Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Η ενοχή στον γονεϊκό μου ρόλο

Επεισόδιο 2

Η ενοχή στη σχέση με το παιδί

Επεισόδιο 3

Ο απενοχοποιημένος γονέας

Γονεϊκότητα και ενοχή: Τι είναι η γονεϊκή ενοχή και γιατί είναι κομμάτι της γονεϊκότητας; Πιστεύω ότι είμαι αρκετός γονιός για το παιδί μου; Πώς η ενοχή με επηρεάζει στο ρόλο μου ως γονέα και πώς μπορώ να νιώθω επαρκής γονιός;

Αν αναρωτιέσαι τι είναι η γονεϊκή ενοχή, κάνε στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις:

Μπορώ να δω σαν σε εικόνα τον εαυτό μου να είναι ένας ικανός γονιός; Πιστεύω ότι είμαι αρκετός γονιός για το παιδί μου όπως ακριβώς είμαι; Απολαμβάνω να είμαι γονιός; Έχω βρει τον τρόπο να περνάω ευχάριστα και διασκεδαστικά μαζί με το παιδί μου; 

Αν όχι… αν λίγο… τι με εμποδίζει; Μήπως είναι η ενοχή μου;

Γιατί νιώθεις ενοχή;

Ο ρόλος μου ως γονιός είναι πασπαλισμένος με ενοχή, για όσα δεν κάνω καλά και για όσα θα μπορούσα να κάνω καλύτερα! 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στη γονεϊκή ενοχή;

Άραγε ποια φωνούλα τα λέει όλα αυτά, είναι η δική μας φωνή ή κάποια γνώριμη φωνή τριγύρω; Αυτή η φωνή όποια και αν είναι έχει την ικανότητα να μαγνητίζει τον γονιό και να τον σέρνει πίσω της, σε όλα αυτά που χρειάζεται να μάθει περισσότερο, να κάνει περισσότερο, να καταλαβαίνει περισσότερο, να δίνει περισσότερο και τελικά χωρίς να γίνει αντιληπτό ο ίδιος ο γονέας έχει βγει από το δρόμο του, αυτό το δρόμο να είναι ο καλύτερος γονιός για το παιδί του με όσα ξέρει και όσα είναι, να είναι δηλαδή ο εαυτός του!

Ποιος ο ρόλος του παιδιού στην εμπειρία αυτή;

Η γονεϊκότητα όμως είναι μια εμπειρία εξέλιξης και συνδημιουργίας με τον πιο υπέροχο άνθρωπο στον κόσμο, το ίδιο μου το παιδί.

Υπάρχει “θεραπεία” για τη γονεϊκή ενοχή;

Μπορώ να ξεκινήσω να παρουσιάζω τον εαυτό μου σε αυτή τη σχέση με όλα όσα ήδη γνωρίζω και με ότι ομορφότερο ήδη είμαι. Να με εκτιμώ και να με αναγνωρίζω μαζί με τα λάθη μου και τις αστοχίες μου και τότε γίνομαι ο καλύτερος γονιός για το παιδί  μου και μπορώ να αποχαιρετήσω τις ενοχές μου!

Τι θα δεις σε αυτό το βίντεο;

Σε αυτό το βίντεο, η Μαριτίνα Συμβουλίδη, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια, προσεγγίζει την ενοχή μέσα στη γονεϊκότητα και  αναλύει το πώς μπορούμε να φροντίσουμε αυτό μας το συναίσθημα, να διερευνήσουμε τις ρίζες του και να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο το φέρνουμε στο ρόλο μας ως γονείς. Θα δώσουμε παραδείγματα πώς η ενοχή επηρεάζει τη σχέση μας με το παιδί μας και θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε στη συμπεριφορά μας και να τη διαχειριστούμε.

Με συνοδό τη θεωρία και τις πρακτικές εφαρμογές θα δώσουμε απαντήσεις στις δικές σου ερωτήσεις και σε αυτά που σε προβληματίζουν.

Στόχοι βίντεο:

  • Πώς μπορώ να αναγνωρίσω την ενοχή μου στη συμπεριφορά μου προς το παιδί μου, από πού πηγάζει η ενοχή σε εμένα τον γονέα
  • Με ποιον τρόπο η ενοχή αποδυναμώνει τις γονεϊκές μου ικανότητες και με απομακρύνει από τη σχέση μου με το παιδί μου
  • Γατί το λάθος είναι τόσο ανεπίτρεπτο στο ρόλο μου ως γονέα και εγώ κάνω τόσα πολλά και νιώθω ότι δεν είμαι αρκετός/ή.
  • Πώς η ενοχή μου με επηρεάζει σωματικά, ψυχοσωματικά και στη φυσιολογία μου
  • Πώς μπορώ να διαχειριστώ την ενοχή μου στη καθημερινότητα μου ως γονιός, πρακτικές εφαρμογές
  • Ενοχή και οριοθέτηση πώς συνδέονται μεταξύ τους

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα