Το τελευταίο χρονικό διάστημα επικράτησε ζωηρός διάλογος γύρω από την διαζευγμένη οικογένεια και την από κοινού ανατροφή των παιδιών από τους δύο γονείς ή αλλιώς «συνεπιμέλεια» ακόμη και μετά το διαζύγιο.  Τα συναισθήματα των γονέων για τη «συνεπιμέλεια» είναι ποικίλα.
Πολύ συχνά ο ένας γονέας αμφιβάλλει για τις ικανότητες του άλλου γονέα στην ανατροφή των παιδιών ή μπορεί να ανησυχεί για τα οικονομικά ή είναι ήδη πολύ κουρασμένος από τον χωρισμό ή ακόμη πιστεύει ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το χωρισμό.

Από κοινού ανατροφή των παιδιών. Η σύγχρονη μορφή της διαζευγμένης οικογένειας. Χρήσιμες οδηγίες για να γίνει πετυχημένα.

Διαζύγιο συνεπιμέλεια βέρες

Η συνεργασία των γονέων στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν στα παιδιά τους μετά το διαζύγιο σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως στις περιπτώσεις που έχουν βιώσει έντονη σύγκρουση. Πολλές φορές φαντάζει αδύνατη. 

Οι γονείς καλλιεργώντας μια σχέση συνεργασίας στα θέματα που σχετίζονται με τη γονεϊκή σχέση που συνεχίζει να τους συνδέει ακόμη και μετά το διαζύγιο, δίνουν το μήνυμα στα παιδιά τους ότι εκείνα είναι πιο σημαντικά από οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ τους. Τα παιδιά νιώθουν με αυτό τον τρόπο ότι η αγάπη των γονέων τους είναι αδιαπραγμάτευτη. Έτσι, αφενός είναι πιο ήρεμα και αφετέρου εκπαιδεύονται και τα ίδια από το παράδειγμα των γονέων τους στην αποτελεσματικότερη και ειρηνικότερη επίλυση των συγκρούσεων που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν στην πορεία της ζωής τους.

Πώς η συνεπιμέλεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα στην διαζευγμένη οικογένεια:

Διαζύγιο συνεπιμέλεια γυναίκα λυπημένη

1. Το παρελθόν πρέπει να μείνει πίσω

Οι λόγοι που οδήγησαν τους γονείς να πάρουν την απόφαση του χωρισμού είναι πολλοί και σίγουρα έχουν δημιουργήσει και στους δύο συναισθήματα ματαίωσης, λύπης, απογοήτευσης και θυμού.  Τα ανωτέρω συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά και δικαιολογημένα. Είναι αναγκαίο οι γονείς να τα αναγνωρίσουν και να τα αποδεχθούν. Στόχος, όμως, είναι η συμπεριφορά τους να καθοδηγείται από το καλό των παιδιών τους. 
Σε στιγμές που κατακλύζονται από τη λύπη ή τον θυμό, βοηθά να θυμούνται ποιο είναι το καλό των παιδιών τους. Πολλές φορές, επίσης, το να κοιτάξουν μια φωτογραφία των παιδιών τους θα τους βοηθήσει να ηρεμήσουν. 

Συνεπιμέλεια διαζύγιο παιδί χωρισμένων γονιών

2. Βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς

Όσο απίθανο και εάν ακούγεται, είναι δυνατόν να θεμελιωθεί υγιής και αποτελεσματική επικοινωνία. Όλα ξεκινούν από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η εκάστοτε συνομιλία από τον κάθε γονέα. Το να ακούσει ο ένας γονέας τον άλλο γονέα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμφωνήσει. Ακούει τον άλλο γονέα για να καταλάβει πώς σκέφτεται και στη συνέχεια εκφράζει και τη δική του άποψη.  
Εάν σκοπός της κάθε συζήτησης των γονέων είναι η εξεύρεση της καλύτερης λύσης για το εκάστοτε σχετικό με τα παιδιά ζήτημα, οι κοινά αποδεκτές λύσεις είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν. Η λύση δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνο μία, αρκεί να είμαστε δημιουργικοί.
Οι γονείς με την πάροδο του χρόνου μπορούν να βρουν τον τρόπο επικοινωνίας που είναι αποτελεσματικός και λειτουργεί για εκείνους. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να βρίσκονται δια ζώσης. Μπορούν να συνομιλούν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ή και να ανταλλάσσουν mails, αρκεί να εξυπηρετεί και τους δύο. 

Διαζύγιο συνεπιμέλεια πατέρας με μωρό

3. Σύνταξη ενός σχεδίου ανατροφής των παιδιών 

Με την έγγραφη συμφωνία λύσης του γάμου και της κοινής συμβίωσης χρειάζεται να ρυθμιστούν και να συμφωνηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς. Με το να αποτυπώσουν γραπτώς σαφείς και κοινά αποδεκτούς κανόνες για τα ζητήματα ανατροφής των παιδιών τους, οι γονείς κάνουν το πρώτο βήμα προς μια ομαλότερη σχέση συνεπιμέλειας.
Με το σχέδιο ανατροφής των παιδιών, εκτός από τη ρύθμιση των απολύτως απαραίτητων ζητημάτων της από κοινού άσκησης της επιμέλειας και της οικονομικής συνεισφοράς των γονέων για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, οι γονείς μπορούν να ρυθμίσουν και πολλά ακόμη ζητήματα. 
Ενδεικτικά μπορούν να συμφωνήσουν κανόνες που θα ισχύουν τόσο στο σπίτι του ενός όσο και στο σπίτι του άλλου γονέα, όπως π.χ. ποια θα είναι η ώρα του διαβάσματος, μπορούν να συμφωνήσουν για τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους, για το σχολείο των παιδιών τους και κ.α.

Συνεπιμέλεια διαζύγιο λυπημένο παιδί

Όπως είναι προφανές, το σχέδιο ανατροφής των παιδιών θα τροποποιείται όσο μεγαλώνουν τα παιδιά και διαφοροποιούνται οι ανάγκες τους και οι συνθήκες.
Είναι απόλυτα αναμενόμενο οι γονείς να μην συμφωνούν εξαρχής σε όλα τα ζητήματα. Έτσι, σε περίπτωση διαφωνιών και με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των παιδιών, οι γονείς μπορούν να ζητούν βοήθεια από έναν τρίτο, όπως π.χ. έναν θεραπευτή ή ένα οικογενειακό διαμεσολαβητή, προκειμένου να τους βοηθήσει να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση. 
Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και όλα τα παιδιά αξίζουν το καλύτερο. Με την κατάλληλη υποστήριξη, αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα.    

Άρθρο: Διαζευγμένη οικογένεια: Από κοινού ανατροφή των παιδιών

Μάρθα Μαρκάκη

Μάρθα Μαρκάκη

Δικηγόρος, Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μάρθα Μαρκάκη. Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο, εξειδικευμένη στο οικογενειακό δίκαιο και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια σε αστικές, οικογενειακές και εμπορικές διαφορές (IMC Canada, ΥΔ), έχει μετεκπαιδευτεί στις διαπραγματεύσεις στο Harvard Law School (Program on Νegotiation) και έχει διαπιστευτεί ως Διαπραγματεύτρια (Harvard Law School, Academy of Professional Negotiators).

Διαβάστε περισσότερα