Όμως ο Θυμός είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα το οποίο είναι φυσιολογικό και υγιές και πρέπει να εκφράζεται. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν ο θυμός φεύγει από τα αποδεκτά όρια και γίνεται ζημιογόνος τόσο για το άτομο το οποίο το βιώνει όσο και τα άτομα προς τα οποία εκφράζεται.
Έχει συνδεθεί με αρνητικές καταστάσεις μέσα από τις οποίες εκδηλώνονται πτυχές του χαρακτήρα μας οι οποίες δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Πολλές φορές ο θυμός είναι μια βιτρίνα κρυμμένων συναισθημάτων, όπως η κατάθλιψη, η μελαγχολία και το άγχος, που ο άνθρωπος προσπαθεί να κρύψει. Άλλες φορές δε είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να συνδεθεί με μια παθολογική διαταραχή.
Σε όλες τις περιπτώσεις η διαχείριση του είναι απαραίτητη. Ώστε να μην εξελιχθεί σε παράγοντα ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο ή/και το περιβάλλον του.

Για να μπορέσεις να διαχειριστείς το άγχος σου υπάρχουν τεχνικές οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν.
- Το time out σε βοηθά με το να αναγνωρίσεις ότι πρέπει να απομακρυνθείς από τον χώρο ώστε να κάνεις ένα διάλλειμα να χαλαρώσεις και να σκεφτείς. Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι δεν θα πρέπει να αποφύγεις το θέμα αλλά να επανέλθεις σε αυτό όντας ήρεμος και έχοντας καθαρό μυαλό.
- Όσο παιδικό κι αν ακούγεται στα αυτιά μας, το να μετρήσεις μέχρι το 10 πριν δώσεις μια απάντηση σε κάτι το οποίο αισθάνεσαι ότι σου δημιούργησε θυμό, βοηθά στο να ανασυγκροτήσεις τις σκέψεις σου και να απαντήσεις με ηρεμία.
- Η δημιουργία μιας χαλαρωτικής εικόνας στο μυαλό σου βοηθά στο να μεταφέρεις τη σκέψη σου σε αυτή την εικόνα και να απομακρυνθείς από την αρνητική διάθεση στην οποία ήσουν και σου προκαλούσε το αίσθημα θυμού. Ταυτόχρονα παίρνε βαθιές κι αργές ανάσες ώστε να μπορέσεις να ηρεμήσεις.
- Προσπάθησε να καταλάβεις το σώμα σου. Βιολογικά το στρες εκδηλώνεται τόσο στο σώμα μας όσο και στο πρόσωπό μας. Με το να αντιλαμβανόμαστε αυτή την αλλαγή μας βοηθά να την επεξεργαστούμε αλλά και να την σταματήσουμε. Άλλωστε το άτομο που θα έχουμε απέναντί μας, κατά τη διάρκεια του θυμού μας θα αντανακλά τις εικόνες που λαμβάνει από εμάς και θα γίνει με την σειρά του κι αυτό πιο επιθετικό.
- Φρόντισε να κατανοήσεις τα σημάδια που σε προειδοποιούν ότι τα επίπεδα του θυμού σου είναι ανεβασμένα ώστε να εμποδίσεις την έκρηξη θυμού την οποία μπορεί να έχεις.

Επίσης,
- Ίσως το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσεις τι σου συμβαίνει όταν θυμώνεις. Αλλά και ποιος είναι ο λόγος που θυμώνεις. Το να ξέρουμε την πηγή του θυμού μας είναι σημαντικό ώστε να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Η μη αναγνώριση της πηγής μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση την οποία δεν θυμόμαστε γιατί είμαστε θυμωμένοι και γιατί.
- Το στρες είναι ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να συμβάλει στις εκρήξεις θυμού. Καλό θα είναι να υπάρχουν λύσεις. Όπως τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κατεβάσουμε τα επίπεδα στρες τα οποία βιώνουμε.
- Τα καταπιεσμένα συναισθήματα και η έλλειψη έκφρασης τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε απογοήτευση. Όπως και θυμό για τους άλλους και για τον εαυτό μας πολλές φορές.
- Η καθημερινή πίεση ή καταπίεση μπορεί να μας οδηγήσει σε εκρήξεις θυμού ή και σε παθητική επιθετικότητα. Είναι σημαντικό να έχουμε κάτι να εκτονώνουμε την αρνητική μας ενέργεια ή ένταση και να αποσυμπιεζόμαστε. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι η γυμναστική. Λίγο περπάτημα καθημερινά, ένα χόμπι, η επαφή με καλούς φίλους που μας ακούνε, το πλέξιμο, το τρέξιμο είναι κάποια πράγματα που έρευνες έχουν δείξει πως βοηθάνε.

Το να επικεντρωνόμαστε στο πρόβλημα και όχι στη λύση εντείνει περισσότερο το στρες μας αλλά και τα επίπεδα θυμού. Βρες τις καταστάσεις τις οποίες σε θυμώνουν, σκέψου ποιες από αυτές δεν μπορείς ίσως να αλλάξεις και επικεντρώσου στο γεγονός ότι ο θυμός δεν είναι λύση. Σε περίπτωση που αισθάνεσαι ότι το να διαχειριστείς τον θυμό σου δεν είναι εύκολο για εσένα, τότε μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Από την Έλενα Μπογδάνου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας
info@se-therapeia.gr