Πόσες φορές δεν έχω αναρωτηθεί ποια είμαι τελικά… Είμαι η Μαρία, εντάξει, αλλά ποια είναι η Μαρία; Είναι γυναίκα, σύντροφος, μητέρα, μηχανικός, βοηθός μητρότητας; Είναι γλυκιά, τρυφερή, λιχούδα, μελαγχολική, δειλή, θαρραλέα, έχει αυτοπεποίθηση, έχει ανασφάλειες; Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό ή ένα πλάσμα που αξίζει τον ουρανό με τ’ άστρα; Είναι όλα τα παραπάνω μαζί, και άλλα τόσα; Ή μήπως είμαι κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό;

Μα ποια είμαι τελικά

Η αυτογνωσία ήταν πάντα ένα ζητούμενο για μένα, από μικρό παιδί.

Θυμάμαι να με κοιτάζω στον καθρέφτη για ώρες, μήπως και μου αποκαλυφθεί το μεγάλο μυστικό. Ο Matt Licata στη σελ. 7 στο βιβλίο του A healing space, γράφει: “You are not a project to be solved but a mystery coming into form”: «Δεν είσαι μια εργασία που πρέπει να ολοκληρωθεί, είσαι ένα μυστήριο που παίρνει σιγά-σιγά μορφή». Μου άρεσε αυτή η φράση. Γιατί μου θύμισε ότι δεν χρειάζεται να ψάχνω για απαντήσεις. Γιατί ακόμη κι αν τις βρω, την επόμενη στιγμή αυτές θα αλλάξουν, γιατί η ζωή ρέει, και μαζί της ρέουμε κι εμείς, μεταμορφωνόμαστε συνεχώς.

Κανένας τίτλος, καμιά ταμπέλα ή χαρακτηρισμός δεν είμαι εγώ.

Καμιά από τις παραπάνω λέξεις δεν ορίζει το ποια είμαι.

Ενδύματα είναι, που τα φορώ ηθελημένα ή άθελά μου, και μέχρι εκεί. Αν αρχίσω και μία-μία τις ξεκρεμάσω από πάνω μου όλες αυτές τις λέξεις, όλα αυτά τα φορέματα που μου κρέμασα, ή που μου κρέμασαν, τι μένει;

Μένει αυτό το μυστήριο, αυτό το ανείπωτο, ένα αεράκι που φυσά και προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο. Κι ας μην το λύσω ποτέ το μυστήριο αυτό, κι ας μην τις βρω τις απαντήσεις, ίσως να είναι καλύτερα.

Γυμνή από πεποιθήσεις, ταμπέλες, προσδοκίες, πλάνα και χαρακτηρισμούς,

γυμνή θα ήθελα να κολυμπάω στο ασταμάτητο ποτάμι της ζωής.

Ρώτα με ξανά: Ποια είμαι τελικά;

Τώρα θα σου πω δεν ξέρω. Και δεν θέλω να μάθω ποτέ!

Μαρία Στραγαλινού

Μαρία Στραγαλινού

Βοηθός μητρότητας περιγεννητικού πένθους, Εκπαιδεύτρια πένθους

Η ομάδα με τους επαγγελματίες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο! Χαιρόμαστε πολύ που θα έχουμε μαζί μας τη Μαρία Στραγαλινού, Βοηθό μητρότητας περιγεννητικού πένθους.

Διαβάστε περισσότερα