Γονιός κάθε μέρα, γονιός χωρίς διαλείμματα ή ρεπό, γονιός με όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα… Η διαχείριση συναισθημάτων και αντιδράσεων μπροστά στο παιδί είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλείσαι να κάνεις. Ταυτόχρονα είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Πώς μπορείς να μένεις ανέκφραστος μπροστά σε αυτό που βλέπεις;

διαχείριση συναισθημάτων αγκαλιά και μωρό

Όλα αυτά είναι πολλά για σένα; Αν ναι, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Διανύουμε μια χρονιά που πραγματικά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό… Στις άλλοτε ανέμελες μέρες του καλοκαιριού, μαζί με τα δέντρα & πολλά άλλα, έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και τα συναισθήματά μας.

Διαχείριση συναισθημάτων: Τι να κάνω τα συναισθήματά μου; Πώς να εκφραστώ μπροστά στο παιδί μου; Πώς να διαχειριστώ αυτό που συμβαίνει;

Ξέρεις κάτι αγαπημένε μου γονιέ, απόφυγε να σκέφτεσαι και για αυτά, δοκίμασε να είσαι ο εαυτός σου. Αναρωτιέμαι πραγματικά αν αυτό που σου γράφω σε απελευθερώνει ή σε πελαγώνει παραπάνω.

Διαχείριση συναισθημάτων αγκαλιά στο δάσος

Γι’ αυτό θα μοιραστώ μαζί σου προτάσεις για τη διαχείριση συναισθημάτων ώστε να διαλέξεις και να κρατήσεις όποια σου ταιριάζει!

  1. Τα παιδιά μας ήδη αφουγκράζονται τα αυθεντικά και βαθύτερά μας συναισθήματα κι ας προσπαθούμε να τα καλύψουμε. Είναι λυτρωτικό για όλους να δώσουμε χώρο. Χώρο να εκφραστεί η λύπη, ο πόνος, ο θυμός, η αγανάκτηση ή οτιδήποτε άλλο αναδύεται.
  2. Πολλές φορές τα «μεγάλα σε φορτίο» συναισθήματά μας σηκώνονται δύσκολα από ένα παιδί. Εδώ λοιπόν, μην ξεχνάς τη θαυματουργή δράση της αγκαλιάς. Μοιράσου αγκαλιές με το παιδί σου, να θρέφεται το σώμα και να μαλακώνει η καρδιά.
  3. Μίλησε και εξήγησε στο παιδί σου για όσα συμβαίνουν. Χρησιμοποίησε απλές λέξεις σε όσα μπορεί να καταλάβει, χωρίς να χρωματίσεις τα γεγονότα, να μπορεί να είναι συμμέτοχο. Επίτρεψε και σε αυτό να σου μιλήσει αν το θέλει. Συχνά αφήνουμε τα παιδιά μας απέξω από δυσάρεστα γεγονότα για να μην στενοχωρηθούν. Αυτά όμως λαμβάνουν το συναίσθημα και δεν ξέρουν τελικά από πού έρχεται.
  4. Μην φοβάσαι να αντιδράσεις, ίσως έχεις ανάγκη να συμβεί αυτό. Ζήτα να έχεις έστω και λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει ώστε να βρεις ξανά πιο εύκολα το κέντρο σου.
  5. Μπορείς να μην έχεις αισιόδοξες σκέψεις ή απαντήσεις για κάθε ερώτηση του παιδιού σου. Δεν πειράζει! Σε επόμενες μέρες θα έχεις πιο καθαρή σκέψη, δώσε χρόνο.
  6. Ξέρω ότι το παιδί σου είναι η προτεραιότητά σου. Προέχεις όμως εσύ για να μπορείς να είσαι καλά να του προσφέρεις. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια «μπουνίτσα» ανθρώπους να σε στηρίζουν, να είναι τα ασφαλή σου πρόσωπα. Αν δεν τους έχεις μαζεμένους γύρω σου, κάνε το τώρα, θα σε ανακουφίσει πολύ να τους μιλήσεις!
  7. Καλώς ή κακώς ό,τι και να συμβαίνει προχωράμε μπροστά και αυτό γεννά ελπίδα. Οραματίσου την αυριανή μέρα, μόνος σου ή μαζί με το παιδί σου. Ίσως τώρα να είναι νωρίς για σένα να το κάνεις, αλλά κράτα το για όταν θα είσαι έτοιμος.
Διαχείριση συναισθημάτων κρατά το μωρό

Δεν θέλω να σε φορτώσω άλλο με θεωρίες, μόνο να ξέρεις ότι είμαι δίπλα σου!

Ο γονιός είναι ένα ουράνιο τόξο που έχει χρώματα και στη δύναμή του και στην ευαλωτότητά του. Βάλε γύρω σου σαν κουβερτούλα στην πλάτη αυτό το ουράνιο τόξο. Θα σε στηρίξει και θα σε ζεστάνει και νιώσε την πλάτη σου να χορταίνει!

Υ.Γ: Αν έχεις δυνατά τη φωνούλα που σου ζητά ακόμη και σε αυτές τις μέρες να είσαι «τέλειος» γονιός… Απλά χαμήλωσε την έντασή της!

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα