Ο καιρός περνάει τόσο γρήγορα που δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουμε.. Πότε ήταν που γιορτάσαμε τα περσινά Χριστούγεννα, εν μέσω lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας, πότε ήρθαν οι φετινές γιορτές να μας θυμίσουν τις πραγματικές αξίες της ζωής. Την ελευθερία, την αλληλεγγύη, την αγάπη για τους άλλους, την προσφορά. Ποιες είναι οι πράξεις καλοσύνης που μπορείς να κάνεις φέτος με τα παιδιά σου; 

Πώς θα κάνετε πράξεις καλοσύνης με το παιδί;

Είναι ευκαιρία, λοιπόν να μάθουμε και στα παιδιά μας την ουσιαστική σημασία των Χριστουγέννων μιλώντας τους για την αξία της προσφοράς και της αγάπης για τον συνάνθρωπο. Είναι σημαντικό να εμφυσήσουμε στο παιδί την αγάπη και την καλοσύνη για όλα τα πλάσματα της φύσης. Γνωρίζετε ήδη, πως οτιδήποτε πράττετε ή λέτε αποτελεί παράδειγμα για το παιδί. Γίνεστε παράδειγμα της κακής ή της καλής συμπεριφοράς σας, απέναντι στους άλλους. Ακόμη ξέρετε πως τα παιδιά μιμούνται τον τρόπο που σχετίζεστε με τους υπόλοιπους ανθρώπους και τις σχέσεις που δημιουργείτε με αυτούς. 

πράξεις καλοσύνης

Για όλους αυτούς του παραπάνω λόγους και άλλους τόσους, σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνω 4 + 1 πράξεις καλοσύνης για να πραγματοποιήσετε αυτές τις γιορτές μαζί με τα παιδιά σας.

Είμαι σίγουρη, πως οι περισσότεροι από εσάς υιοθετείτε το έθιμο του ημερολογίου αντίστροφης μέτρησης μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου. Αυτή η συνήθεια ξεκινά  την 1η Δεκεμβρίου με το παιδί να  ανοίγει καθημερινά ένα κουτάκι μέσα στο οποίο έχετε κρύψει κάποιο δώρο ή γλύκισμα μετρώντας αντίστροφα, ως και την ημέρα των Χριστουγέννων. 

Σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνω, μία παραλλαγή αυτού του ημερολογίου τοποθετώντας σε κάθε ένα κουτάκι, αντί για κάποιο γλύκισμα μία καλή πράξη. Έτσι το παιδί δεν θα περιμένει να πάρει κάτι, αλλά να δώσει καλλιεργώντας του το αίσθημα του αλτρουισμού. Μαθαίνοντας πως το καλύτερο δώρο είναι να μοιράζεσαι.

Εβδομαδιαίες πράξεις καλοσύνης

Καταλαβαίνω ωστόσο, πως σας ακούγεται ιδιαίτερα χρονοβόρο και δύσκολο να σκεφτείτε 25 διαφορετικές πράξεις καλοσύνης. Έτσι μπορείτε να μειώσετε τις πράξεις καλοσύνης σε πέντε, μία για κάθε εβδομάδα έως τα Χριστούγεννα. Προτού ξεκινήσετε αυτήν την διαδικασία συζητήστε με το παιδί σας, για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, ώστε να κατανοήσει τις δύσκολες έννοιες του συμπάσχειν και της αμοιβαιότητας. 

Εννοείται, πως μπορείτε να υλοποιήσετε τις πράξεις καλοσύνης ανεξάρτητα από το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, αφού τα Χριστούγεννα  τα μάτια όλων μας γίνονται ένα με την ψυχή μας και αναγνωρίζουν τη μαγεία, δίνοντας μας την ευκαιρία να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη και την καλοσύνη που όλοι κρύβουμε περισσότερο ή λιγότερο μέσα μας.

1. Ξεκαθαρίστε και δώστε παιχνίδια-βιβλία-ρούχα που δεν θέλετε πια

Μία πρώτη πράξη καλοσύνης και δωρεάς, που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας είναι να μιλήσετε για τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα και έχουν ανάγκη την αγάπη μας, τη ζεστασιά μας, αλλά και υλικά αγαθά που εμείς έχουμε σε πληθώρα. 

Καθίστε μαζί με το παιδί και δώστε του χρόνο να διαλέξει μερικά παιχνίδια που δεν χρειάζεται πια. Σημαντική προϋπόθεση να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Μπορεί να είναι και μόνο ένα, δεν έχει σημασία η ποσότητα, αρκεί να κατανοήσει το παιδί πόση χαρά θα δώσει σε ένα άλλο παιδί, αλλά και την χαρά που θα νιώσει δίνοντας.

πράξεις καλοσύνης

Φυσικά, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα βιβλία που πια δεν διαβάζετε, καθώς και με τα ρούχα που δεν του κάνουν ή δεν φοράει πια.

2. Πράξεις καλοσύνης με… γλύκα

Φτιάξτε μαζί κάποιο γλυκό ή φαγητό και δώστε το σε κάποιον που το έχει ανάγκη.

Στις μέρες που ζούμε ολοένα και περισσότερες οικογένειες ζουν στα όρια της φτώχειας. Σίγουρα θα γνωρίζετε κάποια οικογένεια από τη γειτονιά σας ή τον περίγυρο σας που δυσκολεύεται οικονομικά. Έτσι πάρτε την πρωτοβουλία και μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας κάτι που θα διαλέξει το ίδιο. Έπειτα πηγαίνετε μαζί να δώσετε αυτό που φτιάξατε έχοντας φορέσει το πιο φωτεινό σας χαμόγελο. Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε στο παιδί τον λόγο που επιλέξατε την οικογένεια, αρκεί που θα εμπλακεί στη δημιουργία και θα αφομοιώσει την έννοια της προσφοράς. Μπορείτε επίσης να δώσετε το γλυκό ή το φαγητό που φτιάξατε, στην γιαγιά και τον παππού ή σε κάποιον φίλο του παιδιού, που το ίδιο θα διαλέξει.

πράξεις καλοσύνης

3. Πράξεις καλοσύνης προς τα αδέσποτα της γειτονιάς σας

Όπως ανέφερα και παραπάνω τα παιδιά οφείλουν να μάθουν να αγαπούν, να φροντίζουν και να προστατεύουν όλα τα πλάσματα της φύσης. Μέρος αυτής λοιπόν είναι και τα ζωάκια. Μιλήστε στο παιδί σας για τα δικαιώματα των ζώων αλλά και για εκείνα, που στάθηκαν άτυχα και δεν βρίσκονται σε κάποιο σπίτι, αλλά είναι αδέσποτα. Έπειτα προσφέρετε νερό και τροφή στα αδέσποτα ζωάκια της γειτονιάς σας.  Κι αν σκέφτεστε να μεγαλώσετε την οικογένειά σας με ένα ζώο, προτιμήστε την υιοθεσία μιας ταλαιπωρημένης ψυχής, από τις τόσες που βρίσκονται στα καταφύγια ζώων και όχι μόνο.

4. Πάρτε τηλέφωνο φίλους και συγγενείς

Σε μια εποχή που το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού μας και τα απρόσωπα μηνύματα μέσω των social media κυριαρχούν, εσείς μάθετε στα παιδιά σας την αξία της λεκτικής επικοινωνίας μέσω του τηλεφώνου και της φυσικής παρουσίας. Σκεφτείτε μαζί με τα παιδιά συγγενείς και φίλους, που έχετε καιρό να δείτε και να ακούσετε και πάρτε τους τηλέφωνο για να τους δείξετε απλώς ότι τους σκέφτεστε. 

πράξεις καλοσύνης

Δυστυχώς η πανδημία μας απομόνωσε ακόμη περισσότερο βυθίζοντας μας στην μοναξιά. Αυτές τις γιορτές είναι ευκαιρία να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο έστω και μέσω του τηλεφώνου. Με αυτόν τρόπο μαθαίνεται στο παιδί, πως οι ανθρώπινες σχέσεις θέλουν δουλειά, απαιτούν χρόνο, νοιάξιμο αλλά η πληρότητα που νιώθεις μετά έχει ευεργετική δράση στην ψυχή μας.

5. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας και πείτε σ’ αγαπώ

Οι τόσο γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας απορροφούν την ενέργειά μας, κάνοντάς μας να ξεχνάμε βασικά πράγματα, όπως το να πούμε σε αγαπώ στα αγαπημένα μας άτομα. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δεδομένο την αγάπη των άλλων που ξεχνάμε πως έχουν ανάγκη να τη δείξουμε με πράξεις.  

Επικοινωνήστε, λοιπόν στο παιδί σας την ανάγκη των ανθρώπων να δέχονται την αγάπη και με την σειρά τους να την μοιράζουν. Εξηγήστε του, πως μια ζωγραφιά κι ένα «σε αγαπώ» θα δώσει απίστευτη χαρά στον παππού, την γιαγιά, την νονά, τον αδερφό του. Μπορείτε μάλιστα, να φτιάξατε μαζί χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους αγαπημένους σας εκφράζοντας έτσι, την αγάπη σας προς εκείνους. 

πράξεις καλοσύνης

Μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά ότι η αγάπη δεν είναι συναίσθημα αλλά τρόπος ζωής.

“Γιατί για να μάθεις να αγαπάς χρειάζεται πειθαρχία, συγκέντρωση, υπομονή, πίστη και την υπέρβαση του ναρκισσισμού”, όπως έγραψε ο Erich Fromm. Η αγάπη είναι η αρχή κάθε γνώσης και μέσω αυτής μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Τα παιδιά είναι το μέλλον, ας φροντίσουμε να τους δώσουμε σωστές βάσεις για έναν κόσμο που θα επικεντρώνεται στο “εμείς” και όχι στο “εγώ”. Έναν κόσμο που το καλό πάντα θα νικά, γιατί «ο άνθρωπος γεννιέται καλός», όπως έγραψε ο Jean Jacque Rousseau. Το μόνο που μένει είναι να… διατηρήσουμε αυτήν την καλοσύνη.

Σας εύχομαι μία καλή και δημιουργική χρονιά! Η ζεστασιά, η καλοσύνη, η αισιοδοξία, η θετική ενέργεια  και η γαλήνη να φωλιάσουν στις καρδιές σας. Σας εύχομαι ακόμα, ψυχική και σωματική υγεία και πολλά πολλά χαμόγελα κι ένα 2022 που η λέξη κορόνα θα μας φέρνει στο μυαλό, μόνο την μάρκα της γνωστής μπύρας «Corona»!

Merry Christmas and a Happy Νew Υear γονείς και μη!

Από την Μαρία Δημητρίου, Νηπιαγωγό.