συναισθημάτων τους είναι πιο πιθανό να πετύχουν τα όνειρά τους.
Η σωστή διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων θα βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας
Θυμηθείτε, τα δυνατά συναισθήματα δεν είναι απαραίτητα καλά ή κακά. Μπορούν να μας βοηθήσουν να επικεντρωθούμε σε ό,τι είναι σημαντικό. Ωστόσο, μπορούν επίσης να μας εκτροχιάσουν από την επίτευξη των στόχων μας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε αυτά τα συναισθήματα, που επηρεάζει την ευημερία μας, την απόδοσή μας σε ό,τι κάνουμε και τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μας.
Μετάφραση/Επιμέλεια: Τελιορίδου Βαλασία
Managing Emotions in Times of Uncertainty Stress
Yale
Center for Emotional Intelligence

Βαλασία Τελιορίδου
Συμβουλευτική-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία
Η Βαλασία Τελιορίδου έχοντας επαγγελματική εμπειρία τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια στο χώρο των πωλήσεων ανακάλυψε και γοητεύτηκε από τον κόσμο της ψυχολογίας. Στη προσπάθεια της να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις συναισθηματικές ανάγκες της οικογένειας της και τις δικές της, ήρθε σε επαφή με την Προσωποκεντρική Προσέγγιση. Είναι υποψήφια το 2021 για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP). Έχει παρακολουθήσει από το 2014 σειρά προγραμμάτων και σεμιναρίων σε θέματα Ψυχικής υγείας και Ψυχοθεραπείας σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και σε πανεπιστημιακές κλινικές. Είναι ενεργό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Προσωποκεντρικής & Βιωματικής Προσέγγισης (ΠΕΕΠΒΠ).
Διαβάστε περισσότερα