Γεννιέσαι γυναίκα. Και μαζί με εσένα, γεννιόνται τη στιγμή εκείνη, μια κόρη που γίνεται μάνα, μια μάνα που γίνεται γιαγιά, μια αδελφή που γίνεται μικρομάνα. Πόσες γυναίκες κουβαλάς μέσα σου;

Δεν είσαι ένα απλό πλάσμα.

Είσαι ένα πλάσμα που με τη γέννησή του έδωσε νέους ρόλους, νέα ταυτότητα, νέες ευθύνες, γέννησε νέα συναισθήματα και ιδέες σε πολλές άλλες γυναίκες. Κι όλες αυτές οι γυναίκες που έφερες τότε στον κόσμο μαζί σου, σου χάρισαν ένα κομμάτι από τις ρίζες σου. Τις κουβαλάς μέσα σου, στα γονίδιά σου. Σε αυτό που λέμε φύση. Σε αυτό που λέμε «Ίδια η γιαγιά σου μοιάζεις…». Στο μεγάλο σου στήθος, που τώρα χωράει στο παλιό σουτιέν της μάνας σου.

Τις κουβαλάς στο μυαλό σου, με αναμνήσεις που χτίσατε παρέα όσα χρόνια σε συντροφεύουν στο ταξίδι σου. Αναμνήσεις άσχημες και όμορφες. Που σε κάνουν να δακρύζεις, να πονάς, μα και να χαμογελάς και να νοσταλγείς. Που σε κάνουν να τραγουδάτε «Τα καβουράκια» και να χορεύετε Ρουβά με την αδελφή σου.

Τις κουβαλάς στην ψυχή σου. Στο να δίνεις στα δικά σου παιδιά παραπάνω απ’ όσα έχουν ανάγκη, όπως έκανε η μάνα σου σε εσένα. Στο να λες παραμύθια με μάγισσες, πρίγκιπες και κατάρες και να πιστεύεις στη μαγεία, όπως έκανε και η γιαγιά σου.

Τις κουβαλάς σε αυτά που υποστηρίζεις, τις αξίες και τις πεποιθήσεις σου. Στο να ψάχνεις νυφικό για να πας στην εκκλησία νύφη κι όχι στο δημαρχείο.

Τις κουβαλάς σε αυτά που σε δυσκολεύουν. Όταν χάνεις την ψυχραιμία σου και φωνάζεις. Όταν σου ξέφυγε το χέρι στον ποπό του μικρού σου. Όταν σε εξοργίζει η γκρίνια της κόρης σου. Όταν λες στο παιδί σου «Θα σηκωθώ να φύγω. Δεν σας αντέχω άλλο». Όπως έκανες και η δική σου μάνα. Όπως την άκουσαν τα αυτιά σου κάποτε να λέει.

Είσαι Γυναίκα.

Δεν είσαι ένα απλό πλάσμα.

Είσαι ένα πλάσμα που είναι κόρη, αδελφή, εγγονή και ίσως γίνει μάνα, γιαγιά, θεία.

Είσαι ένα σώμα που μέσα του κουβαλά σώματα πολλών γενεών.

Είσαι ένα μυαλό που κουβαλά σκέψεις, εικόνες, λόγια πολλών γυναικών.

Είσαι μια ψυχή που σχηματίστηκε μέσα από άλλες ψυχές.

Είσαι μια καρδιά που χτυπάει μαζί με άλλες καρδιές.

Είσαι Εσύ.

Μια Γυναίκα μοναδική.

Μια Ύπαρξη μοναδική.

Ένας Συνδυασμός μοναδικός.

Ένα κομμάτι στο Παζλ των Γυναικών, που δεν δύναται να χαθεί.

Είσαι Εσύ.

Και βλέπω σε εσένα μια Γυναίκα Υπέροχη, που εδώ και χρόνια δίνει ζωή και νόημα σε αυτόν τον Κόσμο. Εσένα που αξίζεις να Υπάρχεις.

Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδαγωγός, Συμβουλευτική & Εκπαίδευση Αποτελεσματικών Γονέων

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Χαρά Κουκουράκη, Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδαγωγό, που εξειδικεύεται στη Συμβουλευτική & Εκπαίδευση Αποτελεσματικών Γονέων.

Διαβάστε περισσότερα